Borgere og samfund
Bygherrers aktiviteter påvirker altid i større eller mindre grad borgere og lokale, fysiske miljøer i både land og by. Dette gælder på både kortere og længere sigt.
For at sikre holdbarheden, værdiskabelsen og sammenhængskraften i lokale eller berørte miljøer, skal aktiviteterne være inddragende, inkluderende og tryghedsskabende og altid afvejes mellem forskellige hensyn gennem transparente og demokratiske processer (se boks).
Handlinger
Bygherrers overordnede muligheder for at skabe værdi for samfundet og lokalmiljøer er bestemt af et bevidst og målrettet arbejde med borgerdialog, kvalitativ planlægning og arkitektur samt respektfuld by- og landskabsudvikling til gavn for borgerne. Det kan betyde, at bygherre i udgangspunktet må overveje sine investeringer med fokus på flere bundlinjer og som konsekvens heraf udvikle nye bæredygtige forretningsmodeller.
Bygherre må indgå samarbejde med kommuner, lokale borger- og brugergrupper, lokalt foreningsliv og gå i dialog med andre bygherrer og udviklere i berørte områder. Bygherre kan derigennem afbøde skadevirkninger, skabe de bedst mulige synergier og fremtidssikre legitimiteten af sine projekter. I nogle tilfælde kan samarbejdet med fordel styrkes gennem egentlige partnerskaber. Indsatserne bør have fokus på både positive og negative påvirkninger af lokalmiljøet, herunder også midlertidige muligheder og gener.
Som led heri må bygherre være opmærksom på, at nye planer, byggerier og anlæg i udgangspunktet kan være i modstrid med eksisterende kvaliteter, herunder kulturarvsmiljøer, særlige fællesskaber og mobiliteten i lokalsamfundet. Bygherre må derfor inddrage disse kvaliteter i overvejelserne om, hvordan man griber projekterne an, så man altid bygger med tanke for, at man har en påvirkning af sociale og kulturelle forhold i lokalmiljøet.
Målsætning
Som vigtig samfundsaktør skal bygherre bidrage til, at de fysiske miljøer, som udvikles eller transformeres, understøtter en positiv social og kulturel samfundsudvikling ved hjælp af inddragende demokratiske processer og bæredygtige forretningsmodeller.
Målet er at skabe (eller transformere til) sunde og sikre bymiljøer, bygninger samt infrastrukturer, natur og opholdsmiljøer, som understøtter inkluderende fællesskaber, udfoldelsesmuligheder og mobilitet. Dermed bidrager bygherren til diversiteten, sammenhængskraften og de bærende kulturelle værdier i samfundet.
Succesen for borgerne og samfundet – og i sidste ende bygherren – opnås, når sociale aspekter og hensyn er tænkt ind i både processen og det endelige resultat.