Nyhed -

25/11/2022

En usikker tid kalder på en tidlig markedsdialog

Landets bygherrer befinder sig lige nu i et usikkert marked med svingende priser på både materialer og energi, stigende renter og i visse tilfælde også konkurser hos entreprenørerne. Det viser vigtigheden af en god dialog med markedet tidligt i processen, så man skyder sig ind på, hvad de afgørende vilkår er for tilbudsgiverne. Bygherreforeningens Markedsudvalg har udarbejdet gode råd og inspiration til, hvordan bygherren kan gribe den tidlige markedsdialog an.

Bygherrebarometeret, der udkom i oktober viser, at der er planer om byggeprojekter for omtrent 141 mia. kr. i 2023. Men samtidig viser undersøgelsen også, at 38 pct. af Bygherreforeningens medlemmer på nuværende tidspunkt regner allerede nu med, at de kommer til at aflyse eller udskyde projekter det kommende år. Og faktisk svarer hele 26 pct., at de har projekter, som de endnu ikke ved, om de kommer til at gennemføre eller aflyse. Tallene vidner om et usikkert marked, selvom meget tyder på at priserne er begyndt at falde.  

”Situationen er usikker, og bygherrerne har brug for at gå i dialog med markedet om at finde løsninger, der er så robuste som muligt i forhold til de udsving, vi ser i forhold til priser. Og det skal gerne ske tidligt i processen, så der er tid til at få feedback og input inden udbudsprocessen, der kan få afgørende betydning for, om man får tilbud ind, som matcher budgettet” udtaler Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.  

Handler om at tænke langsigtet  

Men spørger man Malcolm Costigan, en af forpersonerne i Bygherreforeningens Markedsudvalg og jurist i Byggeri København, handler deres markedsdialoger dog ikke synderligt meget om materiale- og energipriser og konkurser.  

”Selvom der er stor usikkerhed i markedet, bærer vores markedsdialoger ikke særlig meget præg af det for tiden. Dialogerne handler mere om bæredygtighed i bred forstand, cirkulær økonomi, og hvad markedet kan levere i forhold til det. Det er vigtigt at fokusere på, selvom der er usikkerhed. Og så fylder dialogen om pavilloner til midlertidig indkvartering af fordrevne ukrainere også” udtaler han.  

Han er dog enig i at byggebranchen er i en særlig situation, der kalder på, at man som bygherre er ekstra opmærksom på budgetterne, hvordan man tilrettelægger sit udbud og at man tænker på tilbudsgiverens situation. Også som en stor bygherre, der har procedurerne på plads. 

”Lige nu er det vigtigt, at man sonderer markedet, især på de store entrepriser, og tidligt, så man ikke står uden tilbudsgivere. Det handler om at tænke langsigtet. Projekter udbydes til en fast pris i et marked. Som har været kendetegnet af stigende priser. Så det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan man tilrettelægger sine udbud” afslutter Malcolm Costigan.  

Råd og inspiration til tidlig markedsdialog

Bygherreforeningens Markedsudvalg har tidligere udarbejdet gode råd og inspiration til, hvordan bygherren kan gribe den tidlige markedsdialog an. Find råd og inspiration her.

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Frivillig bæredygtighedsklasse, LCA og LCC for bygherrer

  Fra og med 2023 strammes de tekniske krav til nybyggeriet. På dette kursus får du sparring til, hvad I som bygherre forventes at levere på de nye krav. Hvilke dagsordener…

 • 1
  marts
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Byg til drift

  Som bygherre skal du kunne tænke bygninger som investeringer i forhold til både den fremtidige brug og forvaltning af bygningerne, så ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes livscyklus. For at…

 • 7
  marts
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Det gode byggeprogram

  Byggeprogrammet er et af bygherrens vigtigste redskaber til at sikre, at visioner og krav i et projekt bliver fastlagt og kan overleveres til de parter, der skal stå for realiseringen…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev