Den økonomiske bæredygtighed kræver styr på byggeriets parametre - Bygherreforeningen

Blog -

13/02/2017

Den økonomiske bæredygtighed kræver styr på byggeriets parametre

Blogindlæg skrevet af: Per Stabell Monby, Head of Section, COWI

 

 

Påstanden om, at bæredygtig byggeri betaler sig, er ikke ny, men erfaringer fra udlandet viser nu, at det holder.

Datamaterialet som er indsamlet fra flere tusinde projekter i bl.a. Australien, Finland og USA dokumenterer således, at der er minimum 10-12 procent større afkast på investeringen, hvis opførelsen af kontorbyggeri har fulgt principperne for social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.

Helt basalt handler det om at fokusere på en række relevante parametre, når man skal optimere afkastet af et investeringsprojekt. I den indledende fase i dag kigger man ofte for snævert på pris og ikke på de -langsigtede effekter, som det konkrete kontorbyggeri skal give for både investor og lejer. Det resulterer ofte i et for snævert fokus på anlægsprisen i stedet for de ønskede langsigtede kommercielle effekter, som både investor og lejere er bedre tjent med.

Hvis vi kigger på kontorbygninger som eksempel, slår særligt tre parametre ved bæredygtige bygninger igennem som sorte tal på bundlinjen hos investor. Det drejer sig om udlejningspris, salgspris og bygningernes liggetid.

På baggrund af de internationale forskningsresultater har vi i COWI udviklet en ny beregningsmetode, som viser, at den langsigtede investor i en ny kontorejendom let kan øge afkastet med 10-12 procents. Desuden er liggetiden typisk væsentligt lavere.  Det reducerer risici i investeringen, og derfor ser vi også, at det er muligt at opnå finansiering med grønne obligationer, som har en rente der er 0,5% til 0,8% lavere end traditionelle obligationer, når byggeriet kan betegnes som bæredygtigt.

Vores beregninger viser desuden, at en lejer kan øge sin bundlinje betydeligt ved at betale lidt mere i leje for derved at opnå øget produktivitet og lavere drifts- og vedligeholdelsesomkostninger – de typiske faktorer ligger på mere end 1,8 mellem øget produktivitet og øget lejeudgift til et bedre lejemål. Selvom beliggenhed stadig agerer trumfkort på ejendomsmarkedet, så viser erfaringerne fra udlandet, at parametre som indeklima og ’feel good’-værdien ved at opholde sig i bæredygtige rammer – og bagefter kunne fortælle det til sin omgangskreds – er i stadig højere kurs. For det første giver det nogle sundhedsmæssige fordele, fordi det ganske enkelt er nemmere at trække vejret og holde koncentrationen, når der er brugt bæredygtige løsninger i byggeriet.

Jeg møder stadig mennesker i byggebranchen, som mener, at bæredygtighed er for dyrt og i øvrigt uforeneligt med en kommerciel succes. Som skitseret ovenfor er virkeligheden en anden.  Den første regning kan ganske vist være højere. Men erfaringerne fra udlandet viser, at det over tid giver et større afkast, hvis man investerer bæredygtigt. Det koster faktisk penge at lade være.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

aug
29
Medlemsmøde

Bygherre Briefing

Velkommen til Bygherre Briefing, der med sit skarpe format giver dig indblik i aktuelle emner, og dykker ned i et af de vigtigste emner blandt landets bygherrer netop nu.

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Bygherrernes anlægsdag 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev