Blog -

24/08/2015

Bygningsstyrelsen stiller nu krav om test af byggeriernes performance

Blogindlæg skrevet af: Thomas Rysgaard, El-ingeniør og projektleder, Bygningsstyrelsen

 

Vi kan desværre se, at der ofte er alt for mange fejl og mangler i byggerierne, når de afleveres. Det har store konsekvenser for vores kunder ift. energi, indeklima og funktionalitet. Over de sidste par år har vi derfor gennemført flere tiltag for at styre byggeriet bedre. Senest er vi begyndt at stille krav om, at byggerier skal testes inden aflevering. Vi har indarbejdet testen i vores udbud og det har juridiske og økonomiske konsekvenser, hvis testresultaterne ikke accepteres og udbedres. Vi vil gerne dele vores erfaringer med testen med branchen på et temamøde i Bygherreforeningen d. 26. august kl. 15:00. Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding.

Bygningsstyrelsen udvikler performancetesten i dialog med branchen, og på temadagen har vi nogle centrale spørgsmål med, som vi håber på at få en god dialog omkring.

 

Hvordan sikrer vi det fejlfri byggeri?
I Bygningsstyrelsen har vi over de seneste par år afprøvet forskellige virkemidler i praksis i udvalgte byggerier. Vi har p.t. 300 byggerier i gang, og kan derfor afprøve forskellige delelementer af større løsninger 1:1. F.eks. ved at udbyde med ændrede tildelingskriterier, ved at indføre præciseringer til AB92 i “små skridt” osv. og lære af hvad branchen fortæller os, f.eks. når der fra entreprenører gives tilbud. Ved at tage det som fungerer og bygge videre på det, skridt efter skridt, har vi lært, at den mest effektive måde at sikre det fejlfri byggeri, er at definere, hvordan vi tester bygningens performance, og sætte testkravene i sammenhæng med AB92-aflevering. Alle vilkår og betingelser skal fremgå af entrepriseudbud, så der ikke opstår diskussioner om metoder osv. Med andre ord har vi lært, at en stor del af udfordringen kan løses via planlægning inden entrepriseudbud.  Vores nye performancetest i Bygningsstyrelsen har nu i 10 forskellige typer af byggesager, forskellige udbuds- og entrepriseformer og tidsmæssige forskellige faser vist sig at være robust og i stand til at forbedre bygningernes og de tekniske anlægs performance i væsentlig grad, så de reelt lever op til de aftalte niveauer.

 

Varmepumpeanlæg i et lavenergiklasse 2015 byggeri. Foto: Bygningsstyrelsen

 

Varmepumpeanlæg i et lavenergiklasse 2015 byggeri. Foto: Bygningsstyrelsen

 

Hvorfor er der så mange fejl i installationerne?
Performancetest af byggerier gør op med en tradition i branchen for, at arbejdet ikke er afsluttet inden aflevering. Installationerne monteres efter konstruktionerne og ofte tænker man i  branchen, at når konstruktionsfagene er færdige, så er bygningen færdig og den visuelle afleveringsforretning gennemføres. Problemet er bare, at installationsfagene måske kun er 80 % færdige, men afleveringen gennemføres alligevel. Det helt store problem er, at de resterende 20 % ikke bliver kapitaliseret som mangler. Når der er afleveret og bygningen er taget i brug, bliver forsøg på at rette op på fejl og mangler ovenikøbet mere kompliceret og dyrere, idet brugernes påvirkning forstyrrer billedet. Det gør den nye performancetest op med. Vi kommer derfor igen og igen frem til, at den mest effektive vej frem mod at løse problemkomplekset er, at teste bygningens tekniske performance på en måde som er uafhængig af brugerne og inden bygningen tages i brug. På den måde kan vi aktivere AB92 og værdisætte vi bygningens performance, herunder energiforbrug inden afleveringen.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

I 2025 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem brug, drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser ind i de strategiske...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

mar
19
Byggeriets aftaler

ABR18: Samarbejde med rådgiver

Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og med eventuelle tvister om projekteringsfejl og mangler.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev