Arbejdsvilkår og arbejdsmiljø

Arbejdspladserne i den danske byggebranche er i overvejende grad velregulerede med overenskomster og krav til arbejdsmiljøet, men der er fortsat potentiale for forbedringer for at sikre lige løn og arbejdsvilkår for alle uanset nationalt tilhørsforhold og kønsidentitet.

Branchen er desuden langt fra i mål med arbejdsmiljøet, hvor der fortsat udvikles stress og sker overbelastning og ulykker. I 2023 blev der registreret 6.400 arbejdsulykker i forbindelse med byggeri og anlæg, heraf 5 med dødelig udgang. Niveauet har ligget relativt konstant over en årrække, bortset fra et mindre fald i dødsulykker i 2023. 

Den nyeste forskning viser samtidig en overvægt af migrantarbejdere, når det gælder repræsentation i ulykkesstatistikker og manglende indberetning heraf, ligesom arbejdsmiljøparametre som højt tempo, lange arbejdsdage, isolation fra fællesskaber, trusler om fyringer mv. er hyppigere repræsenteret hos migrantarbejdere. 

Endelig er branchen præget af dynamiske og omskiftelige arbejdspladser med et ofte højt tempo i de processer, som skal skabe resultaterne. Omskifteligheden og tempoet viser sig især blandt de udførende faggrupper, men tidspres, konflikter og stress optræder også hos andre aktører i værdikæden. 

Pejlemærker, handlinger og målsætninger som vil styrke arbejdsvilkårene og arbejdsmiljøet:

Hjelm og handsker

Ansvarlige arbejdsvilkår

Danske bygherrer skal skabe rammerne for (etisk og moralsk) ansvarlige arbejdsvilkår for både egen og andres arbejdsstyrke på produktionssteder og byggepladser. Vilkårene skal bygge på engagerende og dialogbaseret samarbejde, fordomsfrihed, retfærdighed og ligebehandling samt ansvarlig informering af involverede personer uanset nationalt tilhørsforhold og kønsidentitet.

Handlinger
Bygherre skal proaktivt sikre vilkårene gennem ledelsesmæssigt fokus og aktive personalepolitikker for egen arbejdsstyrke, der muliggør adgang til overenskomster eller andre ansvarlige aftaleforhold, skaber trygge og anerkendende rammer for udøvelse af bygherreerhvervet, og som sikrer lige rekrutterings- og ansættelsesvilkår uafhængigt af kønsidentifikation og alder. 

Bygherre skal samtidigt gennem udbudskrav, sociale klausuler mv. og opfølgning herpå aktivt definere og sikre, at både internationale og nationale sociale standarder og minimumsgarantier ift. arbejdsvilkår som minimum efterleves og overholdes af eksterne leverandører og deres arbejdsstyrke uanset nationale tilhørsforhold. 

Ordentlige arbejdsvilkår skal således være en grundpræmis i udbud og aftaler, og må ikke være et konkurrenceparameter blandt bydende.

Målsætning
Byggebranchen skal være en inkluderende og tryg branche for alle involverede, og bygherrer skal bidrage hertil ved at sikre ligebehandling blandt samarbejdspartnere og på byggepladserne. Det er således en generel målsætning, at involverede i danske byggerier og anlægsaktiviteter sikres sammenlignelige løn- og ansættelsesforhold ift. sammenligneligt arbejde og normsættende danske forhold, bl.a. gennem arbejdsklausuler. 

Konkurrenceforvridende, gratis arbejdskraft samt børne- og tvangsarbejde accepteres ikke og skal aktivt modvirkes.

Indkvartering i midlertidige boliger i forbindelse med byggearbejder skal som minimum ske i overensstemmelse med regler defineret af Workplace Denmark, og bygherre skal aktivt modvirke social segregering i processer og på byggepladser.

Anerkendende og ikke-bebrejdende arbejdspladskultur, intern Whistleblower-ordning, instans til behandling af eksterne klager, samt plan for, hvordan indberetninger, klager og opfølgning herpå håndteres, bør være standard i professionelle bygherreorganisationer.

Sikkert og sundt arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøet, og dermed sikkerheden og sundheden for personer involveret i udvinding, produktion og bygge- og anlægsarbejder, skal ligeledes have høj prioritet, så overbelastning og ulykker minimeres, samtidig med at der fokuseres på tiltag, der kan gøre en positiv forskel.

Handlinger
Bygherre skal sikre, at rammerne for aktiviteterne udformes, så alt arbejde kan udføres sikkert og sundhedsmæssigt ansvarligt.

Dette indebærer fokus på dialog og forebyggelse samt ansvar for robuste tidsplaner. Der kan med fordel etableres en incitamentskultur, som styrker de fælles mål om sikre og sunde arbejdspladser.

Viden om årsag og virkning er afgørende for at opnå resultater på arbejdsmiljøområdet, og der bør derfor måles og analyseres på ulykker og nærved-hændelser. Alle hændelser og arbejdsulykker uanset graden heraf monitoreres. Som minimum indberettes i henhold til gældende regler og retningslinjer. Hvor det er muligt, bør bygherre etablere egen ulykkesstatistik som del af en baseline.

Bygherre bør derudover have et særligt fokus på byggepladser, hvor arbejdet udføres helt eller delvist af udenlandsk arbejdskraft.

Inspiration kan hentes i Bygherreforeningens inspirationskatalog om verdensmål og arbejdsmiljø og i Safety First initiativet. 

Målsætning
Fysiske såvel som psykiske overbelastninger accepteres ikke, og bygherre skal stille sig i spidsen for at monitorere og nedbringe ulykkesfrekvensen på egne byggepladser. 

Bygherre skal desuden gå foran med en dialogbaseret tilgang, hvor samarbejdspartnere og medarbejdere på pladsen trygt kan rapportere om utilsigtede hændelser og uhensigtsmæssig bebrejdelseskultur. 

Målsætninger om intern Whistleblower-ordning, instans til behandling af eksterne klager, samt plan for hvordan indberetninger, klager og opfølgning foretages, gælder også ift. arbejdsmiljø.

Omskiftelige arbejdspladser

Konsekvenser af omskiftelighed og høj omsætning af medarbejdere i byggeriets virksomheder og byggepladser kræver øget opmærksomhed og kommunikation om arbejdsmiljø.

Handlinger
Bygherre skal med afsæt i sin arbejdsmiljøpolitik samt dialog, udbudskrav, kontrakter/aftaler og opfølgning herpå med rådgivere og udførende sikre god planlægning og involvering, kontinuitet og åbenhed i kommunikationen i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder.

Målsætning
Målet er at fremme et trygt, trivsels- og tillidsbaseret arbejdsmiljø på bygge- og anlægssektorens arbejdspladser, hvor præmissen ofte er en høj grad af fleksibilitet i processerne.

Kurser og arrangementer om arbejdsmiljø

mar
20
Byggeri, drift og anlæg

Kontorbyggeri og fremtidens arbejdsplads

Måden hvorpå vi arbejder har været og er fortsat i forandring. Så hvordan sørger vi for, at kontorernes fysiske rammer altid lever op til brugernes behov? Og hvordan kan vi tilpasse dem på en hensigtsmæssige...

mar
25
Byggeri, drift og anlæg

Det gode byggeprogram

Uafhængigt af hvilken udbuds- eller konkurrenceform, man anvender i sit projekt, er byggeprogrammet et essentielt redskab som kan afklare visioner og værdier i projektet. Det gode byggeprogram bliver til i en dialogproces og skaber det...

apr
8
Byggeri, drift og anlæg

Kend din BR18

Her får du en overordnet introduktion til BR18, så du bliver rustet til at varetage ansvaret for, at dine byggerier lever op til bygningsreglementet. På dagen kommer vi omkring alt lige fra administrative regler og...

apr
23
Byggeriets aftaler

Totalentrepriser med ABT18

Denne kursusdag giver dig forståelse for, hvordan du kan anvende totalentreprise efter ABT18, og hvordan du opnår den bedste fordeling af risiko, ansvar, indflydelse og budgetsikkerhed.

maj
7
Byggeri, drift og anlæg

Renovering og transformation

Nybyggeri er traditionelt i fokus, når det gælder krav og innovation i byggeriet, men skal vi som branche nå i mål med CO2-reduktionsmål, så er der stort behov for at vedligeholde og udvikle den eksisterende...

maj
9
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab – online

Dette kursus giver dig indsigt i Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab (YBL18). Bliv klogere på hvilken betydning ydelsesbeskrivelsen har for dig. For hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan...

maj
15
Byggeri, drift og anlæg

Klar til krisen? Robuste byer og bygninger

Vores bygninger skal i højere grad være rustet til at kunne modstå klimakrise, fremtidige epidemier og en usikker verden, hvor krig er rykket tættere på. Men betyder det, at vi skal bygge beskyttelsesrum og flere...

maj
21
Byggeriets aftaler

Ydelsesbeskrivelse for arbejdsmiljøkoordinering

Få en grundig introduktion til ydelsesbeskrivelsen, når vi dykker ned i definitionen af ydelser i såvel projekterings-, som udførelsesfase og øvrige ydelser. Alt sammen med fokus på de områder, der kan kræve særlig opmærksomhed og...

maj
26
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning – online

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning (YBB19) og hør, hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsens indhold og struktur og gode...

sep
8
Byggeriets aftaler

Kend din AB18: Juridiske forhold og praktisk anvendelse

På dette kursus får du en grundig indføring i AB18. Vi tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og du får en god platform til at anvende og navigere i de entrepriseretslige regler,...

sep
16
Byggeri, drift og anlæg

Megaprojekter – læring og erfaringer

Sygehuse, broer, lufthavne og universiteter er på listen over megaprojekter, og er nogle af de projekter, som oftest når offentlighedens søgelys, hvad enten de er kommet rigtig godt i mål eller har mødt udfordringer undervejs....

sep
19
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet – online

Dette kursus giver dig overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret og gæsteprincippet, så du er godt rustet til at forebygge ubehagelige overraskelser, når du skal bygge, renovere, købe arealer og sikre rettigheder til...

okt
2
Byggeriets aftaler

Kend din AB18: Juridiske forhold og praktisk anvendelse

På dette kursus får du en grundig indføring i AB18. Vi tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og du får en god platform til at anvende og navigere i de entrepriseretslige regler,...

okt
8
Byggeri, drift og anlæg

Anlægsdagen 2025

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne? Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter? På Anlægsdagen 2025 sætter vi fokus på de udfordringer anlægssektoren står...

okt
22
Byggeri, drift og anlæg

BR18 indsigt

Efter fem års erfaring med det nye bygningsreglement er brugerne af BR18 efterhånden fortrolige med de nye strukturer, regler og processer. Erfaringerne peger dog også på en række problemfelter, der gør reelle løsningsrum smalle og...

okt
23
Byggeriets aftaler

ABR18: Samarbejde med rådgiver

Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og med eventuelle tvister om projekteringsfejl og mangler.

sep
23
Byggeri, drift og anlæg

Arbejdsmiljøkoordinatorernes efteruddannelse

Efteruddannelsen styrker dig i rollen som arbejdsmiljøkoordinator. Over to dage rustes du til at tage en endnu mere strategisk og proaktiv tilgang til din rolle og opgave, så du bliver rustet til at skabe de...

nov
4
Byggeri, drift og anlæg

Det gode byggeprogram

Uafhængigt af hvilken udbuds- eller konkurrenceform, man anvender i sit projekt, er byggeprogrammet et essentielt redskab som kan afklare visioner og værdier i projektet. Det gode byggeprogram bliver til i en dialogproces og skaber det...

nov
12
Byggeriets aftaler

Totalentrepriser med ABT18

Denne kursusdag giver dig forståelse for, hvordan du kan anvende totalentreprise efter ABT18, og hvordan du opnår den bedste fordeling af risiko, ansvar, indflydelse og budgetsikkerhed.

nov
13
Byggeri, drift og anlæg

Universelt Design Dag 2025

Hvordan kan vi skabe ligeværdig adgang for alle mennesker, når vi designer og bygger byer og bygninger? På denne konferencedag sætter vi fokus på, hvorfor og hvordan vi bør indtænke universelt design i bygninger og...

nov
18
Byggeri, drift og anlæg

Arealoptimering og ejendomsstrategi

Denne dag diskuterer vi, hvordan vi sikrer den bedste brug af vores kvadratmeter. Vi sætter fokus på optimering af arealer, fælles kvadratmeter, kapacitetsberegninger, de gode eksempler, og hvordan du analyserer og arbejder strategiske med din...

dec
2
Byggeri, drift og anlæg

Fremtidsklar: En visionær byggebranche

Vi inviterer til en ny konference om aktuelle trends og tendenser i byggeriet baseret på de nyeste markedsundersøgelser blandt landets byg- og anlægsherrer og developere. Her får du indblik i byg- og anlægsherrernes præferencer og...

dec
12
Byggeriets aftaler

YBA19: Ydelsesbeskrivelse for anlæg

Dette kursus giver dig indsigt i Ydelsesbeskrivelse for Anlæg (YBA19) og den betydning, ydelsesbeskrivelsen har for dig som anlægsbygherre. Vi kigger nærmere på processer, begreber, aftaler og særlige opmærksomhedspunkter.

jan
1
Byggeriets aftaler

Midtjysk bygherrenetværk

Midtjysk bygherrenetværk er et foreningstilbud til medlemmer i det midtjyske. Netværket mødes tre til fire gange om året. Fokus er på at udveksle erfaringer om de aktuelle initiativer i branchen og aktuelle udfordringer som bygherre....

jan
1
Byggeriets aftaler

Nordjysk bygherrenetværk

Nordjysk bygherrenetværk er et tilbud til medlemmer i Nordjylland. Netværket mødes tre gange om året. Fokus er på at udveksle erfaringer om aktuelle udfordringer som bygherre og om de aktuelle initiativer i branchen. Netværket tilbydes...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev