8 råd til en bedre dialog med driften - Bygherreforeningen

Nyhed -

02/10/2020

8 råd til en bedre dialog med driften

For at sikre et velfungerende og driftsvenligt byggeri, er der store fordele for bygherrer i aktivt at inddrage driftsorganisationen som en dialogpartner i byggeprocessen. Her er otte gode råd til bygherren fra Værdibygs vejledning "Dialog med Driften", som man med fordel kan følgefor at optimere dialogen med driften undervejs i byggeprocessen.

Til seminaret ‘Byg til Drift’ d. 27. oktober sætter vi fokus på drift, og på hvordan man bruger færre ressourcer i både opførelsesfasen og selve driften. Men for at det skal kunne lade sig gøre, er det vigtigt at have styr på sine forudsætninger og data, samt dialogen med driften undervejs i byggeprocessen. Vi har derfor samlet 8 gode råd fra Værdibygs vejledning “Dialog med Driften”, der bl.a. kan styrke dialogen og sikre, at den rette viden bliver bragt i spil på de rette tidspunkter i byggeprocessen:

1. Inddrag driften i byggeprocessen mens løsningerne udvikles

Driftsvenligt byggeri kan med fordel gøres til et succeskriterium, hvor alle parter løbende er opmærksomme på de driftsmæssige konsekvenser ved valgte løsninger og ændringer.

2. Brug totaløkonomiske løsninger

Totaløkonomien skal overvejes selv i de små valg (f.eks. pumper og ventiler) med øje for, at løsninger også skal være billige at indkøbe, hvis dele går i stykker.

3. Hav fokus på tilgængelige og betjeningsvenlige installationer

Et byggeri skal være nemt at ren- og vedligeholde – både inde og ude. Overflader og inventar skal være rengøringsvenlige, og installationer skal være tilgængelige og lette at betjene.

4. Hav fokus på hensigtsmæssig logistik og driftsfaciliteter

Der skal være god adgang til og fra bygningen, og indvendigt skal driftspersonalet nemt kunne håndtere og distribuere f.eks. post, kontorartikler, madvarer, affald osv.

5. Giv plads til driften – både personale og udstyr

Indtænk faciliteter til driften i bygningens design, f.eks. omklædning, bad og opholdsrum til driftspersonalet samt plads til f.eks. rengøringsrum, værksteder og lagre.

6. Byg et fleksibelt byggeri

Når driftens behov ændrer sig, skal det være let at bygge om og udskifte de driftsmæssige løsninger.

7. Gør drifts- og vedligeholdsmateriale let tilgængeligt

Materiale og data skal være overskueligt og let tilgængeligt. ”As Built” materialet skal afspejle, hvad der faktisk er bygget, inkl. funktionsbeskrivelser.

8. Byg en bygning, der fungerer fra dag ét

Husk at sætte tid af til indregulering og performancetests.

 

I Værdibygs vejledning kan du også finde en række tjeklister og råd til driftsorganisationen. Hvis du vil dykke længere ned i, hvordan du indtænker driftsvenlige løsninger ved hjælp af totaløkonomi, dialog og helhedstænkning, kan du læse Værdibygs anden vejledning ”Driftsorienteret Byggeproces”.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev