Det handler om at bruge bygherrens penge godt - Bygherreforeningen

Blog -

31/10/2018

Det handler om at bruge bygherrens penge godt

Blogindlæg skrevet af: Lena McNair, medlemschef, Arkitektforeningen

 

Når vi taler om ’værdi’ i det byggede miljø, er det ikke alene forstået som kroner og ører, men et begreb med mange aspekter. Ikke mindst i en renoveringsproces skal der arbejdes med arkitektonisk og økonomisk værdi side om side, hvad enten huset groft sagt bare skal have en gang hvid maling eller en ny funktion med en gennemgribende istandsættelse. Derudover er det måske et bedre energiregnskab, øget bæredygtighed eller flere udlejningskvadratmeter, der gerne skulle lægges til bygningens samlede værdi.

Foto: Johan Rosenmunthe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Renoveringer og ombygninger er komplekse samarbejdsprocesser, og der skal andre planlægningsværktøjer til end ved nybyggeri. Derfor er det vigtigt at forventningsafstemme, hvad bygherren gerne vil opnå med renoveringen, inden der tages fat på processen. Det er denne nuancering forud for ydelsesbeskrivelsen, som mange arkitekter kan raffinere – så arkitekten bliver en endnu mere relevant sparringspartner for bygherren i den indledende fase, også når det kommer til de økonomiske aspekter.

 

Økonomi som designparameter
Graden af værdiskabelse er naturligvis tæt knyttet til økonomien, og derfor giver det også mening at arbejde med økonomi som designparameter. Arkitekters arbejde drejer sig naturligt om at bevare eller udvikle den arkitektoniske kvalitet og værdi i projektet – men kvaliteten skal kunne sættes ind i en økonomisk kontekst. Værdiskabelsen skal også findes i forskellen mellem den nuværende lejeværdi og en kommende leje- eller salgsværdi.

Der er brug for et forbedret fælles sprog om, hvordan der prioriteres i det komplekse møde mellem nyt og gammelt, som renoveringssager altid byder på. Arkitekters arbejde bliver ikke, nødvendigvis, bedre af, at der er flere penge til rådighed i en renovering, ligesom bygherren heller ikke – nødvendigvis – får det mest tilfredsstillende resultat ved at vælge de billigste løsninger. Men at køre et projekt i mål, som blev godt, fordi det levede op til en fælles forventning, der allerede var afstemt forud for ydelsesbeskrivelsen; det er en fælles og langsigtet tilfredsstillelse, både arkitektonisk, værdiskabelsesmæssigt og økonomisk.

 

Inspiration og forventning
Arkitektforeningen og Bygherreforeningen arbejder i fællesskab på kompetenceudvikling, der bringer parterne sammen om netop den tidlige, fælles forventningsafstemning. Kurser hvor arkitektoniske virkemidler og æstetisk værdiskabelse spiller en naturlig rolle, men hvor også totaløkonomiske vurderinger indgår som inspirationskilde og beslutningsredskab.
Det manglede, bare.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev