Byudvikling og blå biodiversitet - Bygherreforeningen

Alt liv udspringer fra havet, og vores klima og de økologiske processer, som vi er afhængige af, spiller alle ultimativt sammen med havet. Havene dækker mere end 70% af Jordens overflade, og er det mest omfattende miljøsystem på kloden. Samtidigt er havet det mest grundlæggende system for liv, som vi kender det.

Med projektet “Byudvikling og blå biodiversitet” kan vi præsentere en praktisk tilgang, hvor biodiversitet i havet inkluderes i designet af byudvikling i havne- og kystområder. Projektet påpeger velfunderede metoder til genskabelse af den blå biodiversitet, som man som bygherre kan koble til sine bygge- og anlægsaktiviteter i danske og nordiske havne.

Bygherren kan genskabe dyre- og plantelivet under vandet

I et samarbejde mellem Bygherreforeningen, Habitats, DTU Aqua og Marint Kunskapscenter Malmø med økonomisk støtte fra VELUX FONDEN er inspirationskataloget “Byudvikling og blå biodiversitet” blevet udarbejdet.
Kataloget er tiltænkt professionelle aktører inden for byudvikling, byggeri og anlæg, særligt i Norden, med formidling af anvendelsesorienteret viden om at arbejde med blå biodiversitet.

Hensigten med kataloget er at samle og skabe kendskab til eksisterende viden om afprøvede metoder og virkemidler, der kan bidrage til en mere natur- og biodiversitetsvenlig byudvikling nær vores kyster – med særlig vægt på omdannelse af havneområder.

På siden her kan du hente viden og læse kataloget samt finde inspirerende cases til, hvordan man som bygherre kan arbejde med blå biodiversitet. Ved at udvikle, samle og formidle praktisk, anvendelig viden, der er målrettet bygherrer og deres samarbejdspartnere og brugere, ønsker vi at gøre det nemmere at bringe blå biodiversitet ind som en naturlig del af et bæredygtigt byggeri.

Kurser og arrangementer om biodiversitet

Nyheder om biodiversitet

Vinder af Bygherreprisen 2019: ”Vi har fået københavnerne til at forstå, hvad det er vi laver i Aalborg”

Sidste år vandt Himmerland Boligforening Bygherreprisen 2019 ved løfte den ellers udfordrede bydel Aalborg Øst. Den landsdækkende eksponering har givet det nordjyske boligforening vind i sejlende, og har åbnet op for nye fællesskaber og skabt stolthed iblandt medarbejderne. Nu kan alle indstille nye kandidater til prisen frem til d. 18. august, der hylder det ansvarlige samarbejde.
11/05/2020/af Freja Andersen

Topledere viser vejen til færre ulykker

Øget fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed i topledelsen hos Gentofte Kommune, Vejdirektoratet og det almene boligselskab Bo-Vest skal føre til færre ulykker og mere produktivitet på de tre organisationers byggepladser. Den nye tilgang bygger på erfaringer fra offshore branchen, hvor det er lykkes næsten at undgå store ulykker.
01/05/2020/af Freja Andersen

Renoveringsopgaver i høj kurs hos kommuner efter fjernelse af anlægsloftet

Med fjernelsen af anlægsloftet i år, har landets kommuner nu mulighed for at fremskynde opgaver efter eget valg. En rundspørge i tre kommuner viser, at det særligt er planlagte renoveringsopgaver, som bliver fremrykket, da nybyggeri af forskellige årsager er vanskeligt under coronakrisen.
03/04/2020/af Freja Andersen

Højere anlægsloft bør følges op af højere beløbsgrænser i tilbudsloven

Kommunerne skal have mulighed for at igangsætte flere byggeprojekter og dermed være med holde gang i erhvervsliv og beskæftigelse under coronakrisen. Man bør samtidig justere beløbsgrænserne i udbudsreglerne, for at gøre det nemmere at få virksomheder og håndværkere i gang med det samme på fx tomme skoler og daginstitutioner
26/03/2020/af Freja Andersen

Klimapartnerskab viser vejen til et bæredygtigt byggeri

Efter fire måneders intensivt arbejde og involvering af mere end 100 fagfolk, har klimapartnerskabet for byggeri og anlæg udgivet sin resultatrapport. Bygherreforeningen har deltaget aktivt i arbejdet og støtter op om mange af de gode forslag.
16/03/2020/af Freja Andersen

Bygherreforeningen bidrager til ny klimahandlingsplan

Bygherreforeningen skal sammen med bl.a. Dansk Byggeri og Dansk Industri frem mod februar 2020 komme med bud på, hvordan bygge- og anlægsbranchen skal bidrage til at vi bliver klimaneutrale i 2050 i regeringens klimapartnerskab for byggeri og anlæg
17/01/2020/af Freja Andersen

Bygherrer skal drive den bæredygtige udvikling

Bygherreforeningen lancerer fredag d. 10 januar et manifest med udgangspunkt i FNs verdensmål, der skal hjælpe bygherrer med en bæredygtig omstilling af deres arbejde.
10/01/2020/af Freja Andersen

Står cirkulært byggeri øverst på todo-listen?  

Byggebranchen har et akut behov for at gå fra en lineær brug-og-smid-væk-kultur til en cirkulær økonomi, hvor ressourcerne bliver holdt i kredsløb. Men det kræver en helt ny tankegang at omstille sin forretning til den nye økonomi. I denne artikel giver Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri en introduktion til forretningsmodellerne i den cirkulære økonomi, så det bliver lettere at tage de første skridt. 
25/06/2024/af Andreas Holst-Olesen

Bæredygtighed i udbud – Aarhus

a:3:{s:32:"ffa8ae7465e3f9f635dd6fb9faac456d";s:8:"Cathrine";…

Bygherrernes anlægsdag 2024

a:3:{s:32:"ffa8ae7465e3f9f635dd6fb9faac456d";s:6:"Oliver";s:32:"aa53f0a27b956f097945176fa6e9638c";s:15:"Sellner…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev