Nyhed -

25/03/2022

Bygherreprisen hylder den bæredygtige bygherre: Indstil kandidater nu!

Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben uddeler igen i år Bygherreprisen i samarbejde med Licitationen. Årets Bygherre kåres på festlig manér ved Building Awards den 10. november, og den prestigefyldte pris overrækkes til en ekstraordinær bygherre, der formår at vise vejen mod en mere bæredygtig byggebranche. Der er nu åbent for indstilling af kandidater.

Efter flere år med nedlukning og restriktioner, afholder byggebranchen i år et brag af en fest, når branchens store talenter skal hyldes på scenen ved Building Awards den 10. november. Corona har dog ikke været en reel forhindring for at hylde visionære bygherrer landet over de seneste år, hvor prisen er blevet overrakt på kreativ og corona-venlig vis – senest til HOFOR, som vandt over et særdeles stærkt felt af knap 20 professionelle bygherreorganisationer. Og med mange interessante projekter, nyskabende byggerier og ambitiøse bygherrer rundt omkring i landet, håber Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben i år på endnu flere kandidater til en af byggeriets fornemmeste priser.

En vejviser for fremtidens bæredygtige byggebranche

Med kommende skærpede klimakrav i byggebranchen stiller prisen i år skarpt på en bygherre, der demonstrerer en ambitiøs og langsigtet tilgang til den miljø- og klimamæssige bæredygtighed. Det kan fx være ved at tænke ud af boksen i nye byggeprojekter, transformere eksisterende bygninger, have en klar genanvendelsesplan eller udvise en uovertruffen bæredygtig porteføljestyring, der sikrer agile bygninger – tilpasset brugernes skiftende behov.  

”Bæredygtighed spiller ikke kun ind i nybyggeri. Bygherrer der renoverer, ombygger eller drifter eksisterende byggeri ud fra et nytænkende bæredygtighedsperspektiv, spiller en stor rolle i den grønne omstilling”, fortæller områdechef for kommunikation og udvikling i Bygherreforeningen, Jesper Malm.  

Prisen uddeles ud fra i alt tre kriterier, og med de faste kriterier omkring bygherrens aftryk og værdiskabelsen for omverdenen er der fortsat et fokus på bygherrer og projekter som udfordrer status quo og tænker nyt i byggeriets mange faser. Nomineringen skal ske på baggrund af et eksisterende byggeprojekt, der enten er i gang eller har stået færdigt inden for de sidste fem år. 

Juryen udvides med nyt medlem

Juryen bag Bygherreprisen har fået et nyt medlem. Det er bæredygtighedsekspert, Harpa Birgisdottir, der er professor og ph.d. ved BUILD AAU. Hun suppleres af Sine Juul Praastrup, tidl. CEO hos ERIK Arkitekter, Henrik Mielke, direktør hos MT Højgaard Holding, Peter Fangel Poulsen, partner og medstifter, Bauherr og juryens formand, Palle Adamsen, adm. direktør, Lejerbo.  

Juryen sparrer desuden med Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen og Jesper Malm, områdechef for kommunikation og udvikling i Bygherreforeningen. 

”Et kæmpe klap på skulderen

Sidste års vinder fortæller, hvordan det at vinde prisen har øget medarbejdermotivationen: ”Bygherreprisen var et kæmpe klap på skulderen til os alle, og så forpligter prisen. Vi skal blive ved, vi skal være professionelle som bygherre og så skal vi give erfaringerne videre, så vores rådgivere og HOFOR alle bliver bedre til at samarbejde. Det giver bedre projekter, og vi har det også sjovere, mens vi arbejder, siger Erling V. Fischer, projektchef i HOFOR.  

Formand for juryen, Palle Adamsen, ser frem til igen i år at sætte fokus på bygherrens vigtige rolle som værdiskaber i samfundet, og hædre nogle af landets dygtigste bygherrer:  

”Som jurymedlem lærer jeg hvert år noget nyt om byggeriet, og bliver gang på gang imponeret over bygherrernes talent og graden af innovation i projekterne.”

Intet er for småt eller for stort i forhold til indstillingen til Bygherreprisen og både offentlige, kommunale, statslige og private bygherrer kan indstilles til prisen. 

”Vi ser frem til at modtage årets indstillinger, og håber på at feltet igen i år spænder bredt både i forhold til projekternes type og geografi,” siger direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang.

Giv din mening til kende ved en online afstemning 

Omverdenen kan igen i år direkte indflydelse på, hvem der skal vinde prisen. I september åbner en offentlig afstemning, hvor brugere, leverandører og samarbejdspartnere kan stemme på netop deres favoritkandidat blandt de tre nominerede finalister. Disse stemmer vil tælle som et ekstra jurymedlem i afgørelsen. Sidste år var knap 1000 personer inde og stemme på deres favorit.  

Tidligere vindere

Sidste år gik prisen til HOFOR. Jurymedlem, Sine Juul Praastrup gav følgende begrundelse: ”HOFOR er en relativt usynlig bygherre, som fortjener at komme i rampelyset og blive hyldet for deres store bygherreindsats, hvor de gennem deres byggeprojekter skaber stor værdi for alle i Hovedstaden. Vi tager rent vandt for givet i vores del af verden. Men ingenting kommer af sig selv. Og det er HOFORs arbejde et godt eksempel på”. 

HOFOR kan dermed stille sig i rækken af stolte vindere som bl.a. også tæller organisationer som DTU, Realdania By & Byg, Himmerland Boligforening og Region Sjælland der alle tidligere har vundet prisen. 

Klik her for at indstille en kandidat til Bygherreprisen.

Indstillingsperioden slutter d. 13. juni.  

 

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  I 2024 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København, Online

  Uddannelsesforløb: Byggeriets aftaler

  Vi har samlet et uddannelsesforløb til dig, der vil have grundigt kendskab til byggeriets aftaler. Forløbet består af en række kurser, som Bygherreforeningen anbefaler bygherrer, der arbejder med aftaler i…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev