Blogindlæg skrevet af: Rolf Simonsen, Sekretariatsleder, Værdibyg
Jeg er enig i mange aspekter af Torben og Stinas indlæg, men jeg synes faktisk at det nye AB-system i den grad sætter struktur for samarbejdet og sætter en ny retning for samspillet i byggeprojekterne. Jeg er enig i, at det gode samarbejde er en af de væsentligste ingredienser i gode bygge- og renoveringsprojekter. Det nye AB handler ikke om, hvordan vi får samarbejdet til at blomstre. Men der er et stærkt fokus på at fjerne de væsentlige barrierer for at opnå samarbejde: Uklarheder og konflikter.
AB er et regelsæt og et sikkerhedsnet under byggeprojekterne. Og de nye AB opstiller spilleregler med fokus på klarere aftaler, forventningsafstemning og dialog mellem parterne. Målet hermed er at opbygge gode, afstemte projekter med klar rolle- og ansvarsfordeling. Har man dette undgår man mange konflikter, og det bliver nemmere at opbygge og vedligeholde det gode samarbejde (som Torben og Stina, så rigtigt også peger på).
Konkret ser jeg forbedringer ved, at AB skaber klarhed og sætter rammer for dialog og forventningsafstemning eksempelvis i den nye (udvidede) projektgennemgang, gennem muligheder for projektudvikling og -optimering i samspil mellem bygherre, rådgivere og entreprenører, i planlægning (f.eks. krav til tydeligere afstemning af rådgivernes arbejde gennem en ydelsesplan) og ikke mindst alle de steder, hvor de nye regler fremtvinger opmærksomhed, tidlig dialog og handlings- og reaktionspligter på områder, hvor udeståender ellers får lov til at vokse sig til kontraproduktive konflikter, fordi de gemmes væk og ikke adresseres tids nok. Endeligt er der det nye setup for konfliktløsning, som også rummer et kæmpe potentiale for at håndtere uenigheder tidligt og dermed give bedre kår for samarbejdet.
Selvfølgelig skaber AB ikke samarbejdet, og parterne skal derfor være opmærksomme på, at der fortsat er behov for et selvstændigt fokus på samarbejdet. Men AB fjerner mange barrierer og skaber klare rammer for de områder, hvor uklarheder traditionelt har været med til at afspore samarbejdet.
Jeg er helt enig med Torben og Stina om, at AB ikke kan stå alene. På mange af de nævnte områder sætter AB kun en retning, men anviser ikke, hvordan man opfylder potentialet. I Værdibyg har vi også studeret AB og ser en række områder, hvor vi kan bidrage med anbefalinger til, hvordan byggeriets parter konkret kan arbejde for at undgå tvisterne og skabe plads til og grobund for samarbejdet. Vi har med tilfredshed noteret at indholdet i nogle af de vejledninger, som Værdibyg allerede har udgivet, er blevet ophøjet til regler i det nye AB. Vi har allerede taget hul på at understøtte de nye AB ved at lave visualiseringer af en række af bestemmelserne, og vi forbereder os nu på, hvordan vi kan hjælpe branchen til at løfte flere af de gode intentioner fra AB ud på bygge- og renoveringsprojekterne.
Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.