Nyhed -

02/10/2020

8 råd til en bedre dialog med driften

For at sikre et velfungerende og driftsvenligt byggeri, er der store fordele for bygherrer i aktivt at inddrage driftsorganisationen som en dialogpartner i byggeprocessen. Her er otte gode råd til bygherren fra Værdibygs vejledning "Dialog med Driften", som man med fordel kan følgefor at optimere dialogen med driften undervejs i byggeprocessen.

Til seminaret ‘Byg til Drift’ d. 27. oktober sætter vi fokus på drift, og på hvordan man bruger færre ressourcer i både opførelsesfasen og selve driften. Men for at det skal kunne lade sig gøre, er det vigtigt at have styr på sine forudsætninger og data, samt dialogen med driften undervejs i byggeprocessen. Vi har derfor samlet 8 gode råd fra Værdibygs vejledning “Dialog med Driften”, der bl.a. kan styrke dialogen og sikre, at den rette viden bliver bragt i spil på de rette tidspunkter i byggeprocessen:

1. Inddrag driften i byggeprocessen mens løsningerne udvikles

Driftsvenligt byggeri kan med fordel gøres til et succeskriterium, hvor alle parter løbende er opmærksomme på de driftsmæssige konsekvenser ved valgte løsninger og ændringer.

2. Brug totaløkonomiske løsninger

Totaløkonomien skal overvejes selv i de små valg (f.eks. pumper og ventiler) med øje for, at løsninger også skal være billige at indkøbe, hvis dele går i stykker.

3. Hav fokus på tilgængelige og betjeningsvenlige installationer

Et byggeri skal være nemt at ren- og vedligeholde – både inde og ude. Overflader og inventar skal være rengøringsvenlige, og installationer skal være tilgængelige og lette at betjene.

4. Hav fokus på hensigtsmæssig logistik og driftsfaciliteter

Der skal være god adgang til og fra bygningen, og indvendigt skal driftspersonalet nemt kunne håndtere og distribuere f.eks. post, kontorartikler, madvarer, affald osv.

5. Giv plads til driften – både personale og udstyr

Indtænk faciliteter til driften i bygningens design, f.eks. omklædning, bad og opholdsrum til driftspersonalet samt plads til f.eks. rengøringsrum, værksteder og lagre.

6. Byg et fleksibelt byggeri

Når driftens behov ændrer sig, skal det være let at bygge om og udskifte de driftsmæssige løsninger.

7. Gør drifts- og vedligeholdsmateriale let tilgængeligt

Materiale og data skal være overskueligt og let tilgængeligt. ”As Built” materialet skal afspejle, hvad der faktisk er bygget, inkl. funktionsbeskrivelser.

8. Byg en bygning, der fungerer fra dag ét

Husk at sætte tid af til indregulering og performancetests.

 

I Værdibygs vejledning kan du også finde en række tjeklister og råd til driftsorganisationen. Hvis du vil dykke længere ned i, hvordan du indtænker driftsvenlige løsninger ved hjælp af totaløkonomi, dialog og helhedstænkning, kan du læse Værdibygs anden vejledning ”Driftsorienteret Byggeproces”.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
25
Byggeriets aftaler

Kend din AB18: Juridiske forhold og praktisk anvendelse

På dette kursus får du en grundig indføring i AB18. Vi tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og du får en god platform til at anvende og navigere i de entrepriseretslige regler,...

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

Når vi bygger for brugerne og foretager store investeringer, skal ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes levetid. Det gælder om at kende brugernes behov, tænke driften ind allerede tidligt i designprocessen, og forvalte brugen af...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev