Afholdelse af byggemøder

Hvad er i fokus?

Jf. AB 18 §§ 31 og 32 skal bygherren indkalde til byggemøder med entreprenøren, lede mødet og udarbejde referat (som ved AB 92). Bygherren kan overlade disse opgaver til en repræsentant, fx byggelederen, jf. ABR §§ 30 og 31. Foruden afholdelse af byggemøder skal bygherren også vedligeholde en log, hvor der løbende registreres forlangte ændringer i arbejdet (AB § 23), entreprenørens meddelelser om at en anvisning udgør en ændring (AB § 22, stk. 3), anmodninger og meddelelser om stillingtagen til forandringer i aftalen med hensyn til pris, tid og sikkerhed (AB § 25, stk. 2) samt entreprenørens meddelelse om hindringer (AB § 26). Se i øvrigt afsnit 5 i vejviseren vedr. digital logbog.

Som noget nyt angiver AB 18 flere forhold, som skal eller bør behandles på byggemødet samt registreres af bygherren i en log. Disse er struktureret oplistet til slut i afsnittet, og kan med fordel indgå som faste dagsordenspunkter for byggemøder.

En bygherre skal også vedligeholde en log over for rådgiver (ABR § 20, stk. 5) og totalentreprenøren (ABT § 25, stk. 5). Både i ABT 18 og ABR 18 anvendes begrebet ”bygherremøder” for mødet med bygherren og hhv. entreprenør og rådgiver. I ABT er byggemødet udtryk for mødet mellem totalentreprenøren og dennes underentreprenører.

Skabeloner til referater for byggemøder og bygherremøder

Bygherreforeningen har udarbejdet skabeloner for byggemøde- og bygherremødereferater til henholdsvis AB18 og ABR18. Skabelonerne er udarbejdet af foreningens rammebetingelsesudvalg og er tænkt til en traditionel hovedentreprise. De to skabeloner kan bruges…. læs mere

Hvorfor er det vigtigt?

Mange uenigheder mellem en bygherre og entreprenør er et resultat af, at der ikke i rette tid sker en tilstrækkelig kommunikation og forventningsafstemning. Dette har bl.a. resulteret i, at mange bygherrer har efterspurgt bedre muligheder for at afskære ekstrakrav, som først bliver varslet længe efter entreprenøren var eller burde være bekendt med kravet.

Ved at forpligte parterne til løbende at behandle væsentlige forhold på byggemøderne og via ændringslog vil eventuelle uenigheder og misforståelser blive identificeret tidligt. Det giver både parterne mulighed for at træffe beslutninger på et mere oplyst grundlag, fx beslutning om at bestille ekstraarbejder, og at håndtere uenighed tidligt, hvor tvistens omfang er begrænset mest muligt.

Manglende rettidig påberåbelse af krav om forandring i aftalen med hensyn til pris, tid og sikkerhed kan også føre til helt eller delvis fortabelse af kravet, og her må det forventes at indgå i vurdering af fx passivitet, at en part løbende er blevet opfordret til at meddele ekstrakrav uden at gøre det.

Hvad skal du bruge?

En bygherre skal være opmærksom på, at det efter ABR 18 § 31 er rådgiver, som leder byggemøder og udarbejder referat, men der skal tages stilling til, om rådgiver også skal udarbejde og løbende vedligeholde ændringsloggen. Derudover skal bygherren tage stilling til, med hvilken frekvens byggemøder skal ske. Sædvanligvis vil dette være hver uge eller hver 14. dag i udførelsesperioden.

Bygherre skal sikre sig, at der er en struktur og retningslinjer for, hvordan byggemøder og vedligeholdelse af ændringslog håndteres, således at alle krævede og ønskede forhold bliver behandlet korrekt. Det kunne fx være en fast skabelon og opgavebeskrivelse for, hvordan byggemøder gennemføres, og byggemødereferater udarbejdes, samt arbejdsprocedurer for bygherrens godkendelse af referater og ændringslog. Dette ved at kræve fast dagsorden/log fulgt eller med tilsvarende indhold (se værktøj).

Bygherre skal også være opmærksom på, at behovet for at kræve forandringer i aftalen med hensyn til pris, tid og sikkerhed også kan opstå hos bygherren, samt at bygherren snarest muligt skal kunne svare på forespørgsler omkring ændringer i arbejdet og krævede forandringer i aftalen, jf. AB 18 § 25, stk. 2 og 3. En bygherre og/eller dennes repræsentanter skal derfor have de nødvendige ressourcer og kompetencer til fyldestgørende og rettidigt at kunne håndtere disse pligter allerede fra byggeriets start.

Byggeledelsens (eller fagtilsynets) fuldmagt er forhåndsdefineret i AB18 § 28, stk. 2, og det er derfor vigtigt, at bygherren sørger for at meddele eventuelle ændringer hertil på første byggemøde (AB18 § 31, stk. 3). Eventuelle efterfølgende ændringer skal ligeledes meddeles.

 hjælp til byggemøder og logbog

I denne video går Michael Nielsen-Elgaard i dybden med bestemmelserne for byggemøder i AB 18. Bemærk at videoen er fra 2018, og at Michael Nielsen-Elgaard ikke længere arbejder i KAB.

Læs også: “Afholdelse af byggemøder”

Læs også: “Hvordan håndterer jeg ændringer?”

Ansvarsbegrænsning

Indholdet på siden/portalen sigter på at give overblik over nogle af de væsentligste nyskabelser i det nye aftalesystem. De gode råd og de tilhørende værktøjer er overordnede og generelle. Anvendelsen skal derfor altid vurderes kritisk i forhold til den konkrete opgave. Bygherreforeningen kan derfor ikke holdes ansvarlig, hvis man vælger at anvende indholdet på siden/portalen konkret.

Tilmeld dig AB18-nyhedsbrevet

Hold dig opdateret på nyt indhold og få tilsendt gode råd, værktøjer og nyheder

Kurser og arrangementer: Bliv klogere på AB18-systemet

maj
9
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab (YBL18). Bliv klogere på hvilken betydning ydelsesbeskrivelsen har for dig. For hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan...

maj
16
Byggeriets aftaler

Ydelsesbeskrivelse: Tillæg om bæredygtighedsydelser

Her får du indblik i ‘Tillæg om Bæredygtighedsydelser’ herunder processer, begreber, aftaler og særlige opmærksomhedspunkter, så du er klædet på til at navigere sikkert gennem de relevante ydelser og snitflader.  

maj
26
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning (YBB19) og hør, hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsens indhold og struktur og gode...

sep
8
Byggeriets aftaler

Kend din AB18: Juridiske forhold og praktisk anvendelse

På dette kursus får du en grundig indføring i AB18. Vi tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og du får en god platform til at anvende og navigere i de entrepriseretslige regler,...

okt
2
Byggeriets aftaler

Kend din AB18: Juridiske forhold og praktisk anvendelse

På dette kursus får du en grundig indføring i AB18. Vi tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og du får en god platform til at anvende og navigere i de entrepriseretslige regler,...

okt
23
Byggeriets aftaler

ABR18: Samarbejde med rådgiver

Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og med eventuelle tvister om projekteringsfejl og mangler.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev