En usikker tid kalder på en tidlig markedsdialog - Bygherreforeningen

Nyhed -

25/11/2022

En usikker tid kalder på en tidlig markedsdialog

Landets bygherrer befinder sig lige nu i et usikkert marked med svingende priser på både materialer og energi, stigende renter og i visse tilfælde også konkurser hos entreprenørerne. Det viser vigtigheden af en god dialog med markedet tidligt i processen, så man skyder sig ind på, hvad de afgørende vilkår er for tilbudsgiverne. Bygherreforeningens Markedsudvalg har udarbejdet gode råd og inspiration til, hvordan bygherren kan gribe den tidlige markedsdialog an.

Bygherrebarometeret, der udkom i oktober viser, at der er planer om byggeprojekter for omtrent 141 mia. kr. i 2023. Men samtidig viser undersøgelsen også, at 38 pct. af Bygherreforeningens medlemmer på nuværende tidspunkt regner allerede nu med, at de kommer til at aflyse eller udskyde projekter det kommende år. Og faktisk svarer hele 26 pct., at de har projekter, som de endnu ikke ved, om de kommer til at gennemføre eller aflyse. Tallene vidner om et usikkert marked, selvom meget tyder på at priserne er begyndt at falde.  

”Situationen er usikker, og bygherrerne har brug for at gå i dialog med markedet om at finde løsninger, der er så robuste som muligt i forhold til de udsving, vi ser i forhold til priser. Og det skal gerne ske tidligt i processen, så der er tid til at få feedback og input inden udbudsprocessen, der kan få afgørende betydning for, om man får tilbud ind, som matcher budgettet” udtaler Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.  

Handler om at tænke langsigtet  

Men spørger man Malcolm Costigan, en af forpersonerne i Bygherreforeningens Markedsudvalg og jurist i Byggeri København, handler deres markedsdialoger dog ikke synderligt meget om materiale- og energipriser og konkurser.  

”Selvom der er stor usikkerhed i markedet, bærer vores markedsdialoger ikke særlig meget præg af det for tiden. Dialogerne handler mere om bæredygtighed i bred forstand, cirkulær økonomi, og hvad markedet kan levere i forhold til det. Det er vigtigt at fokusere på, selvom der er usikkerhed. Og så fylder dialogen om pavilloner til midlertidig indkvartering af fordrevne ukrainere også” udtaler han.  

Han er dog enig i at byggebranchen er i en særlig situation, der kalder på, at man som bygherre er ekstra opmærksom på budgetterne, hvordan man tilrettelægger sit udbud og at man tænker på tilbudsgiverens situation. Også som en stor bygherre, der har procedurerne på plads. 

”Lige nu er det vigtigt, at man sonderer markedet, især på de store entrepriser, og tidligt, så man ikke står uden tilbudsgivere. Det handler om at tænke langsigtet. Projekter udbydes til en fast pris i et marked. Som har været kendetegnet af stigende priser. Så det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan man tilrettelægger sine udbud” afslutter Malcolm Costigan.  

Råd og inspiration til tidlig markedsdialog

Bygherreforeningens Markedsudvalg har tidligere udarbejdet gode råd og inspiration til, hvordan bygherren kan gribe den tidlige markedsdialog an. Find råd og inspiration her.

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev