Byggepladsens digitale planlægning – Vi har kun set begyndelsen, eller har vi! - Bygherreforeningen

Blog -

18/10/2016

Byggepladsens digitale planlægning – Vi har kun set begyndelsen, eller har vi!

Blogindlæg skrevet af: Mikkel Nygaard Rønne, Chef VDC Koordinator, NCC

 

Foto: Erik Mårtensson

Foto: Erik Mårtensson

Samarbejde er kodeordet til bedre produktivitet, og det har vi sådan set vidst længe!

I byggebranchen er vi dybt afhængige af at kunne forudse hændelser og mulige showstoppere for at skabe en god byggeproces, men vigtigst af alt, at vi får kommunikeret dem.
Byggebranchen har de rette arbejdsmetoder i form af Lean. Byggebranchen har de rette kompetencer til at føre Lean og dermed planlægningen ud på byggepladserne, men hvorfor er det stadig store tidsplaner på papir og forældede IT-værktøjer der anvendes til at kommunikere de gode tanker som bliver gjort i Lean processen?

Vi lever i en tid, hvor smidig og effektiv kommunikation er kodeordet til al kommunikation både privat såvel som professionelt. Vi vil være opdaterede, og ligeledes have et live indblik i hvordan verden omkring os ser ud, og her spiller digitale kommunikationsplatforme en væsentlig rolle. At have et live overblik over byggepladsens tilstand må være byggelederen og direktørens helt store drøm.

Så hvorfor ikke overføre de digitale muligheder til byggepladsen i stor stil!? De findes allerede på markedet! DALUX er et glimrende eksempel på en it-service som har indtaget rådgiverbranchen og den digitale registrering på byggepladsen med storm. Vi mangler bare planlægningsdelen, som er essentiel for vores produktivitet!

Foto: Erik Mårtensson

Foto: Erik Mårtensson

Nye digitale services henvendt specifikt til byggepladsen giver allerede i dag mulighed for smidig kommunikation, både fra byggeledere til håndværkere og omvendt. Alene muligheden for at byggelederen kan tildele håndværkeren en aktivitet, som staderegistreres tilbage til byggelederen via smartphonen, for dermed at give byggelederen det live overblik de aldrig har haft før, vil retfærdiggøre indkøbet og implementeringen af sådanne digitale services til byggepladsen. Dette faktum kan ændre processen og fremme effektiviteten på byggepladsen dramatisk! Dog samtidig skabe et stort skel mellem de entreprenører der formår at omstille sig digitaliseringens muligheder kontra de entreprenører der ikke gør.

Det har taget 10 år fra smartphonens indtagen af markedet til der kom nogle reelle digitale services som kunne understøtte byggepladsens planlægning, og spørgsmålet er om det vil tage yderligere 10 år for markedet at adoptere og implementere disse?…og kan dele af produktivitetspotentialet vente så længe med at blive forløst!

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev