De professionelle bygherrer i Danmark igangsætter mange gode projekter, som hvert år udvikler både byggebranchen og samfundet som helhed. Med investeringer for over 100 mia. kr. i byggeri og anlæg hvert år sætter de professionelle bygherrer et markant aftryk på samfundsudviklingen. Alligevel bliver de ofte gemt i kulissen, når der skal uddeles ros og anerkendelse til byggerier og projekter, der gør sig særligt positivt bemærkede. Det gør Bygherreprisen op med:
“Bygherreprisen er den stærke anerkendelse af den professionelle bygherre. Rollen er uhyre kompleks og kræver både høj faglig specialiseret viden, evnen til at navigere i et komplekst landskab af interessenter og forståelse for samfundsudviklingen. Det er frem for alt en meget krævende ledelsesrolle,” udtaler Peter Fangel Poulsen, der er bestyrelsesformand i Bygherreforeningen og medlem af juryen, som skal udvælge kandidater til prisen blandt de indstillede.
Prisen er blevet uddelt i alt 18 gange af Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben. Det sker igen i år til Building Awards, en stor prisfest som løber af stablen i november måned.
I år har Bygherreprisen særligt fokuseret på det eksperimentelle og på bygherrer, som har vist evne og vilje til at nytænke og vise nye veje, særligt i forhold til øget bæredygtighed. Det kan være ved at afprøve nye metoder eller skabe nye samarbejdsmodeller. Årets bygherrer skal have sat et varigt aftryk med deres indsatser og gerne have inspireret branchen.
Juryen har valgt fem spændende kandidater, som de besøgte i sidste uge.
“De fem kandidater demonstrerer alle en stræben efter nytænkning. De har alle en stærk vision og fremviser en solid palet af bygherrekompetencer. Det har været enormt spændende, inspirerende og lærerigt at besøge de forskellige organisationer og ildsjælene bag projekterne, der stod klar til at vise os rundt i deres verden,” udtaler Palle Adamsen, administrerende direktør i Lejerbo og formand for bedømmelseskomitéen.
Han suppleres af Michael Kongsbak, manager i NREP og en del af Bygherreforeningens Young Advisory Board: ”Det har været interessant at besøge de fem kandidater og møde menneskerne bag projekterne. Der er tydeligvis mange forskellige måder at demonstrere lederskab på, alt efter hvilken type bygherre man er.”
Henrik Mielke, administrerende direktør i Scandi Byg og næstformand i Boligfonden Kuben, som står bag Bygherreprisen, tilføjer: ”Vi har i år særligt været interesserede i at se, hvem der kan bevæge branchen ved at turde tage nye spændende initiativer. Vi står midt i en bæredygtig omstilling af vores branche, og vi skal sætte alle sejl til for at få nedbragt bl.a. vores CO2-udledning. Her har vi brug for aktører, der kan tage de første svære skridt. Det synes jeg, årets kandidater er gode eksempler på, selvom de er meget forskellige i størrelse og fokus.”
Nu skal finalisterne udvælges
Juryen skal nu i gang med bedømmelsesarbejdet, og snart vil feltet af de fem udvalgte bygherrer blive skåret ned til tre finalister, der skal dyste om prisen som Årets Bygherre. Finalisterne vil blive offentliggjort i uge 39, hvorefter alle får mulighed for at afgive en online stemme på deres favorit. Den online afstemning udgør 1/6 af juryens samlede stemmer.
Følgende kandidater blev udvalgt til besøg:
AKF Holding er en privat bygherre med rødder i fagbevægelsen. Selskabet har primært projekter rundt om i Storkøbenhavn. Juryen besøgte Kirkebjerg Søpark i Brøndby, hvor der er arbejdet med en række nye materialer som fx ålegræs og stampet halm. Desuden har man eksperimenteret med 3D-printet byggeri. Byggeriet har en yderst stærk social dimension med et flot fælleshus, som er åbent for hele området.
Bygherreprisens jury besøger AKF Holdings Kirkebjerg Søpark i Brøndby, som ejendomsselskabet står bag.
AlmenR er en mindre privat bygherre, som er specialiseret i at samle mennesker om nye bofællesskaber og gentænke finansieringsmodellerne i nybyggeri. AlmenR arbejder med digitale værktøjer til at finde interessefællesskaber blandt deres kunder, ligesom man bruger nye former for værktøjer til brugerinddragelse. Projekterne har stort fokus på bæredygtighed. F.eks. er projektet Sjællandske Muld i Hvalsø næsten CO2-neutralt.
BRF-fonden står bag Fonden for Håndværkskollegier og har opført håndværkskollegiet i Horsens samt lignende byggerier af høj håndværksmæssig kvalitet i Herning og Roskilde. Fonden ønsker med sit arbejde at bygge, drive og udvikle attraktive kollegier til håndværkerlærlinge. Målet er at skabe miljøer, der kan konkurrere med det sociale liv på f.eks. gymnasier. Kollegierne har stærke sociale elementer og understøtter fællesskaber, hvilket skaber gode rammer for fremtidens håndværkere.
Gladsaxe Kommune bygger på en stærk lokalpolitisk vision om at skabe gode og sunde byggerier for byens borgere. Det giver mulighed for at tænke langsigtet og strategisk i byggeprojekterne. Kommunen står bag en række nyskabende børnehuse og er i gang med at udvikle et nyt område omkring kommunens idrætsanlæg, som skaber værdi for hele byen. Desuden har kommunen nytænkt kommunens genbrugsstation, som faktisk er områdets mest besøgte institution, og sat genbrug og bæredygtighed i centrum.
Bygherreprisens jury besøgte Gladsaxe Kommune, der står bag en række nyskabende børnehuse og er i gang med at udvikle et nyt område omkring kommunens idrætsanlæg, som skaber værdi for hele byen.
Metroselskabet er en af landets store bygherrer med store milliardprojekter under og rundt omkring i hovedstaden. Projekterne er omfattende og langvarige og har ofte stor indvirkning på det omkringliggende miljø. På den seneste metrolinje, M4 mod Sydhavn, har man haft intenst fokus på at nedbringe CO2-udledningen i anlægsfasen ved bl.a. at gentænke byggeprocesserne. Metroselskabet har de seneste 10-15 år bygget til tid og budget og har igennem tidlig entreprenørinddragelse på deres totalentrepriser udviklet stærke samarbejdsformer med sine entreprenører.
På den seneste metrolinje, M4 mod Sydhavn, har man haft intenst fokus på at nedbringe CO2-udledningen i anlægsfasen ved bl.a. at gentænke byggeprocesserne
Bedømmelseskomitéen for Bygherreprisen 2024 består af følgende:
- Michael Kongsbak, manager i NREP og del af Bygherreforeningens Young Advisory Board
- Henrik Mielke, næstformand i Boligfonden Kuben og administrerende direktør for Scandi Byg
- Palle Adamsen, administrerende direktør for Lejerbo (formand for bedømmelseskomitéen)
- Peter Fangel Poulsen, stifter af BAUHERR og bestyrelsesformand for Bygherreforeningen
- Sine Juul Praastrup, Vice President i COWI’s byggeridivision, Aarhus
- Anne Beim, professor, Institut for Bygningskunst og Teknologi, centerleder, CINARK, Det Kongelige Akademi
Vinderen af Bygherreprisen 2024 vælges ud fra tre primære kriterier:
Det stærke og strategiske bygherrelederskab: En bygherre, der udviser et stærkt og aktivt lederskab og som sætter retning på sit byggeprojekt, og på sin funktion i egen organisation såvel som i samfundet som helhed. Årets bygherre udfordrer normalen i branchen, inspirerer til forandring og nytænkning. Vi hædrer innovation, digitalisering og opgør med silotankegangen i branchen samt de værdiskabende samarbejder og processer
Bygherreaftryk: En bygherre som leverer et stærkt aftryk i sine byggerier og har sat sin egen retning for byggeriet og for sin bygherreorganisation. Det kan eksempelvis komme til udtryk i en klar vision, organisering, porteføljestyring eller strategi ligesom det kan vises ved at bygherren har bidraget ekstraordinært i forhold til at sætte sine kompetence eller ressourcer i spil. Bygherreaftrykket skal rumme et element af nytænkning eller på anden måde have rykket ved gængse grænser eller opfattelser af, hvordan tingene kan gribes an, og hvad der ligger inden for bygherrens sfære.
Værdi for omverdenen: Årets bygherre skal være brugerorienteret og skal gennem sin indsats have skabt merværdi for det omkringliggende samfund. Der skal være integreret flere formål og bundlinjer i byggeproces såvel som resultat, hvor sociale eller miljømæssige hensyn tænkes ind sammen med det økonomiske. Projektet og bygherreindsatsen skal skabe merværdi for brugere og omverden, og bygherren skal fungere som vejviser mod en mere bæredygtig og ansvarlig byggebranche samt inspirere andre bygherrer til at fremme en positiv udvikling i samfundet.