Aggersvold Gods – det tværfaglige renoveringseventyr - Bygherreforeningen

Blog -

10/06/2015

Aggersvold Gods – det tværfaglige renoveringseventyr

Blogindlæg skrevet af: Lars Flindt Pedersen, Pressechef, Arbejdstilsynet

 

Der var engang et gods, der på trods af stolte traditioner for landbrug, der kunne spores 400 år tilbage, var ved at forfalde. Det var meget længe siden, der havde været dyr i avlsbygningerne og korn i stakladen. Den smukke statelige hovedbygning i empirestil havde stået ubeboet hen i 25 år, og det kunne tydeligt ses på bygningerne.

 

staklade interi+©r mod foyer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eventyret om Aggersvold Gods kunne være historien om en ihærdig godsejer, der satte den kulturhistoriske arv og kvalitet i højsædet.

Men det virkelige eventyr findes i historien om en række rådgivere, entreprenører, håndværkere og leverandører, der alle satte en ære i at yde deres bedste, og hvor rådgivende ingeniører fra S.E.Brockhuus A/S var bygherrerådgiver.

Den vellykkede renovering af Aggersvold Gods bygger på godt samarbejde og tæt dialog. Hvor fokus har været på det fælles projekt, hvor der er blev arbejdet tværfagligt, logisk og metodisk for at identificere de udfordringer i renoveringsprojektet og udviklet de ideer, der kan løse problematikken og efterstræbe den optimale løsning.

På mange byggepladser har de forskellige håndværkere og rådgivere hver sin skurvogn, men på Aggersvold valgte man at lave ét stort fælles rum. Her hang de til hver en tid gældende hovedprojekttegninger, så alle kunne følge processen og løbende få svar på spørgsmål. Denne åbne dialog var mange gange medvirkende til, at udfordringerne blev løst hurtigt og effektivt. Ved en gennemgribende renovering af gamle huse som disse kan det være svært at vide på forhånd, hvilke udfordringer renoveringen vil byde på. Så selvom der lå projekter fra rådgiverside, var der stadig plads til gode input og uforudsete ting undervejs.

Selve renoveringen af Aggersvold Gods startede med hovedbygningen i 2003 og kørte næsten uafbrudt gennem 10 år, til stakladen stod færdig i oktober 2012. Renoveringen er gennemført nænsomt og med fokus på at bevare godsets karakter for eftertiden. Fra den første opmåling i hovedbygningen til det allersidste penselstrøg i stakladen har de involverede parter været med til at skrive et eventyr og et stykke Danmarkshistorie. Der var engang et gods, og nu er det der igen. Det er ganske vist.

Læs mere på: www.aggersvold.dk

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev