Blog -

06/11/2017

Det svære valg af vinduer

Blogindæg skrevet Af: Lies Vanhoutteghem, Konsulent, Glas og Vinduer, Teknologisk Institut

 

At vælge det rigtige vindue til en specifik bygning, kan faktisk være en ganske kompliceret sag, da der er mange aspekter, som skal inddrages i overvejelserne. Lige nu er fokus på indeklima stort, og mange ønsker derfor at tage hensyn til dagslys, luftkvalitet, temperaturforhold samt farvegengivelse, når de skal vælge det rigtige vindue. Solafskærmning er også et aspekt vi ofte hører i forbindelse med nye vinduer – skal der være indbyggede persienner elle måske solreducerende glas? Fra børnefamilierne er sikkerhed i form af børnesikring vigtigt og de fleste ønsker et vindue som holder indbrudstyve ude, ligesom evnen til at holde støj ude står højt på listen hos de fleste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er man arkitekt eller har man blot blik for bygningens arkitektur, så skal valg af vindue også tænkes ind i forhold til bygningens alder – altså et tidsrelateret vinduesvalg – og måske spiller bevaringsværdighed også ind, ligesom farver og sprosser er relevant, når det nye vindue skal passe ind i bygningens arkitektur. For fagfolk vil et vindue, som ikke passer ind i bygningens arkitektur være et valg, som ligger meget fjernt, men vi ser af og til bygninger, hvor de nye vinduer rent arkitektonisk ikke er et match.

Af andre væsentlige faktorer for valg af vinduer kan nævnes ventilationsforhold i bygningen, miljøpåvirkning og miljømæssig tilbagebetalingstid og naturligvis økonomiske hensyn. Når man sammenholder alle ovenstående aspekter af det at vælge det rigtige vindue til en bygning, så kan man godt forstå, at det kan virke som en uoverskuelig opgave overhovedet at kaste sig ud i at vælge nye vinduer, ligesom det giver mening, at der af og til træffes nogle forkerte valg.

I min rolle som konsulent på Teknologisk Institut, med fokus på glas og vinduer, ser jeg det som en af mine fornemmeste roller, at hjælpe både bygherrer og rådgivere med at vælge det rette vindue, når boligen skal renoveres. Med økonomisk opbakning fra Grundejernes Investeringsfond, er vi netop startet på et nyt projekt om “vinduesvalg ved renovering af lejeboliger” og output bliver en vejledning, som fremadrettet skal være et væsentligt værktøj for bygningsejere, til at vælge de helt rigtige vinduer, når de renoverer.

 

Vejledningen skal ende op med at behandle følgende aspekter:

  • Indeklima (temperaturforhold, dagslys, luftkvalitet og farvegengivelse)
  • Solafskærmning (solreducerende glas og indbyggede persienner)
  • Støj (lydisolering i rude, forsatsløsninger)
  • Ventilationsforhold i bygningen (krav til luftskifte, udluftningsventiler i karmen, trækgener mm.)
  • Sikkerhed (indbrudsklasse, børnesikring)
  • Arkitektur (bevaringsværdighed, tidsrelateret vinduesvalg, farver, sprosser etc.)
  • Miljø/LCA (miljøpåvirkning og miljømæssig tilbagebetalingstid)
  • Regler for fastsættelse af leje ved forbedringer relateret til vinduesrenovering
  • Opsummering af økonomisk motivation for renovering af vinduer

Den udarbejdede vejledning bliver desuden understøttet af en Quick-guide, som skal kunne anvendes af rådgiver, for eksempel udlejer, håndværker, arkitekt, ingeniør eller udvalg i en beboerforening eller ejerforening. Quick-guiden skal hjælpe med en kort og præcis vejledning gennem de forskellige valgmuligheder.

I løbet af projektet inviterer vi desuden branchen ind til at deltage i enten interviews og/eller rundbordssamtaler, hvor interesserede kan bidrage med kommentarer, ønsker, råd eller andet, som er relevant for udarbejdelse af vejledningen. Vil du være med, er du velkommen til at skrive det til mig på liva@teknologisk.dk.

Vi glæder os til rigtig at komme i gang med arbejdet. Du kan følge vores mission, om at sikre det rette valg af vinduer ved renovering, her på bloggen, hvor vi løbende vil fortælle om fremskridt og udfordringer i projektet.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
25
Byggeriets aftaler

Kend din AB18: Juridiske forhold og praktisk anvendelse

På dette kursus får du en grundig indføring i AB18. Vi tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og du får en god platform til at anvende og navigere i de entrepriseretslige regler,...

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

I 2025 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem brug, drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser ind i de strategiske...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev