Nyhed -

14/06/2024

Byggebranchen skal tage ansvar for at uddanne kompetencer til grøn omstilling

Bygge- og anlægsbranchen må tage ansvar overfor de elever, der ønsker at blive en del af byggeriets grønne omstilling, lyder det fra Bygherreforeningen, der i kølvandet på lanceringen af politikken for social bæredygtighed nu sætter fokus på manglen på lærepladser for i kampagnen ’Ta’ en ekstra tømrerlærling’. Tømrere er i blandt de vigtigste fagligheder i forhold til byggeriets grønne omstilling, og hele branchen vil lide, hvis ikke der findes kompetente håndværkere med forståelse for byggeriets processer, samarbejde og bæredygtig udvikling.

 I Danmark vil der om få år mangle ca. 17.000 faglærte i bygge- og anlægsbranchen, bl.a. inden for tømrerfaget, der spiller en helt særlig rolle i forhold til den grønne omstilling. Desværre viser tal, at der er mange virksomheder i byggeriet, der er tilbageholdende med at tage elever ind i lære. De seneste tal fra Byggeriets Uddannelser viser, at der lige nu er 604 tømrerelever, der står uden en læreplads, ud af de ca. 7.700 elever i faget på landsplan. Tømrerfaget er desuden et af de fag med højst antal korte uddannelsesaftaler og ophævede uddannelsesaftaler. Fra maj 2022 til maj 2023 var der 1437 ophævede uddannelsesaftaler for tømrerlærlinge i en periode, hvor der blev der udlært i alt 1795 tømrersvende.  

Alle skal tage et ansvar  

I kampagnen ’Ta’ en ekstra tømrerlærling’ opfordrer bygherrens vicedirektør, Hanne Ullum, nu landets bygherrer til at sætte fokus på udfordringen i egen organisation og ude på deres projekter. Opfordringen kommer i kølvandet på lanceringen af Bygherreforeningens nye politik for social bæredygtighed, hvor uddannelse af arbejdskraft spiller en vigtig rolle.  

Bygge- og anlægsbranchen befinder sig i en kritisk situation, hvor der er behov for, at alle tager ansvar for at sikre arbejdskraft til branchen i fremtiden. Det handler om at bygherren stiller ambitiøse krav, entreprenøren forpligter sig til at tage lærlinge ind og skaber nogle gode rammer for udvikling og læring, og at parterne hjælper hinanden med at fastholde fokus” udtaler hun. 

 ”Vores medlemmer, bygherrerne, har brug for arbejdskraft til at komme i gang med den grønne omstilling, og entreprenørvirksomhederne har brug for kompetente håndværkere, der forstår byggeriets processer og som kan indgå i samarbejde og bæredygtig udvikling af branchen. Der er behov for, at vi tænker og handler anderledes, og sammen skaber en ny praksis omkring det at uddanne lærlinge.”  

Bygherren kan gøre en forskel 

Bygherreforeningen har i fem år arbejdet på en indsats, der skal understøtte bygherren som bestiller og indkøber af byggeriet i at skabe lærepladser hos deres entreprenører gennem bl.a. kravstillelse og løbende opfølgning. Foreningen har samarbejdet med 33 medlemsorganisationer inden for både det private, almene og offentlige, og på 55 af deres byggepladser i hele landet. Flere af dem bakker om kampagnen. 

”Ansvaret for at ansætte og oplære lærlinge er entreprenørens. Men vores erfaringer viser, at der bliver uddannet flere lærlinge, når bygherren også involverer sig og stiller krav. Vores femårige indsats har bl.a. været med til at skabe 545 lærepladser, når alle byggeprojekterne er afsluttet. Vi opfordrer derfor bygherren til at handle”, udtaler Hanne Ullum og fortsætter:  

”I vores kampagne præsenterer vi et udsnit af handlemuligheder, der er udviklet med afsæt i tilgangen og værktøjerne i bygherrens lærlingeindsats. Bygherren kan stille krav om lærepladser med en klausul og kan på byggemøder italesætte ønsket om, at der bliver taget flere tømrerlærlinge ind. Vi opfordrer også til at man kommunikerer til omverdenen om, hvordan man som bygherre håndterer denne udfordring”.  

Har du en god historie om din indsats omkring lærepladser, der kan inspirere andre?  

Som en del af kampagnen, opfordrer vi desuden til at kontakte kommunikationskonsulent Freya Ghadban Andersen, hvis man har en god historie fra en byggeplads, man gerne vil dele for at inspirere andre. 

Få indblik i handlemulighederne og baggrunden for kampagnen ’Ta’ en ekstra tømrerlærling’ her.  

Find Bygherreforeningens nye politik for social bæredygtighed 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

apr
23
Byggeriets aftaler

Totalentrepriser med ABT18

Denne kursusdag giver dig forståelse for, hvordan du kan anvende totalentreprise efter ABT18, og hvordan du opnår den bedste fordeling af risiko, ansvar, indflydelse og budgetsikkerhed. Kurset er fuld booket. Du er velkommen til at...

apr
24
Bæredygtighed

Selektiv nedrivning i bygherreperspektiv

Snart træder nye krav om selektiv nedrivning i kraft. Det omfatter flere nye krav til bygherren. Her får du sparring til, hvad du som bygherre skal have styr på, for at leve op til de...

apr
28
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Udbuddet er sammen med byggeprogrammet bygherrens vigtigste redskab til at sikre sit projekt, og at de bæredygtige intentioner kan blive til virkelighed. Hvordan finder du de bedste samarbejdspartnere gennem udbud, og sikrer at ambitionerne i...

apr
29
Velfærdsbyggeri

Skoler: Innovative og praksisfaglige læringsrum

Hvordan skaber vi skolebygninger og læringsrum, som passer til den pædagogik og didaktik, vi gerne vil arbejde med? Politiske prioriteringer om praksisfaglighed og projektbaseret undervisning fylder meget i øjeblikket, og Regeringen har øremærket 2,6 milliarder...

apr
30
Bæredygtighed

ESG i byggebranchen

Sidder du i en lille eller mellemstor virksomhed og savner sparring til jeres ESG-arbejde? Her bliver du klædt på til at lave jeres egen ESG-rapport og få sat de rigtige data i spil, så I...

maj
7
Byggeri, drift og anlæg

Renovering og transformation

Nybyggeri er traditionelt i fokus, når det gælder krav og innovation i byggeriet, men skal vi som branche nå i mål med CO2-reduktionsmål, så er der stort behov for at vedligeholde og udvikle den eksisterende...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev