Nyhed -

14/10/2021

De tre vigtigste overvejelser kommuner skal gøre sig om friplejemodellen

Hvad skal man tænke over, hvis man som kommune overvejer at benytte friplejemodellen? Det har Sigurd Arnfred Larsen, udviklingskonsulent i Greve Kommune, tre gode råd til.

Der er andre kommuner end Greve, der kigger i retning af friplejemodellen. Sigurd Arnfred Larsen anslår, at han har været i dialog med 6-7 andre sjællandske kommuner om modellen. Han fortæller, at de tre bedste råd han kan give de kommuner, der overvejer friplejemodellen, er:

 1. Det første altoverskyggende spørgsmål, man skal stille sig selv, er, om man kan leve uden at have den garanterede kapacitet – tør man som kommune give den væk?
 2. Det næste, man skal tænke over, er: Hvad er friplejehjemmets rolle i den langsigtede strategi på plejeboligområdet? Hvis vi for eksempel forestiller os en kommune med en stribe af plejehjem, som er bygget over forskellige epoker. Når demografien ændrer sig igen, og der pludselig ikke er så mange ældre, så kan man måske sløjfe sine gamle kommunale plejehjem, som er utidssvarende og dårligt vedligeholdt, fordi der er et friplejehjem, som tager sig af opgaven, og står med risikoen for tomgang.
 3. Endelig skal man som kommune være indstillet på, at der ligger en del mere i samarbejdet med leverandøren, end man umiddelbart skulle tro. Det skal man være rustet til både i den tidlige fase, og når de går i gang. Der ligger et stort arbejde i at få det op at køre.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 14
  december
  Aftaler - Online

  YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

  Bygherrerådgiveren er en af bygherrens meget strategiske samarbejdspartnere. I Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, sættes fokus på det kontraktlige forhold mellem bygherre og bygherrerådgiver. På dette kursus får du en introduktion…

 • 15
  december
  Aftaler - Online

  Introduktion til AB18

  På dette korte online kursus får du en introduktion til AB18-aftalesystemet med nedslag i de væsentligste elementer, du særligt skal kende til som bygherre.

 • 15
  december
  Planlægning - København

  Hvordan håndterer vi ældreboomet og det øgede plejeboligbehov?

  Med en hurtigt stigende aldrene befolkning står vi over for et voksende behov for flere plejeboliger. Behovet lægger et pres på kapaciteten i de eksisterende plejeboliger men også på ældreplejen…