Byggeriet på vej mod bæredygtighed
For at skubbe byggeriet i en mere bæredygtig retning er der behov for mere viden og gennemsigtighed i markedet i forhold til ressourceanvendelse og det sociale aftryk på samfundet. 40 procent af energien og materialeforbruget i Danmark bruges i bygninger, 30 procent af den samlede CO2-udledning stammer fra byggeri, anlæg og drift, og byggeaffald repræsenterer 30 procent af alt affald i Danmark. Samtidigt berører byggeriet mange menneskers hverdag som aktører i processen, som brugere af det byggede eller anlagte miljø og som borgere i de berørte (lokal)samfund. Så der er et stort potentiale for en mere ansvarlig planlægnings-, indkøbs- og driftspolitik blandt bygherrer. Men det kan være svært at gennemskue, hvilke håndtag, der skal skrues på, for at drive byggeriet i den nødvendige retning.
Bygherreforeningens bæredygtighedspolitik
Bygherreforeningens bæredygtighedspolitik ser frem mod 2040, og omfatter i første omgang miljøforhold som klima, energi, ressourcer, kemi og biodiversitet, samt sociale forhold som arbejdsvilkår og arbejdsmiljø, ligebehandling og inklusion, brugere, borgere og samfund og endelig fagligheder, rekruttering og kompetenceudvikling. Politikken er tænkt som inspiration til vores medlemmers arbejde med strategier, planer og projekter med miljømæssigt og socialt fokus.
Bæredygtighedspolitikken fokuserer på de problemområder, hvor byg- og anlægsherrer har mulighed for at gøre en markant forskel gennem beslutninger om byggerier/transformationer, anlægsprojekter, portefølje- og naturforvaltning, CO2-reduktioner, klimatilpasning, materialevalg, processer og sociale aftryk.
Bygherreforeningen arbejder med udgangspunkt i bæredygtighedspolitikken, FN’s verdensmål og konventioner, EU-direktiver samt nationale og internationale standarder proaktivt på en række indsatser, der skal fremme bæredygtighed i byggeriet. Foreningen er eksempelvis facilitator for Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri og Byggepolitisk Netværk, samt samarbejdspartner i Byggeriets Handletank om Bæredygtighed, der alle arbejder med byggeriets problemstillinger og rammebetingelser på tværs af branchen. Vi har bl.a. udarbejdet et bygherremanifest, der omsætter verdensmålene til bygherreuniverset og en verdensmålsguide til forbedrings af arbejdsmiljøet. og vi er aktive omkring omstillingen til mere cirkulært byggeri, herunder i Circular Build Forum, og styrkelse af naturbeskyttelse og biodiversitet samt ansvarlig anvendelse af ressourcer.
På denne hjemmeside finder du mere om både bæredygtighedspolitik, bygherremanifestet samt anden inspiration og værktøjer til bygherrernes arbejde med bæredygtigt byggeri, anlæg og infrastruktur.