Nyhed -

13/12/2024

Udbudschef: ”Vi skal turde at se på andre løsninger, end dem vi er vant til”

I dette Bygherreportræt kan du møde Cecilie Schwartz Førby, udbudschef i Odense Kommune. Cecilie har i løbet af sin karriere arbejdet i flere af landets store kommuner og har mere end ti års erfaring med kontrolarbejde i en fælles kontrolenhed for offentlige bygherrer og selskaber. Et område, der er kendetegnet af høj bevågenhed i lyset af de mange afsløringer om livsfarligt arbejdsmiljø, grov kriminalitet og manglende kontrol over leverandørkæder på byggepladser landet over. Cecilies arbejde handler også om at skabe råderum for grøn omstilling i hendes organisation, og som leder ønsker hun at stå i spidsen for en kulturforandring, der skaber meningsfuldhed hos hendes medarbejdere og giver afsæt til nye og bedre løsninger.

Hvad er din baggrund som bygherre? 

Jeg er uddannet jurist og har arbejdet med udbud og kontrakter, siden jeg afsluttede universitetet. Det er det, jeg er specialiseret i. Jeg læste cand.merc.jur. på SDU og blev færdiguddannet i 2007. 

I hele min karriere har jeg arbejdet i kommuner – først i Københavns Kommune, hvor jeg primært beskæftigede mig med at udvikle sociale klausuler, men også udbud og kontraktstyring, og senere i Odense Kommune, hvor størstedelen af mit arbejdsliv har handlet om udbud, kontrakter, indkøb, entrepriser og politik. 

Hvad optager dig mest i dit arbejde lige nu? 

Lige nu fylder den grønne omstilling samt sociale og arbejdsklausuler meget. Det handler om etik og klima i udbud – altså de tre bundlinjer i ESG. 

Jeg arbejder aktuelt med sager om arbejdsklausuler på nye områder, vi ikke har været tæt på tidligere. Vi ser også på om der er behov for tilpasning af arbejdsklausulen eller om der skal særlige vejledninger på nogle områder, så de matcher de vilkår der er særlige for de konkrete brancher.  

I 2024 traf Odense kommunes byråd en beslutning om en revideret arbejdsklausul, som erstatning for den tidligere version, der havde været gældende siden 2013.  

Med mere end ti års erfaring med kontrolarbejde, både for Odense kommune, for en række andre kommuner, selskaber og andre offentlige bygherrer, har vi erfaret, at der også er udvikling inden for social dumping. Der findes flere og mere sofistikerede måder at begå social dumping på end for bare fem eller ti år siden, og derfor måtte vi opdatere vores klausul.  

”Der findes flere og mere sofistikerede måder at begå social dumping på end for bare fem eller ti år siden, og derfor måtte vi opdatere vores klausul.” 

Derudover arbejder vi med beskæftigelsesklausuler, hvor vi tager socialt ansvar – for eksempel i forhold til at få særlige grupper af ledige borgere godt ind på arbejdsmarkedet. 

Hvad er din største udfordring lige nu? 

Min største udfordring er at skabe økonomisk råderum til bl.a. grøn omstilling i min organisation. Pengene vælter ikke ind, så vi må finde nye måder at skabe økonomi til den grønne omstilling på. 

Vi har udviklet en model for nøjsomt forbrug, som handler om at gøre op med mentaliteten om at ødelægge eller nedrive, købe eller bygge nyt. I stedet fokuserer vi på at indkøbe mindre, reparere, vedligeholde og i det hele taget at passe bedre på det, vi har, så vi kan bruge pengene til grøn omstilling i stedet.  

Ledelsesmæssigt handler det også om at udvikle de kompetencer, der skal til, for at kollegaerne kan finde konkrete løsninger. Hvilke andre metoder kan vi bringe i spil? Det handler om et mindset, en kultur og ledelsesmæssige greb, der kan få det til at ske. Vi skal turde at se på andre løsninger end dem, vi er vant til, for der er behov for radikale forandringer. 

“Det handler om et mindset, en kultur og ledelsesmæssige greb, der kan få det til at ske. Vi skal turde at se på andre løsninger end dem, vi er vant til, for der er behov for radikale forandringer.”

Hvad er du mest stolt af at have opnået det seneste år? 

Noget af det, jeg er mest stolt af, er arbejdet med beskæftigelsesklausuler, og hvor mange vi har fået i arbejde. Jeg har ansvar for indkøb og udbud på flere områder udover bygge- og anlæg, så der har også været andre kontraktområder der har bidraget til, at vi har opnået at skabe omkring 130 stillinger til personer med særlige behov. Det betyder, at disse mennesker, som tidligere har haft svært ved at få ordinære jobs, nu er kommet ind på arbejdsmarkedet.  

“Det føles meget meningsfuldt, at vi i fællesskab med kommunens leverandører tager ansvar for dem, der har det svært. Dette er ikke den største økonomiske succes, men det giver en enorm meningsfuldhed i arbejdet.”

Det handler om at være med til at skabe noget bedre end det, vi havde i går – noget, der har reel betydning for mennesker. Jeg kan mærke, at mine medarbejdere er glade i deres arbejde; det giver dem noget ekstra, der er svært at købe sig til. 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
25
Byggeriets aftaler

Kend din AB18: Juridiske forhold og praktisk anvendelse

På dette kursus får du en grundig indføring i AB18. Vi tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og du får en god platform til at anvende og navigere i de entrepriseretslige regler,...

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

I 2025 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem brug, drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser ind i de strategiske...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev