Bygherreprisen: En hyldest til dem i kulissen - Bygherreforeningen

Nyhed -

10/06/2021

Bygherreprisen: En hyldest til dem i kulissen

Når årets Bygherrepris uddeles af Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben ved Building Awards 2021, så hyldes bygherren, som ellers ofte er en undervurderet spiller i et byggeprojekt. Bygherren har mange hatte og er både igangsætteren, facilitatoren og beslutningstageren, og spiller desuden en helt central rolle i at definere, forme og følge både brugere og investorers behov til dørs.

Hvert år når Bygherreprisen overrækkes til en heldig vinder, bliver der sat spot på den organisation, som har en afgørende funktion i byggeriets kulisser. Jesper Malm, områdechef for kommunikation og udvikling i Bygherreforeningen, har i mange år arbejdet med prisen, og for ham har den et helt klart formål: ”Det handler om at få skabt en synlighed omkring dem der sidder for bordenden – den ofte lidt usynlige bygherreorganisation, som faktisk er den, der sætter et af de største aftryk på det endelige byggeri og som står for at sætte alle de andre i gang”.

At være en god bygherre kræver til tider en nærmest diplomatisk tilgang, da bygherren vil støde på uhyre mange forskelligartede interessenter undervejs. Det stiller krav til bygherrens kommunikative evner og en god konflikthåndtering er essentielt, når man jonglerer mellem investorer, myndigheder, entreprenører og brugere. Samtidig skal bygherren involvere sig og sikre byggeriets flow på byggepladsen.

Bygherrerne er vigtigere end vi lige går og tror,” siger Jesper Malm. Han ønsker at branchens aktører og unge talenter gennem Bygherreprisen vil få øjnene op for bygherrerollen, og at prisen kan være med til at gøre bygherrefeltet mere attraktivt. ”Vi har brug for, at folk forstår den alsidige rolle, som det er at være bygherre, og vi har brug for at tiltrække nogle af byggebranchens allerbedste hjerner til at varetage fremtidens byggeprojekter på bedste vis”.

 

Styr på visionerne
I år stilles der med prisens kriterier skarpt på bygherrens evne til at omsætte tanker og ideer til konkrete løsninger til gavn for de endelige brugere, og på bygherrens evne til at føre et projekts visioner ud i livet. ”Uden bygherre, ikke noget byggeprojekt. Som igangsætter af et byggeri er det bygherrens funktion at klargøre visionen og definere en strategi samt en plan for, hvordan opgaven fuldføres. Med tanke på alle de aktører, der involveres fra startskud til aflevering. Alle faser og uventede scenarier. Det kræver altså noget,” konstaterer Jesper Malm.

Prisen uddeles ud fra i alt tre kriterier, og med de faste kriterier omkring bygherrens aftryk og værdiskabelsen for omverdenen er der fortsat et fokus på bygherrer og projekter som udfordrer status quo og tænker nyt i byggeriets mange faser. Nomineringen skal ske på baggrund af et eksisterende byggeprojekt, der enten er i gang eller har stået færdigt inden for de sidste fem år.

 

Et stærkt felt
Sidste år var knap 20 professionelle bygherreorganisationer indstillet til Bygherreprisen, som uddeles i et samarbejde mellem Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben. Vinderne de seneste år har været Himmerland Boligforening og DTU – Danmarks Tekniske Universitet. Førstnævnte vandt i 2019 for sit arbejde med at udvikle sig selv som organisation og omverdenen igennem byggeprojekter. Sidstnævnte modtog prisen i 2020 for campusudviklingsplanen ”Transforming DTU”, en bygherreindsats som løbende er blevet udviklet og kvalificeret, og som i dag er et afgørende element i forhold til at skabe et konkurrencedygtigt universitetsmiljø.

Med mange interessante projekter, nyskabende byggerier og ambitiøse bygherrer rundt omkring i landet, håber Jesper Malm i år på endnu flere kandidater til en af byggeriets fornemmeste priser. Og indstillingerne er allerede begyndt at rulle ind.

 

Kender du til en bygherre eller et projekt, som fortjener titlen ”Årets Bygherre”? Der er åbent for indstillinger til Bygherreprisen 2021 frem til d. 14. juni, og du kan indstille kandidater her

 

 

FAKTA:

Prisen uddeles den 4. november 2021 som en del af Licitationens Building Awards i et samarbejde mellem Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben.

Juryen består af:

Sine Juul Praastrup, CEO hos ERIK Arkitekter
Henrik Mielke, CEO hos Enemærke & Petersen
Palle Adamsen, adm. direktør, Lejerbo
Peter Fangel Poulsen, partner og medstifter, Bauherr

Juryen sparer med: Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen og Jesper Malm, områdechef for kommunikation og udvikling i Bygherreforeningen.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev