Blog -

22/12/2015

Efter COP21: Hvad med de eksisterende bygningerne?

Blogindlæg skrevet af: Henrik L. Bang, Bygherreforeninngen

 

Foto: Kontraframe

Foto: Kontraframe

Alle kendte scenarier for omstillingen frem mod 2050 fra fx Det Internationale Energiagentur og Energistyrelsen forudsætter markante reduktioner på mellem 35-42 % af de eksisterende bygningernes energiforbrug – som et uomgængeligt grundlag for at indfri 2050-målsætningerne.

Samtidig er der brug for, at energiforbruget i bygninger bliver mere fleksibelt. Både i forhold til en energiproduktion, som bliver mere fluktuerende, og nye energikilder fx mere el.

Men inden vi kaster os hovedløst efter de eksisterende bygninger, bør der tilvejebringes et solidt beslutningsgrundlag, så der ikke foretages uhensigtsmæssige politiske valg eller suboptimale investeringer i bygninger. Klimarådet slog i deres første rapport ned på fire områder, der bør ses nærmere på:

1: Der skal være en balance mellem besparelser og produktion af energi. Hvornår giver det samfundsøkonomisk mening at sikre reduktioner frem for at udbygge mere vedvarende energi?

2: Reduktioner i energiforbruget er uomgængeligt. Men hvad er realistisk at opnå af reduktioner, så det giver mening både for bygningsejerne og samfundet? Det er nødvendigt at se på de forskellige bygningstyper og ejerforhold, så man kan målrette indsatsen.

3: Produktion af vedvarende energi i bygninger. Det er kommet for at blive og vil blive mere og mere udbredt. Men hvordan sikres en omkostningseffektiv balance mellem den lokale og den centrale energiproduktion?

4: Mere fleksibelt forbrug. I dag mangler økonomiske gulerødder til at forbruge energien fleksibelt. Der er brug for at udvikle forretningsmodeller, som kan understøtte fleksibelt forbrug.

Disse fire områder bør den kommende Energikommission – hvor bygninger oplagt skal repræsenteres – se nærmere på.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev