Bygherreportræt - Nyhed -

28/03/2025

Bygherren bag Børsen: Den forårsmorgen i april gik arbejdet som bygherre for alvor i gang

Lars Daugaard Jepsen er underdirektør for økonomi i Dansk Erhverv og programleder for genopførelsen af Børsen. Den 16. april ændrede hans arbejdsliv sig radikalt, da han på morgenløbeturen blev ringet op og fortalt, at Børsen stod i flammer. Hvad der var et stort restaureringsprojekt på 200 mio. kr. blev nu en signifikant større og anderledes opgave. Børsen skulle bygges op igen, ’no matter what’, og så gik arbejdet som bygherre for alvor i gang for Lars og hans kollegaer.

Hvordan greb I situationen an, efter Børsen brændte ned?  

Min rejse som bygherre for genopførelsen begyndte med en acceleration som et katapultsæde.  

For et år siden, kunne vi begynde at se landingsbanen for vores 200 mio. kr. restaureringsprojekt, hvor mursten, kobbertag, og sandsten skulle skiftes på Børsen for at give den 400 år gamle bygning sin renæssance-storhed tilbage. 

Det ændrede sig en tidlig morgen den 16. april 2024. Alarmen gik i Børsbygningen klokken 07.36 og Hovedstadens Beredskab opgraderede efter kun fire minutter til brand niveau 3, altså storalarm med beredskabsdirektøren selv i spidsen for mere end 130 indsatsfolk.  

Jeg fik alarmmeldingen på den sidste kilometer af morgenløbeturen i Frederiksberg Have, og kastede mig straks op på min cykel igennem morgentrafikken mod Børsen. Allerede på vejen ind så jeg den blåsorte røg på den ellers helt klare himmel, og vidste godt, at vi ikke landede på den landingsbane alligevel – nu var det en noget fjernere destination, vi skulle mod. 

Da jeg kom frem, var jeg med til at redde kunsten ud af bygningen, og klokken 10.00 havde vi første møde med forsikringsselskabernes ledelse på kølerhjelmen af en politibil.  

Allerede samme aften fik Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen opbakning fra sin bestyrelse til at Børsen skulle genopføres, uanset opgavens størrelse, og uanset, hvor besværligt, det helt sikkert bliver – ’no matter what’, som han formulerede det.  

Og så gik arbejdet i gang. I akutfasen den første uge samarbejdede vi alle vågne timer med at redde så meget af bygningen, som muligt, og komme godt i gang med oprydningen.    

Da ilden var slukket efter en uge, var det første vores CFO, Philip Willerslev-Olsen, og jeg sammen gjorde, at række ud til andre bygherrer, der også har oplevet voldsom brand, og spørge dem til råds om, hvad de havde lært, og hvad de ville gøre i vores situation? 

Vi har bl.a. delt læring med Notre Dame i Paris, Westminster i London, Apotekerforeningen, Folketinget og bygherren på Sparresholm.  

Rådgivgingen var ret klar: Sæt først det rigtige hold, prioritér så arbejdet med visionen, og hjemtag så de kritiske materialer som bygherreleverancer.   

Dansk Erhverv er en erhvervs- og arbejdsgiverorganisation, ikke en bygherreorganisation, og vi var faktisk ikke engang medlem af Bygherreforeningen, før vi begyndte den her restaurering. Men den 16. april, stemplede vi for alvor ind som bygherre. 55% af Børsen brændte ned på vores vagt, og derfor er det også vores ansvar at få genopført den, så bygningens historie ikke stopper her. 

Hvordan har du så arbejdet på at blive klædt på til sådan en stor opgave?  

Opgaven med at genopføre Børsen er først og fremmest en stor og kompleks ledelsesopgave. At være leder og skulle lykkes med svære opgaver i fællesskab med rigtigt mange forskellige ekspert-fagligheder, har jeg 20 års erfaring med, og det er en opgave, jeg trives ret godt med.  

I rollen som programleder for genopførelse af Børsen, skal jeg sætte det rigtige hold af eksperter, og sikre, at vi med alles fagligheder i spil, i en åben og respektfuld kultur, sammen lykkes.  

Og så er det min opgave at holde tempoet. Brian har kommunikeret vores på en gang realistiske og også meget ambitiøse mål om dragespiret igen står 56 meter højt allerede i 2029. For at komme i mål, skal alle hver eneste dag, yde deres bedste.   

Mine tætteste holdkammerater er de tre kolleger i Dansk Erhvervs byggeteam, og vores rådgivende arkitekter i programgruppen. Dansk Erhvervs styregruppe med Brian Mikkelsen for bordenden mødes ofte og giver værdifuld sparring.   

Jeg er uddannet i statskundskab, og i virksomhedsøkonomi og i erhvervsjura, og er altså ikke bygge-fagperson som f.eks. arkitekt, ingeniør eller konstruktør.  

Selvom jeg i tidligere jobs har været programleder for byggeopgaver med nogle flere m2 er det desværre først nu på Børsen, jeg har fået øjnene for alvor op for alle Bygherreforeningen tilbud. Kursuskataloget kan virkelig anbefales til alle. Det er inspirerende at være på kursus med andre bygherrer og få undervisning af landets nok dygtige undervisere, så man kommer hjem med rigtig, rigtig meget. Det har været meget velkommen i forhold til den opgave, vi står med nu. 

Vores vision er, at få storheden tilbage i Christian den 4.s mest imponerende bygning, der krævede mere af arkitekter og materialer end de fleste af hans øvrige bygninger. Det er vores opgave at få det her bygningspotentiale tilbage igen!  

Og hvad har så været den største udfordring i den proces indtil videre?  

Der er flere store udfordringer. At genopføre Børsbygningen er risikostyring i 20’ende potens, fordi der er så mange ubekendte i den fase, vi står i nu.  

Børsen er fredet som landets første bygning i 1856, og af myndigheden på området, Slots- og Kulturstyrelsen, anset for at være enestående arkitektur. Vi har et historisk ansvar for at få genopført bygningen så rigtigt, så ægte, som overhovedet muligt og styrelsen kommer til at skulle godkende alt vores arbejde. 

Derudover er det her Nordeuropas største forsikringssag. Så på den måde er det også en stor opgave for mine kolleger og mig at skulle spille sammen med forsikringsselskaberne, så de hele tiden får det rigtige beslutningsgrundlag.  

Dansk Erhverv er bygherre, men forsikringsselskaberne er skyggebygherrer, og de skal godkende alle aftaler og alle omkostninger. Allerede 16. april, mens Børsen brændte, havde vi første møde med forsikringsselskaberne, og vi har nu etableret et godt samarbejde, der er værd at kvittere for.   

Og den tredje store udfordring har været at sikre de nødvendige materialer, altså det råd, vi fik både i Paris og i London. Det er både træ, kobber, mursten, bly og sandsten. I store mængder, bl.a. 886 af de allerlængste træer og 20 ton kobber.  

Hvad har så været din største sejr indtil videre?  

En stor sejr for vores rådgivere, mine kolleger og mig er, at vi har en stærk vision nu. Vi har fået bistand af de dygtigste eksperter, arkitekter, ingeniører, kunstekspert og historikere, og står nu med et solidt grundlag i forhold til det arbejde, der nu skal foregå videre i forhold til restaureringsstrategi og programmering og genopførelse. Vi har offentliggjort visionen, så alle kan læse om vores planer. 

En anden sejr er, at vi er lykkedes med at få de allerdygtigste håndværkere på opgaven. Specialister, der kender materialerne, og som vi har kunnet have en åben, tillidsfuld dialog med, og som skal have lyst til at lægge det i arbejdet, det kræver, når det er danmarkshistorie, vi bygger videre på.  

Derudover er vi lykkedes med at indkøbe de allerbedste materialer. Vi har oplevet en enorm stor velvilje hos de danske skovejere og andre dele af erhvervslivet, da de ser det som en vigtig samfundsopgave at bidrage til. 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

apr
29
Velfærdsbyggeri

Skoler: Innovative og praksisfaglige læringsrum

Hvordan skaber vi skolebygninger og læringsrum, som passer til den pædagogik og didaktik, vi gerne vil arbejde med? Politiske prioriteringer om praksisfaglighed og projektbaseret undervisning fylder meget i øjeblikket, og Regeringen har øremærket 2,6 milliarder...

maj
7
Byggeri, drift og anlæg

Renovering og transformation

Nybyggeri er traditionelt i fokus, når det gælder krav og innovation i byggeriet, men skal vi som branche nå i mål med CO2-reduktionsmål, så er der stort behov for at vedligeholde og udvikle den eksisterende...

maj
8
Udbud og samarbejde

Det gode samarbejde i byggeri og anlæg

Med opbyggelsen af tillid i samarbejdet kan man komme langt. Derfor bliver flere og flere bygge- og anlægsprojekter realiseret gennem nye typer af samarbejdsformer. På denne konferencedag sætter vi fokus på det gode samarbejde og...

maj
9
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab (YBL18). Bliv klogere på hvilken betydning ydelsesbeskrivelsen har for dig. For hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan...

maj
15
Byggeri, drift og anlæg

Klar til krisen? Robuste byer og bygninger

Vores bygninger skal i højere grad være rustet til at kunne modstå klimakrise, fremtidige epidemier og en usikker verden, hvor krig er rykket tættere på. Men betyder det, at vi skal bygge beskyttelsesrum og flere...

maj
16
Byggeriets aftaler

Ydelsesbeskrivelse: Tillæg om bæredygtighedsydelser

Her får du indblik i ‘Tillæg om Bæredygtighedsydelser’ herunder processer, begreber, aftaler og særlige opmærksomhedspunkter, så du er klædet på til at navigere sikkert gennem de relevante ydelser og snitflader.  

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev