I går, torsdag den 30. maj, samlede Bygherreforeningen for andet år i træk medlemmerne til Bygherrefestivalen 2024. Årets festival samlede landets offentlige, almene, private og statslige bygherrer samt bygherrerådgiver til en faglig festdag. Dagens program var spækket med faglige talks, debatter og cases med bæredygtighed og aktuelle udfordringer for bygherrer som det centrale omdrejningspunkt. Vi har samlet et overblik over højdepunkterne.  

International keynote speaker satte fokus på tendenser og innovation ude i verden

Festivalens første oplæg var af Don Ward, der er kastede et blik ud på internationale tendenser og hvad vi kan lære af hinanden i forhold til bæredygtighed og innovation. Don Ward er international ekspert i brancheudvikling, innovation, forsyningskædeintegration, samarbejde og bæredygtighed med 35 års erfaring fra at studere, implementere og lære af bedste praksis i bygge- og infrastruktursektorerne i bl.a. Storbritannien og flere andre steder i verden. Han fortalte at de strukturelle udfordringer, byggesektoren står overfor på globalt plan, er de samme, blot i forskellige kontekster.  

I hans oplæg lagde han bl.a. vægt på behovet for at bæredygtig omstilling bliver koblet med mulighederne i øget digitalisering og mere involverende samarbejder i branchen. Flere eksempler fra både nationale udviklingsinitiativer og international forskning peger på at den professionelle bygherre spiller en central rolle i den revolution af branchen. Han udtalte bl.a.:  

”Den intelligente bygherre tænker værdiskabelse i bred forstand, hvor den kobles med behovet for at bidrage til miljømæssig og social bæredygtighed. Ved at tage aktivt lederskab i at drive samarbejderne og introducere ny teknologi i projekterne hjælper bygherren både sig selv og samfundet. Bygherren bidrager dermed til mere innovation i vores branche, og det er der virkelig brug for”.  

Han påpegede også vigtigheden i at lære af hinanden i branchen i forhold til de innovative løsninger og ideer på byggerier. På den måde får vi bedre, billigere og hurtigere projekter. Han rundede af med at sige, at bygherren og byggeriet på mange måder er løsningen på de fleste af FNs Verdensmål, og at vi som bygherrer bør have en mission om at levere på det.

. 

Debatter, cases og talks satte fokus på bæredygtighed

På dagen havde deltagerne mulighed for at få faglige talks, debatter og cases, der var spredt ud over tre sessioner med bæredygtighed som det store omdrejningspunkt.  

Der var bl.a. et oplæg om fremtidens energiforsyning, hvor Brian Vad Mathiesen, professor, Institut for Bæredygtighed og Planlægning fra Aalborg Universitet, gjorde os klogere på, hvor vi får fremtidens energiforsyning fra, og hvad det vil betyde for byggeri, anlæg, landskab og samfund. Han fortalte bl.a. at der faktisk ikke er behov for at vi får udbygget flere solcelleanlæg på vores byggeriers tage, da vi i Danmark faktisk er dækket godt ind. Derimod er det fornuftigt at bygge energiparker, men det er vigtigt med en lokal forankring og den rigtige placering.  

Derudover var der indslag, der tog fat på spørgsmålet om, hvordan fremtidens byggesagsbehandling skal se ud, hvordan man måler på social bæredygtighed, transformation og bæredygtighed, hvordan man får bæredygtighed ind på ledelsesgangen, arealer og flerbrug, strategisk kontrahering for bedre samarbejde, evaluering af byggeri og spørgsmålet om byggeskam, herunder hvor vidt vi overhoved kan tillade os at bygge mere når man ser det i et bæredygtighedsperspektiv.  

Mere debat og fest til 25-års jubilæumsfejring

Festivalen blev afrundet med et brag af en jubilæumsfejring i anledning af at Bygherreforeningen nu har eksisteret i 25 år. Denne del af dagen var åben for hele branchen, og formand Peter Fangel Poulsen tog deltagerne en tur tilbage i foreningens tid i forhold til højdepunkter og milepæle.  

Derefter blev er sat gang i dagens sidste debat, hvor fire personligheder skuede fremad både indefra og ude fra branchen. De gav deres bud på, hvordan fremtiden ser ud for landets professionelle bygherrer i forhold til rammer, klimaet, og fremtidens arbejde som bygherre. Det var Bente Halkier, næstforperson, Klimarådet, Bent Dalager, partner og head of innovation & newtech, KPMG, Amanda Slyngborg, miljø- og energikonsulent, fsb, og Christine Collin, Business Unit Manager, Sustainable Buildings, Sweco, der stod i dagens sidste debatpanel. Debatten blev faciliteret af Søren Houen Schmidt, partner, bystrategisk rådgiver, Grandville. 

Dagen sluttede af med sliders, DJ, kolde drikke og en festlig atmosfære, hvor medlemmer, aktører fra resten af branchen og Bygherreforeningens sekretariat og bestyrelse sammen fejrede foreningen og udvekslede indtryk fra en begivenhedsrig dag. 

Der er allerede nu åbent for tilmeldinger til Bygherrefestivalen 2025, der næste år løber af stablen den 22. maj. Tilmeld dig her.  

Nyheder om bæredygtighed

Vinder af Bygherreprisen 2019: ”Vi har fået københavnerne til at forstå, hvad det er vi laver i Aalborg”

Sidste år vandt Himmerland Boligforening Bygherreprisen 2019 ved løfte den ellers udfordrede bydel Aalborg Øst. Den landsdækkende eksponering har givet det nordjyske boligforening vind i sejlende, og har åbnet op for nye fællesskaber og skabt stolthed iblandt medarbejderne. Nu kan alle indstille nye kandidater til prisen frem til d. 18. august, der hylder det ansvarlige samarbejde.
11/05/2020/af Freja Andersen

Topledere viser vejen til færre ulykker

Øget fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed i topledelsen hos Gentofte Kommune, Vejdirektoratet og det almene boligselskab Bo-Vest skal føre til færre ulykker og mere produktivitet på de tre organisationers byggepladser. Den nye tilgang bygger på erfaringer fra offshore branchen, hvor det er lykkes næsten at undgå store ulykker.
01/05/2020/af Freja Andersen

Renoveringsopgaver i høj kurs hos kommuner efter fjernelse af anlægsloftet

Med fjernelsen af anlægsloftet i år, har landets kommuner nu mulighed for at fremskynde opgaver efter eget valg. En rundspørge i tre kommuner viser, at det særligt er planlagte renoveringsopgaver, som bliver fremrykket, da nybyggeri af forskellige årsager er vanskeligt under coronakrisen.
03/04/2020/af Freja Andersen

Højere anlægsloft bør følges op af højere beløbsgrænser i tilbudsloven

Kommunerne skal have mulighed for at igangsætte flere byggeprojekter og dermed være med holde gang i erhvervsliv og beskæftigelse under coronakrisen. Man bør samtidig justere beløbsgrænserne i udbudsreglerne, for at gøre det nemmere at få virksomheder og håndværkere i gang med det samme på fx tomme skoler og daginstitutioner
26/03/2020/af Freja Andersen

Klimapartnerskab viser vejen til et bæredygtigt byggeri

Efter fire måneders intensivt arbejde og involvering af mere end 100 fagfolk, har klimapartnerskabet for byggeri og anlæg udgivet sin resultatrapport. Bygherreforeningen har deltaget aktivt i arbejdet og støtter op om mange af de gode forslag.
16/03/2020/af Freja Andersen

Bygherreforeningen bidrager til ny klimahandlingsplan

Bygherreforeningen skal sammen med bl.a. Dansk Byggeri og Dansk Industri frem mod februar 2020 komme med bud på, hvordan bygge- og anlægsbranchen skal bidrage til at vi bliver klimaneutrale i 2050 i regeringens klimapartnerskab for byggeri og anlæg
17/01/2020/af Freja Andersen

Bygherrer skal drive den bæredygtige udvikling

Bygherreforeningen lancerer fredag d. 10 januar et manifest med udgangspunkt i FNs verdensmål, der skal hjælpe bygherrer med en bæredygtig omstilling af deres arbejde.
10/01/2020/af Freja Andersen

Robuste projekter og effektiv risikohåndtering

a:3:{s:32:"ffa8ae7465e3f9f635dd6fb9faac456d";s:6:"Torben";s:…

Symposium #3: Brug af lerjord som byggemateriale

a:3:{s:32:"ffa8ae7465e3f9f635dd6fb9faac456d";s:3:"Jon";s:32:…

Bygherre Briefing

a:3:{s:32:"ffa8ae7465e3f9f635dd6fb9faac456d";s:5:"Signe";s:32:"aa53f0a27b956f097945176fa6e9638c";s:14:"…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev