3 gode grunde til at nedrivning fortjener mere opmærksomhed - Bygherreforeningen

Blog -

31/03/2020

3 gode grunde til at nedrivning fortjener mere opmærksomhed

Blogindlæg skrevet af: Nina Koch-Ørvad seniorprojektleder, Værdibyg

 

 

Foto: Værdibyg

 

Der er mindst tre gode grunde til, at nedrivningsprocessen fortjener opmærksomhed. For det første bliver der under nedrivningen skabt et stort vidensgrundlag om den bygning, der efterfølgende skal renoveres. En nedrivning kræver planlægning, så de nødvendige arbejder kan beskrives og tilrettelægges i den rigtige rækkefølge. Det kræver, at bygherren eller rådgiveren sætter sig ind i bygningens materialesammensætning, konstruktive system, rør- og ledningsføring osv. – viden der er enormt brugbar i den efterfølgende renoveringsproces.

 

For det andet skaber en retvisende miljøkortlægning ifm. nedrivningen et solidt grundlag både for arbejdsmiljøet på byggepladsen og for det gode samarbejde mellem parterne i renoveringssagen. Ved at få kortlagt forekomster af miljøfremmede stoffer i det eksisterende byggeri, kan nedrivningsarbejderne udføre deres opgaver uden at gå på kompromis med deres sundhed og sikkerhed. Derudover kan mange forsinkelser, ekstraregninger og tvister, der opstår pga. uforudsete forekomster af miljøfremmede stoffer, undgås. Det er selvfølgelig svært helt at undgå, at skadelige stoffer dukker op, når man går i gang med at rive ned og renovere. Men med en retvisende miljøkortlægning kan risikoen for, at nye, kritiske forhold opstår, reduceres markant.

 

Den tredje gode grund til at se nedrivning som en værdiskabende del af renoveringsprocessen relaterer sig til den cirkulære dagsorden. Det er nemlig ifm. nedrivningen, at det eksisterende byggeris indbyggede guld kommer til syne. Ved at kortlægge potentielle ressourcer, der kan genbruges eller genbruges, tidligt i processen, kan nedrivningsopgaven planlægges og udbydes, så cirkulering af ressourcerne fremmes mest muligt. Nedrivning er altså et afgørende led i det cirkulære byggeris værdikæde – uden en planlagt nedrivningsproces, ingen ressourcer at genbruge.

 

I Værdibyg har vi udarbejdet tre vejledninger om nedrivningsprocessen, der giver konkrete råd og anbefalinger til, hvordan miljøkortlægningens resultater skaber mest mulig værdi, hvordan neddrivningsopgaver udbydes, og hvordan cirkulær nedrivning kan planlægges og gennemføres, så genbrug og genanvendelse fremmest mest muligt. Vejledningerne er baseret på en række praktikeres erfaringer og kan hentes gratis på her

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev