Nyhed -

14/10/2021

De tre vigtigste overvejelser kommuner skal gøre sig om friplejemodellen

Hvad skal man tænke over, hvis man som kommune overvejer at benytte friplejemodellen? Det har Sigurd Arnfred Larsen, udviklingskonsulent i Greve Kommune, tre gode råd til.

Der er andre kommuner end Greve, der kigger i retning af friplejemodellen. Sigurd Arnfred Larsen anslår, at han har været i dialog med 6-7 andre sjællandske kommuner om modellen. Han fortæller, at de tre bedste råd han kan give de kommuner, der overvejer friplejemodellen, er:

 1. Det første altoverskyggende spørgsmål, man skal stille sig selv, er, om man kan leve uden at have den garanterede kapacitet – tør man som kommune give den væk?
 2. Det næste, man skal tænke over, er: Hvad er friplejehjemmets rolle i den langsigtede strategi på plejeboligområdet? Hvis vi for eksempel forestiller os en kommune med en stribe af plejehjem, som er bygget over forskellige epoker. Når demografien ændrer sig igen, og der pludselig ikke er så mange ældre, så kan man måske sløjfe sine gamle kommunale plejehjem, som er utidssvarende og dårligt vedligeholdt, fordi der er et friplejehjem, som tager sig af opgaven, og står med risikoen for tomgang.
 3. Endelig skal man som kommune være indstillet på, at der ligger en del mere i samarbejdet med leverandøren, end man umiddelbart skulle tro. Det skal man være rustet til både i den tidlige fase, og når de går i gang. Der ligger et stort arbejde i at få det op at køre.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Frivillig bæredygtighedsklasse, LCA og LCC for bygherrer

  Fra og med 2023 strammes de tekniske krav til nybyggeriet. På dette kursus får du sparring til, hvad I som bygherre forventes at levere på de nye krav. Hvilke dagsordener…

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer

  Tilmeld dig det nye uddannelsesforløb ‘Bæredygtighed for bygherrer’. Med det samlede uddannelsesforløb får du en god introduktion til en række af de fundamentale grundværktøjer, du som bygherre bør være fortrolig…

 • 1
  marts
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Byg til drift

  Som bygherre skal du kunne tænke bygninger som investeringer i forhold til både den fremtidige brug og forvaltning af bygningerne, så ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes livscyklus. For at…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev