En usikker tid kalder på en tidlig markedsdialog - Bygherreforeningen

Nyhed -

25/11/2022

En usikker tid kalder på en tidlig markedsdialog

Landets bygherrer befinder sig lige nu i et usikkert marked med svingende priser på både materialer og energi, stigende renter og i visse tilfælde også konkurser hos entreprenørerne. Det viser vigtigheden af en god dialog med markedet tidligt i processen, så man skyder sig ind på, hvad de afgørende vilkår er for tilbudsgiverne. Bygherreforeningens Markedsudvalg har udarbejdet gode råd og inspiration til, hvordan bygherren kan gribe den tidlige markedsdialog an.

Bygherrebarometeret, der udkom i oktober viser, at der er planer om byggeprojekter for omtrent 141 mia. kr. i 2023. Men samtidig viser undersøgelsen også, at 38 pct. af Bygherreforeningens medlemmer på nuværende tidspunkt regner allerede nu med, at de kommer til at aflyse eller udskyde projekter det kommende år. Og faktisk svarer hele 26 pct., at de har projekter, som de endnu ikke ved, om de kommer til at gennemføre eller aflyse. Tallene vidner om et usikkert marked, selvom meget tyder på at priserne er begyndt at falde.  

”Situationen er usikker, og bygherrerne har brug for at gå i dialog med markedet om at finde løsninger, der er så robuste som muligt i forhold til de udsving, vi ser i forhold til priser. Og det skal gerne ske tidligt i processen, så der er tid til at få feedback og input inden udbudsprocessen, der kan få afgørende betydning for, om man får tilbud ind, som matcher budgettet” udtaler Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.  

Handler om at tænke langsigtet  

Men spørger man Malcolm Costigan, en af forpersonerne i Bygherreforeningens Markedsudvalg og jurist i Byggeri København, handler deres markedsdialoger dog ikke synderligt meget om materiale- og energipriser og konkurser.  

”Selvom der er stor usikkerhed i markedet, bærer vores markedsdialoger ikke særlig meget præg af det for tiden. Dialogerne handler mere om bæredygtighed i bred forstand, cirkulær økonomi, og hvad markedet kan levere i forhold til det. Det er vigtigt at fokusere på, selvom der er usikkerhed. Og så fylder dialogen om pavilloner til midlertidig indkvartering af fordrevne ukrainere også” udtaler han.  

Han er dog enig i at byggebranchen er i en særlig situation, der kalder på, at man som bygherre er ekstra opmærksom på budgetterne, hvordan man tilrettelægger sit udbud og at man tænker på tilbudsgiverens situation. Også som en stor bygherre, der har procedurerne på plads. 

”Lige nu er det vigtigt, at man sonderer markedet, især på de store entrepriser, og tidligt, så man ikke står uden tilbudsgivere. Det handler om at tænke langsigtet. Projekter udbydes til en fast pris i et marked. Som har været kendetegnet af stigende priser. Så det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan man tilrettelægger sine udbud” afslutter Malcolm Costigan.  

Råd og inspiration til tidlig markedsdialog

Bygherreforeningens Markedsudvalg har tidligere udarbejdet gode råd og inspiration til, hvordan bygherren kan gribe den tidlige markedsdialog an. Find råd og inspiration her.

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev