Til seminaret ‘Byg til Drift’ d. 27. oktober sætter vi fokus på drift, og på hvordan man bruger færre ressourcer i både opførelsesfasen og selve driften. Men for at det skal kunne lade sig gøre, er det vigtigt at have styr på sine forudsætninger og data, samt dialogen med driften undervejs i byggeprocessen. Vi har derfor samlet 8 gode råd fra Værdibygs vejledning “Dialog med Driften”, der bl.a. kan styrke dialogen og sikre, at den rette viden bliver bragt i spil på de rette tidspunkter i byggeprocessen:
1. Inddrag driften i byggeprocessen mens løsningerne udvikles
Driftsvenligt byggeri kan med fordel gøres til et succeskriterium, hvor alle parter løbende er opmærksomme på de driftsmæssige konsekvenser ved valgte løsninger og ændringer.
2. Brug totaløkonomiske løsninger
Totaløkonomien skal overvejes selv i de små valg (f.eks. pumper og ventiler) med øje for, at løsninger også skal være billige at indkøbe, hvis dele går i stykker.
3. Hav fokus på tilgængelige og betjeningsvenlige installationer
Et byggeri skal være nemt at ren- og vedligeholde – både inde og ude. Overflader og inventar skal være rengøringsvenlige, og installationer skal være tilgængelige og lette at betjene.
4. Hav fokus på hensigtsmæssig logistik og driftsfaciliteter
Der skal være god adgang til og fra bygningen, og indvendigt skal driftspersonalet nemt kunne håndtere og distribuere f.eks. post, kontorartikler, madvarer, affald osv.
5. Giv plads til driften – både personale og udstyr
Indtænk faciliteter til driften i bygningens design, f.eks. omklædning, bad og opholdsrum til driftspersonalet samt plads til f.eks. rengøringsrum, værksteder og lagre.
6. Byg et fleksibelt byggeri
Når driftens behov ændrer sig, skal det være let at bygge om og udskifte de driftsmæssige løsninger.
7. Gør drifts- og vedligeholdsmateriale let tilgængeligt
Materiale og data skal være overskueligt og let tilgængeligt. ”As Built” materialet skal afspejle, hvad der faktisk er bygget, inkl. funktionsbeskrivelser.
8. Byg en bygning, der fungerer fra dag ét
Husk at sætte tid af til indregulering og performancetests.
I Værdibygs vejledning kan du også finde en række tjeklister og råd til driftsorganisationen. Hvis du vil dykke længere ned i, hvordan du indtænker driftsvenlige løsninger ved hjælp af totaløkonomi, dialog og helhedstænkning, kan du læse Værdibygs anden vejledning ”Driftsorienteret Byggeproces”.