Hvad skal du bruge?
Det er bygherrens ansvar løbende at registrere ændringer, og derfor bør man lave en decideret ændringslog som revideres løbende og indgår som en fast del af alle byggemøder.
Af ændringsloggen skal det fremgå ”hvornår” kravet er stillet [dato], ”hvem” der stiller krav om ændring [bygherrre/entreprenør] og konsekvenser for ”tid”, ”økonomi” og ”sikkerhedsstillelse”. Endvidere skal man sørge for en nærmere præcisering af ændringens karakter med fokus på, hvorfor ændringen opstår.
Det kan bl.a. være nødvendigt over imod ABR18 og muligheden for at anvende konventionalboden, at registrere om ændringen opstår som følge af projektfejl og mangler – samt evt. passivitet, der afskærer bygherren fra at reagere rettidigt.
Generelt skal en ændringslog skal som minimum give svar på:
- Typer af spørgsmål/henvendelser
- Hvem kræver/initierer ændring af aftalen og med hvilken begrundelse
- Hvornår stilles kravet (tid/dato)
- Hvorfor er kravet opstået (evt. projektmangel/-fejl med dertil hørende opgørelse af konventionalbod eller erstatning fra rådgiver)
- Nærmere præcisering af ændringen (skal gøre parternes i stand til at vurdere ændringens karakter og pris- og tidsmæssige konsekvenser)
- Hvem tager stilling vedrørende ændringen (herunder fuldmagtsforhold)
- Ændringens konsekvens for tidsplanen
- Ændringens konsekvens for økonomien
- Ændringens konsekvens for sikkerhedsstillelse (§ 9 stk. 3 og § 10 stk. 3)
Bygherreorganisationen skal sikre løbende opdatering af logbogen, og samtidig sikre at organisationen er gearet til hurtigt at forholde sig til ændringer i projekt og aftale (accept/afvisning).
Bygherren bør endvidere sikre at parterne som minimum på hvert byggemøde forholder sig til ændringsloggen og dennes opdateringer, herunder anerkender/gør indsigelse til ændringerne.
En ændring skal i alle tilfælde beskrives således, at det er muligt for entreprenøren at vurdere konsekvenserne for pris, tid og sikkerhed. Er det imidlertid ikke muligt at lave en sådan beskrivelse på det tidspunkt hvor ændring opstår/bliver meddelt, bør man i loggen beskrive hvornår en fyldestgørende beskrivelse skal foreligge for at undgå at ændringer fremgår ubeskrevne af loggen.
Endvidere, skal bygherren sikre, at ændringsloggens registreringer foretages på en måde, der kan anvendes til evt. opgørelse af krav (herunder konventionalbod mod rådgiver jf. ABR § 49, stk. 2) og den akkumulerede udvikling i krav (ift. de begrænsninger der er for opkrævning af konventionalbod).
Bygherren skal sikre klarhed over, hvordan og til hvem i bygherreorganisationen en underretning om evt. ændringer skal gives. Dette gør sig især gældende hvis konsekvenserne af en ændring rækker ud over den fuldmagt bygherren har givet til rådgiveren.