Nyhed -

16/09/2022

Derfor bør du interessere dig mere for granskning af dit byggeprojekt

Granskning af projektmaterialet er med til at forbygge dyre fejl på dit byggeprojekt. Ifølge Mette Skouenborg, seniorprojektleder i Værdibyg, er projektgranskning faktisk en helt central del af de projekterendes ydelse, og en proces, der i høj grad er med til at definere, om man får en god byggeproces. Samtidig er der god læring at hente for bygherren. Læs her hvorfor, og hvordan du sikrer, at det i højere grad bliver prioriteret

Projektgranskning er en systematisk gennemgang af et byggeprojekt beskrevet i YBL18, der har til formål at identificere og rette fejl og uhensigtsmæssigheder i projektet i tide. Mette Skouenborg, seniorprojektleder i Værdibyg og Frederikke Gludsted, specialist i Bygningsstyrelsen oplever dog, at projektgranskning godt kan have et dårligt ry i branchen. Og det er ærgerligt mener de, da aktiviteten har flere positive indvirkninger på et byggeprojekt. 

”Der er en udbredt opfattelse af, at kvalitetssikring er omstændeligt og bureaukratisk. Og derfor bliver kvalitetssikringsaktiviteterne ikke tilstrækkeligt planlagt og der bliver ikke altid allokeret de nødvendige ressourcer. Og det er ærgerligt,” fortæller Mette Skouenborg, seniorprojektleder i Værdibyg, der er projektleder på en række vejledninger om kvalitetssikring.  

Fejl og mangler bliver opdaget i tide  

En grundig projektgranskning giver mulighed for at opdage fejl, mangler og uhensigtsmæssige løsninger i projektet, mens det stadig er på tegnebrættet – fremfor når man står på byggepladsen. Ifølge Frederikke Gludsted, der gennem årene har været en meget aktiv deltager i flere Værdibyg-vejledninger om Kvalitetssikring, er der også god læring at hente for alle: 

”Det tager tid at granske projekter, men den kommer godt tilbage. For det medvirker jo til at forebygge dyre fejl, og så har jeg erfaret, at man lærer rigtigt meget af det. Det er indlysende godt, at de bliver opdaget i granskningen og ikke på byggepladsen – det er både nemmere og billigere” supplerer hun. 

Skaber samarbejde på tværs 

Et andet aspekt, der ifølge Frederikke Gludsted ofte bliver overset, er de afledte effekter, det kan have på samarbejdet i et byggeprojekt. For aktiviteten berører stort set alle aktører, og har tilknyttede aktiviteter på tværs af alle byggeprocessens faser. 

“Udover at medvirke til at forebygge dyre fejl, skaber det en fed dynamik at sidde i en gruppe, hvor man er ingeniører, arkitekter og entreprenører, der gransker sammen,” siger Frederikke Gludsted.  

Som bygherre oplever hun, at på trods af at ordet ”projektgranskning” kan få det til at gibbe i de fleste rådgivere, så ender de faktisk med at være glade for, at det er blevet prioriteret højt. 

”Når rådgivere hører, at vi har et kvalitetsteam, så bliver de ofte lidt nervøse, og tænker måske, at de skal til eksamen. Der gør vi meget ud af at fortælle, at vi i bund og grund bare vil have så godt et projekt som muligt – og så lægger vi vægt på en god dialog til møderne. Det kan rådgiverne godt se værdien i, for i sidste ende sparer det jo os alle for tid og penge, at fejlene bliver fundet nu og ikke ude på pladsen,” siger hun. 

Værdien skal synliggøres  

Frederikke Gludsted mener, at særligt bygherrer har en opgave i at signalere, at projektgranskning er noget, man tager alvorligt.

”Når vi laver udbud, så skriver vi granskningsperioderne ind i tidsplanerne, for at vise, at vi synes, at det er vigtigt. Det gør det synligt for de øvre lag hos rådgivere og entreprenører, at vi som bygherre lægger vægt på projektgranskningen, når der er sat 10 dage af til det,” fortæller Frederikke Gludsted. 

Derudover understreger hun, at branchen generelt skal blive bedre til at synliggøre den værdi, som kvalitetssikring skaber i projekterne. Mette Skouenborg håber også på, at Værdibygs kommende vejledning kan være med til at klæde branchen på til at blive bedre til at prioritere granskningen som en værdiskabende aktivitet i projektforløbet.  

“Vores mål med vejledningen har været at skabe en fælles forståelse mellem alle projektets parter og inspirere til gode granskningsforløb ved at trække på praksiserfaringer på tværs af byggeriet,” siger hun.  

Værdibygs vejledning om projektgranskning bliver lanceret den 28. september. Vejledningen præsenterer bl.a. et nyt værktøj i form af en liste med granskningsspørgsmål, som man kan tilpasse det konkrete projekt. Læs mere om lanceringsarrangementet og tilmeld dig her.  

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Kommuner mangler redskaber til bæredygtig byudvikling

Kommunerne sidder med en væsentlig nøgle til bæredygtig udvikling: Det hele starter med planlægningen af hvad, hvor og hvordan, der skal bygges. Men de mangler redskaber og hjemmel i planloven til at stille krav til private bygherrer og ejendomsudviklere. Det viser en ny undersøgelse igangsat af Arkitektforeningen i regi af ”Strateginetværket for bæredygtigt byggeri”. Undersøgelsen kommer også med en række konkrete anbefalinger til politikerne.
10/04/2024/af Andreas Holst-Olesen

Bygherreprisen 2024 sætter fokus på den eksperimenterende og nytænkende bygherre

Nu er der åbent for indstillinger til Bygherreprisen 2024, der i år stiller skarpt på den eksperimenterende og nytænkende bygherre. Med de udfordringer vores samfund og verden står overfor, søger vi i år bygherrer som har lysten, modet og evnen til at eksperimentere og nytænke deres tilgange til byggeri for at dække nye behov og håndtere fremtidens udfordringer inden for bl.a. klimasikring, bæredygtighed og fx ressourceknaphed. Prisen uddeles sammen med Boligfonden Kuben i samarbejde med Licitationen.
05/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev