Bygherrerne kan forebygge dødsulykker - Bygherreforeningen

Nyhed -

09/02/2023

Bygherrerne kan forebygge dødsulykker

Sidste år satte byggebranchen en kedelig rekord. Ifølge nye tal fra Arbejdstilsynet var der i 2022 otte mennesker, som aldrig kom hjem til deres familier efter at have været mødt på arbejde. I gennemsnit har bygge- og anlægsbranchen hvert år haft 4,5 arbejdsulykker med dødelig udgang i perioden fra 2016 til 2021. Det halter med sikkerhedskulturen, hvilket er skørt. For godt arbejdsmiljø betaler sig, udtaler forsker. Også for bygherren.

2022 var et kedeligt år i byggeriet med flere dødsulykker end hvad der er set de senere år. For alle brancher er der foreløbigt 41 dødsulykker i 2022. Med 8 omkomne står bygge og anlægsbranchen for en femtedel af alle ulykker. Det går den forkerte vej med udviklingen.

Dykker man ned i de forskellige ulykkesstatistikker så er der påfaldende mange faldulykker blandt de mest alvorlige uheld. Således er tre af de mest alvorlige uheld forårsaget af styrt over mange meter.

Kulturen halter

Baggrunden for mange uheld og tilskadekomne i bygge og anlægsbranchen ofte skal findes i kulturen, fortæller Pete Kines, seniorforsker inden for arbejdsmiljø hos NFA. Dermed er det også et anliggende for bygherrerne, der ofte kan præge kulturen på en byggeplads.

”For at kunne gøre noget ved arbejdsmiljø og sikkerheden på en arbejdsplads, skal vi oftest se nærmere på kulturen. Vi mennesker adopterer hinandens kultur ganske hurtigt. Vi har eksempler fra folk, som kommer ind fra olie og gasbranchen, hvor man typisk har en højere sikkerhedskultur, men som hurtigt falder ned på et lavere niveau. Den høje standard er svær at overføre til fx byggebranchen for det enkelte individ eller virksomhed.”

Vi adopterer hinandens kultur

Der er også eksempler på entreprenører, som har en høj sikkerhedsstandard på en byggeplads under ledelse af én slags bygherrer, men griber tingene helt anderledes an hos en anden kunde.

Pete Kines sammenligner det med trafikkultur. En dansk eller svensk bilist vedholder typisk ikke at køre som i hjemlandet i ret lang tid, hvis vedkommende flytter til Sydeuropa og kører bil der. Man tillægger sig de andres risikobetonede vaner.

Enkelte undtagelser

Dog er der enkelte undtagelser i byggeriet, fortæller Pete. Det er specialister eller teknikere på et afgrænset område. De har måske nogle sikkerhedsprocedurer, som de ikke går på kompromis med. Det kan fx være klatrere. De har ofte en højere og bedre sikkerhedskultur og derfor også en højere tærskel, som de ikke giver afkald på uanset nationalitet.

Sikkerhed er en god investering

Pete peger på, at det handler om at ændre på normer mere end regler, hvis man skal skabe en bedre sikkerhed.

Et internationalt studie med de 27 virksomheder på tværs af alle brancher viste, at hvis man italesætter sikkerhed og laver ambitiøse mål, så kan man rykke på området. Men det tager tid og det skal opfattes som en investering, hvor det kan tage tid inden der kommer et afkast. Men globale tal viser, at pengene kommer igen 2,2 gange i Return on Investment, fortæller Pete Kines.

Se på mere end dødsfald

Pete pointerer, at selvom der ofte er stort fokus på dødsfald, så skal vi sørge for at brede diskussionen længere ud og interessere os for hele sikkerhedskulturen, når vi taler om, hvordan det egentlig står til på arbejdsmiljøområdet. Dødsfald er jo ofte toppen af isbjerget.

”Det er langt mere givende at vi måler på forskellige kulturelle indikatorer og på elementer, som vi ved forebygger ulykker. Man får mere ud af at måle på den kultur, man gerne vil have mere af og aktiviteter, som befordrer det. Det kan fx være at sætte mål om sikkerhedsrunderinger eller at sikkerhed integreres som emne på toolbox-møder – typisk et morgenmøde hvor formanden gennemgår dagens arbejde.”

 

Fakta: 10 års dødsulykker i byggerier

  • 2022: 8
  • 2021: 6
  • 2020: 8
  • 2019: 3
  • 2018: 2
  • 2017: 5
  • 2016: 3
  • 2015: 6
  • 2014: 4
  • 2013: 3

Kilde: Arbejdstilsynet

Ønsker du mere viden om, hvordan du kan forbedre arbejdsmiljø og sikkerhed på din byggeplads, kan du kontakte Byggeriets Arbejdsmiljøbus og Videntjeneste for bygherrer og rådgivere.

Nyheden er skrevet af Jesper Malm 9. februar 2023

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

aug
29
Medlemsmøde

Bygherre Briefing

Velkommen til Bygherre Briefing, der med sit skarpe format giver dig indblik i aktuelle emner, og dykker ned i et af de vigtigste emner blandt landets bygherrer netop nu.

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Bygherrernes anlægsdag 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev