Blog -

08/02/2016

Energirenovering: økonomi og komfort hånd i hånd

Blogindlæg skrevet af: Henrik Andersen. Kontorchef Energistyrelsen

 

Vi ved jo, at bygningerne i Danmark står for cirka 40 % af det samlede energiforbrug, og der i vores huse er et stort potentiale for at levere et bidrag til bestræbelserne på at nedsætte udledningen af CO2. For at aktivere potentialet er det vigtigt, at vi har grundige analyser og solid viden om området. Derfor er der i forbindelse med BedreBolig-initiativet tilvejebragt to nye analyser om betydningen af god energitilstand for økonomi og komfort i boligen.

 

Foto: Ulrik Jantzen

Foto: Ulrik Jantzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Højere salgspris
Kigger vi nærmere på analysen af sammenhængen mellem boligers energitilstand og salgsprisen, slår den fast, at energistandarden har en væsentlig effekt på ejendomsprisen. Undersøgelsen viser, at for hvert trin boligen rykker op ad energi­mærkeskalaen, så stiger ejendomsprisen for et hus på 100 mmed 40.000–50.000 kr. Men analysen peger også på, at danskerne stadig ikke har nok indsigt i værdien af et energirenoveret hus og energimærkets betydning for deres boligøkonomi. Der er derfor fortsat et stort behov for at sætte fokus på information til boligkøbere og italesætte sammenhængen mellem energiforbrug og boligøkonomi.

 

Energirenovering giver komfort
Den anden analyse, som Energistyrelsen har fået gennemført, undersøger sammenhængen mellem boligers energistandard og komfort. Analysen viser, at der er en tydelig og systematisk sammenhæng mellem en boligs energistandard og beboernes oplevelse af komfort.
To tredjedele af de husstande, som har forbedret deres boligs energistandard, har oplevet øget komfort i form af mindre træk, varmere overflader og bedre rumtemperatur. Og selv om komfort og indeklima ikke har været det primære motiv til at renovere, så oplever langt de fleste alligevel, at indeklimaet forbedres i forbindelse med renoveringen. Det flugter rigtig godt med, at vi kan se, at boligejerne i forbindelse med energirenovering typisk ’veksler’ cirka 30 % af den potentielle energibesparelse til øget komfort i boligen. Vi kan godt lide at have det lunt, og det er meget nemmere, når huset er tæt.

 

Win-Win for alle
De nye analyser bekræfter antagelser, som vi længe har haft, men sætter nu to tydelige streger under, at energirenovering er win-win både for boligejere og samfundet. Men den viser også, at der fortsat et stort behov for at sætte fokus på information til boligejerne. Det er derfor vigtigt, at vi fortsat arbejder sammen om at give borgerne en større forståelse for fordelene ved energirenovering, så antallet af energirigtige renoveringer øges. Det vil være en stor økonomisk- og klimamæssig gevinst – til gavn for os alle.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

  • 1
    juni
    Bæredygtighed - Aalborg

    Ydelsesbeskrivelse for bæredygtigt byggeri

    I 2022 lanceres en ny ydelsesbeskrivelse for bæredygtighed i byggeriet, som udruster rådgiver og bygherre med et langt stærkere aftalegrundlag for socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt byggeri. På dette kursus…

  • 7
    juni
    Byggeriets aftaler - København

    Grundlæggende entrepriseret for bygherrer

    På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til byggeriets aftaleforhold. Kurset tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og giver dig en god platform til at overskue…

  • 5
    september
    Byggeriets aftaler - Aarhus

    AB18 for bygherrer

    På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af det nye aftalesystem – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser. Kurset sætter fokus på…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev