Blog -

05/07/2016

Benspænd på den grønne sti

Blogindlæg skrevet af: Jakob Schølmark, formand for den parlamentariske boligafdeling Vendsysselhus

 

Foto: KAB

Foto: KAB

 

Jeg er en grøn ildsjæl. Det samme er de andre miljøbevidste beboere i vores 90 år gamle boligafdeling, Vendsysselhus i Vanløse, hvor jeg er formand for bestyrelsen. Sammen har vi netop afsluttet en større energirenovering, der indebærer:

 • Solceller på taget, der gør os næsten selvforsynende med 120 KW h grøn strøm og reducerer CO2 udslippet med 102 t årligt.
 • Genbrug af regnvand fra taget, der dækker 70 % af vandforbruget i vores fælles vaskeri.
 • Resterende vand fra taget ledes til faskiner. Det betyder, at vi nu er 100 % afkoblet hovedkloakken.

Vi har gjort det, fordi vi er overbeviste om, det er det eneste rigtige vej, hvis vi vil skabe de bedst mulige betingelser for mennesker og miljø både nu og i fremtiden.  Men det har været en lang og opslidende proces, og det er min overbevisning, at der kunne værre færre bespænd på stien mod en grønnere fremtid.

 

Skåltaler gør det ikke alene
Bæredygtighed er nok på den politiske dagsorden, men skåltaler og gode intentioner gør det ikke alene. De skal følges op af konkret lovgivning og gennemskuelige regler. Og meget gerne en lettere vej gennem den bureaukratiske jungle af forskellige myndigheder og forsyningsselskaber. Det virker som om, politikerne ikke rigtigt er interesserede i at få borgerne med på den grønne sti: Lovgivningen er uklar og uden tilstrækkelige økonomiske incitamenter, el-regulativer modarbejder mulighederne for rentable solceller, og el-selskaberne er gode til at blokere for bæredygtige løsninger, der sjældent er i deres (eller Finansministeriets) økonomiske interesse.

 

Stort potentiale
Det tog os tre år, men vi gjorde det. Den 18. juni 2016 holdt vi officiel indvielse sammen med en motiveret rådgiver fra Solar Lightning, der hjalp os gennem regeljunglen. Omkring 50 borgere udefra kom for at høre om projektet. Så der er interesse for grønne initiativer. Og der er et enormt potentiale. Alene i den almene sektor er der grundlag for en CO2 reduktion mellem 342.000 og 467.000 t årligt, svarende til 35 % og 47 % af det nuværende udslip.

Hvis det skal realiseres, skal det være nemmere. De mange bespænd skal væk. Jeg håber derfor, at regeringens energikommission har inddraget regelforenklinger og bedre finansielle incitamenter i deres anbefalinger til dansk energipolitik, når de offentliggør deres rapport i starten af 2017.

Vendsysselhus var i 2016 indstillet til RENOVER prisen

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 1
  juni
  Bæredygtighed - Aalborg

  Ydelsesbeskrivelse for bæredygtigt byggeri

  I 2022 lanceres en ny ydelsesbeskrivelse for bæredygtighed i byggeriet, som udruster rådgiver og bygherre med et langt stærkere aftalegrundlag for socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt byggeri. På dette kursus…

 • 7
  juni
  Byggeriets aftaler - København

  Grundlæggende entrepriseret for bygherrer

  På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til byggeriets aftaleforhold. Kurset tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og giver dig en god platform til at overskue…

 • 5
  september
  Byggeriets aftaler - Aarhus

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af det nye aftalesystem – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser. Kurset sætter fokus på…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev