Nyhed -

26/08/2022

Bygherreprisen 2022: Fem bygherrer viser vejen mod mere bæredygtighed

Bygherreprisen stiller igen i år skarpt på rollen som professionel bygherre, og i år er knapt 40 kandidater indstillede til prisen som Årets Bygherre. Den grønne bæredygtighed er det overordnede kriterie, og juryen har valgt at fremhæve fem projekter, der demonstrerer en ambitiøs og langsigtet tilgang til den miljø- og klimamæssige bæredygtighed.

Bygherrerne i Danmark investerer hvert år for knap 300 mia. kr. i byggeri og anlæg, og som dem, der stiller krav, sidder de med nøglen til en mere bæredygtig udvikling i byggebranchen. Men bygherren bliver ofte gemt i kulissen, når der skal uddeles ros og anerkendelse til byggerier, der gør sig særligt positivt bemærket. Det gør Bygherreprisen op med:  

“Bygherreprisen er den ultimative anerkendelse af den professionelle bygherre. Rollen er uhyre kompleks, og kræver både høj faglig specialiseret viden om byggeriet, evnen til at navigere i et komplekst landskab af interessenter, forståelse for samfundsudviklingen, og meget mere” udtaler Peter Fangel Poulsen, der er bestyrelsesformand i Bygherreforeningen og medlem af juryen, som skal udvælge kandidater til prisen iblandt de indstillede.   

Prisen er blevet uddelt i alt 16 gange af Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben til Building Awards, der løber af stablen hvert efterår.  

Juryen besøgte udvalgte kandidater 

I år har Bygherreprisen den grønne bæredygtighed som kriterie, herunder nytænkning i nybyggeri, transformering af eksisterende bygninger, eller at kunne fremvise en klar genanvendelsesplan. Det kan også være ved at udvise en uovertruffen bæredygtig porteføljestyring, der sikrer agile bygninger, som er tilpasset brugernes skiftende behov. Lige knapt 40 bygherrer er blevet indstillet til prisen i år, og det er en fordobling siden 2020. Juryen, der består af fem ledelsesprofiler på tværs af byggeriet, har valgt at fremhæve fem udvalgte kandidater, som de besøgte i sidste uge. 

“De fem kandidater viser på forskellige måder vejen til en mere bæredygtig byggebranche. De har alle en stærk vision, og viser en utrolig ambitiøs og langsigtet tilgang til den klimamæssige bæredygtighed. Det har været enormt spændende, inspirerende og lærerigt at besøge ildsjælene bag projekterne, der stod klar til at vise os rundt på deres projekter” udtaler Peter Fangel Poulsen, der foruden at være bestyrelsesformand i Bygherreforeningen også er medstifter af bygherrerådgivningsvirksomheden BAUHERR.  

Et af besøgene gik bl.a. til Storebæltsbroen, hvor Sund & Bælt A/S er indstillet for at forlænge levetiden af Storebæltsforbindelsen gennem digitale løsninger og ny teknologi. De har bl.a. etableret et langvarigt samarbejde med IBM og anvender censorer og droner til at sikre infrastrukturs-mastodontens løbende vedligeholdelse. 

“Det er enormt spændende at se, hvordan Sund & Bælt har arbejdet med digitalisering og ny teknologi såsom droner til at kunne forlænge broens levetid og opnå en stor co2-besparelse. Samtidig med det, formår de også at skabe ny viden og metoder, der kan bruges på andre bro- og infrastrukturprojekter. Det en stor oplevelse at komme op og se det med egne øjne” fortæller Peter Fangel Poulsen.   

Ifølge Rambølls beregninger vil den forlængede levetid give en besparelse på omkring 750.000 tons CO2. 

Udover Sund & Bælt A/S, er de udvalgte projekter:  

ATP Ejendomme
Bygherren, som er til stede i det meste af landet, er indstillet for fire udvalgte projekter: NH Collection Copenhagen, Carl Bro Haven, Shellhuset og Jagtvej 169. Her har været fokus på transformationen, hvor ældre bygninger bringes ind i fremtiden gennem fx indretning, indeklima, bæredygtighed og teknologi. 

Boligselskabet Sjælland
Som Danmarks fjerdestørste boligselskab sikrer bygherren en balance mellem social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed i alle sine projekter. Her fremhæves bl.a. BoligTræ, Slagteriet og en lang række renoveringsprojekter, hvor de almene boliger får nyt liv. 

CPH Village
En bygherrevirksomhed som udbyder en række af små ”landsbyer” til studerende. Siden stiftelsen i 2014 har bygherren haft et stærkt mål om absolut bæredygtighed i byggeriet, ligesom bygherren arbejder strategisk og datadrevet for at sikre en intern læringskurve og forbedring i løbet af udførelsen af de i alt 10 studielandsbyer. 

Gladsaxe Kommune
En stærk bæredygtighedsstrategi er under udrulning i kommunen. Den samlede strategi for ny- og udbygning af dagtilbud i Gladsaxe Kommune har foreløbig resulteret i, at to børnehuse er Svanemærket af MiljøDanmark, og har lave CO2-niveauer. Yderligere fem bæredygtige børnehuse er på vej. 

Nu skal finalisterne udvælges

Juryen skal nu i gang med bedømmelsesarbejdet, og snart vil de fem udvalgte bygherrer blive skåret ned til tre finalister, der skal dyste om prisen som Årets Bygherre. Det vil blive offentliggjort den. 9. september, hvorefter alle har mulighed for at afgive en stemme på sin favorit. 

 

Juryen består i år af følgende personer: 

Harpa Birgisdottir, professor og ph.d. ved BUILD AAU
Henrik Mielke, direktør hos MT Højgaard Holding
Palle Adamsen, adm. direktør, Lejerbo
Peter Fangel Poulsen, partner og medstifter, Bauherr og bestyrelsesformand i Bygherreforeningen
Sine Juel Praastrup,  vice president,COWI’s byggeridivision i Aarhus 

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 5
  december
  Byggeriets aftaler - København

  YBL18 – Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

  Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til…

 • 6
  december
  Byggeriets aftaler - Charlottehaven

  ABR18: Bygherrens samarbejde med rådgiver

  Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 med særligt fokus på bygherrens perspektiv i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og…

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  Kan vi opfylde behovene i vores eksisterende portefølje gennem transformation og optimeret drift, eller skal vi bygge nyt? Og når vi transformerer eller bygger nyt, hvordan får vi så planlagt…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev