Blog -

11/01/2016

Bygninger på den internationale klimadagsorden

 Blogindlæg skrevet af: Annette Blegvad, Vicedirektør Arkitektforeningen

 

Foto: Surfnico/Wikimedia Commons

Foto: Surfnico/Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COP21-aftalen indebærer blandt andet, at de globale temperaturstigninger mod år 2100 skal holdes under 2 grader (og gerne 1,5 grader) i forhold til det præ-industrielle niveau, og at landene skal sørge for at udslippet af CO2 topper snarest muligt.

Ifølge United Nations Environment Programme – Sustainable Buildings and Climate Initiative (UNEP- SBCI) forbruger bygningsmassen globalt omkring 40% af energien, 25% af vandet og er ansvarlig for 1/3 af udslippet af drivhusgasser. Udledningen kan ifølge UNEP blive fordoblet i 2050, med mindre at udviklingen ændres. I og med bygninger er den største bidragsyder til den globale udledning af drivhusgasser, er det ifølge UNEP- SBC, også bygninger som mest omkostningseffektivt kan bidrage til at reducere udledningen af drivhusgasser.

Af samme årsag blev der under COP21 afholdt en decideret bygningsdag. I forbindelse med bygningsdagen lancerede en række lande, byer, virksomheder og organisationer, herunder arkitekternes internationale sammenslutning UIA, the Global Alliance for Buildings and Construction. Alliancen vil skrue op for implementeringen af ambitiøse planer for at standse den globale opvarmning, så målet om højst 2 graders temperaturstigning kan nås med byggesektorens bidrag. Konkret har medlemmerne forpligtet sig til at:

  • Hjælpe med at sætte byggesektoren på sporet, der kan sikre højst 2 graders temperaturstigning
  • Samordne eksisterende initiativer, partnerskaber, forpligtelser og programmer for at opnå større skala og højere tempo i omstillingen til energieffektivitet
  • Være katalysatorer for stærkere samarbejde og målrettet sektoral og tværsektoral klimahandling og løsninger

 

Arkitekternes manifest
I forbindelse med COP21 bygningsdag offentliggjorde de internationale arkitektorganisationer International Union of Architects (UIA) og Architects’ Council of Europe (ACE) et manifest for ansvarlig arkitektur, hvor renovering af den eksisterende bygningsmasse indgår som et selvstændigt punkt. Her fremgår det blandt andet, at renovering er en forudsætning for at opnå målet om reduktion i udledningen af drivhusgasser og at renovering derfor bør være et centralt politisk punkt. Samtidig kan arkitektur i forbindelse med renovering være et virksomt redskab til at sikre mod klimaforandringer.

Alt i alt har COP21 vist, at bygningsrenoveringers potentiale for at mindske udslippet af drivhusgasser nu for alvor er blevet en del af den globale klimadagsorden. Det var på tide!

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev