Brug FN’s verdensmål
Spørgsmål
og svar
Værktøjer
Brug FN’s 17 verdensmål
Alene i Danmark står bygherrer for indkøb af trecifrede milliardbeløb til nybyggeri, renoverings- og anlægsarbejde, som samtidig er noget af det arbejde, der er mest klimabelastende. Bygge- og anlægsbranchen står for 40% af råstof- og materialeforbruget, genererer 30% af affaldet, og forårsager 25-33% af de væsentligste skader på miljøet i Danmark. Som professionel bygherre er du en vigtig beslutningstager, og i dine aktiviteter og dit værdisæt kan du gøre en mærkbar forskel i udviklingen – både i en dansk og global kontekst.
En lang række bygherrer arbejder allerede i dag med at bygge bæredygtigt og nogle arbejder med certificeringer af byggerier som fx DGNB. Men ved at arbejde strategisk med FN’s Verdensmål skabes også nye muligheder og dynamikker, der sætter byggeriet ind i en ny og bredere samfundsmæssig forståelsesramme – en ramme, hvor ansvar og effekter af beslutninger følges ad. Ved at skabe business cases med flere bundlinjer og bæredygtige løsninger, og ved at gå foran og fokusere på fremtidssikring og værdiskabelse, kan du som professionel bygherre opnå fordele på vegne af de brugere, du bygger til, dine samarbejdspartnere og dig selv, samtidig med at du aktivt bidrager til at skabe og påvirke et velfungerende marked på bæredygtige vilkår og betingelser
Med baggrund i FN’s 17 verdensmål og de underliggende delmål, har Bygherreforeningen udarbejdet en række pejlemærker, som er en oversættelse af de enkelte verdensmål til en bygherres univers. Pejlemærkerne er samlet i et manifest, som er et redskab, du som professionel bygherre kan bruge, når du skal vurdere dine egne muligheder og målsætninger for bæredygtige tiltag samt i dialogen med andre parter i værdikæden.
FN’s verdensmål afspejler en kompleks virkelighed, og derfor har vi fremhævet 8 mål, som vi ser som særligt oplagte pejlemærker for dig at starte med at overveje. Her peger vi især på mål #13, som i særlig høj grad forholder sig til klimaindsatsen, der både på globalt og nationalt plan ses som en grundlæggende udfordring, og samtidig har en afsmittende effekt på en række af de øvrige mål. Men grundtanken er, at du som bygherre på sigt forholder dig til alle målene, sætter dem i forhold til din egen organisation og forsøger at vurdere sammenhænge og afhængigheder mellem de forskellige mål og delmål, for dermed at komme hele vejen rundt om prioriteringen af egne muligheder.
Bygherreforeningens bestyrelse besluttede i starten af 2019 at gøre FN’s 17 Verdensmål til en mærkesag for foreningen, og pejlemærkerne og manifestet er udarbejdet i samarbejde med bestyrelsen, foreningens faste udvalg, medlemmer og sekretariatet.
Manifestet stilles frit til rådighed for bygherrer, og det er frivilligt og i hvilken udstrækning, man som bygherre ønsker at bruge det.
Af arbejdsstyrken
Af væsentligste skader på miljøet
Af vandforbruget
Af materialeforbruget
Af energiniveauet
Af den samlede affaldsmængde
Af CO₂ udledning
Af bruttonationalproduktet
Verdensmålsbarometer:
Et målbart barometer til at sikre fokus på bæredygtighed i byggeprogrammer samt udbud- og konkurrenceprogrammer
Verdensmålsbarometret udfyldes af bygherren og dennes eventuelle bygherrerådgiver med henblik på at tydeliggøre bygherrens bæredygtighedsprofil såvel strategisk som i et givent projekt.
Hvert strategiske mål indplaceres i barometret på en skala fra 0 til 5 point (hvor 0 er kernen i figuren og anvendes, når forslaget ikke forholder sig til det specifikke verdensmål) og suppleres med en kort tekst som svar på 17 spørgsmål. Der skal indplaceres i alt 50 point. Resultatet vil vise, hvordan de 17 verdensmål placerer sig relativt i forhold til hinanden og give en samlet indikation af bygherrens og dennes projekters verdensmålsprofil overfor samarbejdspartnere, leverandører og/eller konkurrencedeltagere.
Læs mere, find eksempler på mål, delmål og kriterier, samt et tomt diagram i jpeg-format, i ovenstående Word-skabelon eller den digitale udgave på verdensmålsbarometeret.dk