Elever fra hele landet på virtuelt byggepladsbesøg i Køge - Bygherreforeningen

Nyhed -

14/10/2022

Elever fra hele landet på virtuelt byggepladsbesøg i Køge

Byggeriet har svært ved at tiltrække faglært arbejdskraft, og de unge fravælger de erhvervsfaglige byggeuddannelser. Derfor blev der onsdag sendt live fra et studie på byggepladsen på Sjællands Universitetshospital til op imod 400 folkeskoleelever fra hele landet. Eventet skulle give eleverne et indblik i, hvad branchen byder på samt løn, uddannelse og kultur.

Onsdag formiddag blev der sendt live fra et studie på byggeriet af Sjællands kommende universitetssygehus til folkeskoleelever fra hele landet. Omkring 400 folkeskoleelever så med, da en studievært havde lærlinge, svende, UU-vejledere og mange flere med i studiet for at fortælle, hvad det vil sige at tage en byggefaglig erhvervsuddannelse, og hvilke muligheder det giver.  

Høj løn og grøn dagsorden tiltrækker unge 

Livesendingen bød på både interviews, videoklip og quizzer. Temaerne kom vidt omkring og der blev fortalt om uddannelsesmuligheder, lønforhold, videreuddannelse fra gæsterne i studiet. 

Eleverne talte godt om livet som lærling. En af lærlingene i studiet, Anna Olsen, elektrikerlærling i elektrikervirksomheden Elcon, fremhævede særligt løn og indhold i arbejdet.  

“Man tjener godt som lærling og som fagudlært. Det åbner en masse muligheder, og det er nemt at spare op. Fx har jeg lige købt min egen lejlighed. Men det er nu ikke derfor jeg valgte uddannelsen. Jeg har altid interesseret mig for grøn energi, og jeg har altid godt kunne tænke mig at være med til at være innovativ og lave noget selv” fortæller hun.  

Flere af eleverne, der sad som publikum i studiet og kunne stille spørgsmål var da også særligt nysgerrige på, hvad man får i løn som lærling og fagudlært.  

“Jeg synes at arrangementet her har givet mig mere lyst til at tage en erhvervsfaglig uddannelse. Især efter jeg har hørt hvad en VVSer får i løn” fortalte Julius, elev på FGU i Køge, der var til stede fysisk i studiet. 

Massiv mangel på faglærte 

Initiativet sker i et samarbejde mellem Bygherreforeningen, Region Sjælland og nyhedsmediet Seismogram, der laver nyheder og undervisningsmateriale til unge folkeskoleklasser. Fælles for aktørerne er bekymringen for, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft i byggeriet i de kommende år. Prognoser viser nemlig, at det danske samfund vil mangle omkring 90.000 faglærte i 2030. I byggeriet er tallet omtrent 17.000 faglærte håndværkere i 2025. 

“Der vil komme massiv mangel på arbejdskraft i byggeriet. Det bekymrer vores medlemmer, de professionelle bygherrer, der indkøber og igangsætter byggeri for mange milliarder kr. om året. Derfor er vi glade for at vi sammen med andre gode aktører kan vise unge i hele landet, at der faktisk er mange muligheder med en erhvervsfaglig uddannelse, og at der er brug for dem i byggeriet” udtaler Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen.  

Også i Region Sjælland er det vigtigt at vise byggeriets muligheder:  

“Det er vigtigt for os som region, at vi får en veluddannet befolkning. Så det er oplagt for os at benytte lejligheden til at gøre unge opmærksomme på muligheden for at vælge en erhvervsuddannelse, når vi nu investerer fire milliarder kroner i et hospitalsbyggeri, siger projektdirektør for Projekt Universitetshospital Køge Helle Gaub. 

 

For mere information, kontakt:  

Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen  

 

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev