5 år med RENOVER prisen - Bygherreforeningen

Blog -

22/02/2017

5 år med RENOVER prisen

Blogindlæg skrevet af: Lars Axelsen, adm. direktør, Grundejernes Investeringsfond

 

I år fylder RENOVER prisen fem år. Det betyder, at vi for femte år i træk skal hylde et renoveringsprojekt i særklasse. Et projekt, der er er så godt og forbilledligt, at det fortjener at kunne pryde sig med titlen som Danmarks bedste renovering.

Da vi i samarbejde med Realdania stiftede RENOVER prisen for fem år siden, var det som et led i en større renoveringskampagne, hvor vi ønskede at få renovering mere frem i lyset. Med prisen var det vores ønske at skabe status og prestige omkring renovering. Og måden vi ville gøre det på, var ved at bringe de gode renoveringseksempler frem i lyset og bedømme dem.

 

Stolthed om renovering
En vigtig ambition med stiftelsen af prisen var, at vi ville skabe stolthed om renovering.

Renovering er nemlig en særlig disciplin. Det både svære og fantastiske ved renovering er nemlig, at du ikke kan planlægge en renovering på samme måde, som du kan planlægge et nybyggeri. I en renovering åbner du for noget gammelt og skal have det til at hænge sammen med noget nyt. Og der kan man møde mange overraskelser, som man ikke kan forudse.

Tidligere var der en tendens til at se renovering som noget støvet og kedeligt. Men efterhånden er der sket et skift, hvor renovering i højere grad bliver set som noget spændende og uforudsigeligt, som kræver noget særligt. Og netop det gør renovering særligt. Det er en vanskelig disciplin, som man kan være stolt af at mestre.

 

Fokus på uddannelserne
For fem år siden var der som nævnt ikke ret megen fokus på renovering. Stort set hele byggebranchen var tunet ind på nybyggeri, hvilket især kom til udtryk på de byggefaglige uddannelser, hvor teorien næsten kun handlede om nybyggeri.

I løbet af prisens femårige levetid er der i høj grad sket et skift på uddannelserne: Pensum på de byggefaglige uddannelser er blevet ændret, så det i højere grad afspejler virkeligheden – hvor renovering fylder meget, og hvor der er så mange arkitektoniske, samfundsmæssige og økonomiske gevinster ved renovering. Flere af de unge er begyndt at interessere sig for renoveringer, og flere uddannelser og efteruddannelser er begyndt at specialisere sig i netop renovering.

 

Endnu flere og bedre renoveringer
Vi er kommet langt i arbejdet med at få renovering på dagsordenen, og RENOVER prisen har en stor del af den fortjeneste. Prisen har nemlig formået at bringe mange af de gode renoveringseksempler frem i lyset til inspiration for endnu flere – og bedre – renoveringer. Og sådan skal det gerne fortsætte, og derfor uddeler vi endnu en gang prisen.

Om præcis en uge i dag er der sidste frist for at indstille renoveringsprojekter til RENOVER prisen 2017. Som noget nyt i år kan man også indstille projekter til Jubilæumsprisen, som skal hylde Danmarks bedste almene renoveringsprojekt.

Jeg glæder mig til endnu en gang at blive inspireret og imponeret over det fantastiske renoveringsarbejde, der foregår overalt i landet.

Indstil et projekt til RENOVER prisen eller Jubilæumsprisen

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev