Efter flere år med nedlukning og restriktioner, afholder byggebranchen i år et brag af en fest, når branchens store talenter skal hyldes på scenen ved Building Awards den 10. november. Corona har dog ikke været en reel forhindring for at hylde visionære bygherrer landet over de seneste år, hvor prisen er blevet overrakt på kreativ og corona-venlig vis – senest til HOFOR, som vandt over et særdeles stærkt felt af knap 20 professionelle bygherreorganisationer. Og med mange interessante projekter, nyskabende byggerier og ambitiøse bygherrer rundt omkring i landet, håber Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben i år på endnu flere kandidater til en af byggeriets fornemmeste priser.
En vejviser for fremtidens bæredygtige byggebranche
Med kommende skærpede klimakrav i byggebranchen stiller prisen i år skarpt på en bygherre, der demonstrerer en ambitiøs og langsigtet tilgang til den miljø- og klimamæssige bæredygtighed. Det kan fx være ved at tænke ud af boksen i nye byggeprojekter, transformere eksisterende bygninger, have en klar genanvendelsesplan eller udvise en uovertruffen bæredygtig porteføljestyring, der sikrer agile bygninger – tilpasset brugernes skiftende behov.
”Bæredygtighed spiller ikke kun ind i nybyggeri. Bygherrer der renoverer, ombygger eller drifter eksisterende byggeri ud fra et nytænkende bæredygtighedsperspektiv, spiller en stor rolle i den grønne omstilling”, fortæller områdechef for kommunikation og udvikling i Bygherreforeningen, Jesper Malm.
Prisen uddeles ud fra i alt tre kriterier, og med de faste kriterier omkring bygherrens aftryk og værdiskabelsen for omverdenen er der fortsat et fokus på bygherrer og projekter som udfordrer status quo og tænker nyt i byggeriets mange faser. Nomineringen skal ske på baggrund af et eksisterende byggeprojekt, der enten er i gang eller har stået færdigt inden for de sidste fem år.
Juryen udvides med nyt medlem
Juryen bag Bygherreprisen har fået et nyt medlem. Det er bæredygtighedsekspert, Harpa Birgisdottir, der er professor og ph.d. ved BUILD AAU. Hun suppleres af Sine Juul Praastrup, tidl. CEO hos ERIK Arkitekter, Henrik Mielke, direktør hos MT Højgaard Holding, Peter Fangel Poulsen, partner og medstifter, Bauherr og juryens formand, Palle Adamsen, adm. direktør, Lejerbo.
Juryen sparrer desuden med Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen og Jesper Malm, områdechef for kommunikation og udvikling i Bygherreforeningen.
”Et kæmpe klap på skulderen”
Sidste års vinder fortæller, hvordan det at vinde prisen har øget medarbejdermotivationen: ”Bygherreprisen var et kæmpe klap på skulderen til os alle, og så forpligter prisen. Vi skal blive ved, vi skal være professionelle som bygherre og så skal vi give erfaringerne videre, så vores rådgivere og HOFOR alle bliver bedre til at samarbejde. Det giver bedre projekter, og vi har det også sjovere, mens vi arbejder”, siger Erling V. Fischer, projektchef i HOFOR.
Formand for juryen, Palle Adamsen, ser frem til igen i år at sætte fokus på bygherrens vigtige rolle som værdiskaber i samfundet, og hædre nogle af landets dygtigste bygherrer:
”Som jurymedlem lærer jeg hvert år noget nyt om byggeriet, og bliver gang på gang imponeret over bygherrernes talent og graden af innovation i projekterne.”
Intet er for småt eller for stort i forhold til indstillingen til Bygherreprisen og både offentlige, kommunale, statslige og private bygherrer kan indstilles til prisen.
”Vi ser frem til at modtage årets indstillinger, og håber på at feltet igen i år spænder bredt både i forhold til projekternes type og geografi,” siger direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang.
Giv din mening til kende ved en online afstemning
Omverdenen kan igen i år få direkte indflydelse på, hvem der skal vinde prisen. I september åbner en offentlig afstemning, hvor brugere, leverandører og samarbejdspartnere kan stemme på netop deres favoritkandidat blandt de tre nominerede finalister. Disse stemmer vil tælle som et ekstra jurymedlem i afgørelsen. Sidste år var knap 1000 personer inde og stemme på deres favorit.
Tidligere vindere
Sidste år gik prisen til HOFOR. Jurymedlem, Sine Juul Praastrup gav følgende begrundelse: ”HOFOR er en relativt usynlig bygherre, som fortjener at komme i rampelyset og blive hyldet for deres store bygherreindsats, hvor de gennem deres byggeprojekter skaber stor værdi for alle i Hovedstaden. Vi tager rent vandt for givet i vores del af verden. Men ingenting kommer af sig selv. Og det er HOFORs arbejde et godt eksempel på”.
HOFOR kan dermed stille sig i rækken af stolte vindere som bl.a. også tæller organisationer som DTU, Realdania By & Byg, Himmerland Boligforening og Region Sjælland der alle tidligere har vundet prisen.
Klik her for at indstille en kandidat til Bygherreprisen.
Indstillingsperioden slutter d. 13. juni.