Nyhed -

30/08/2024

ESG fylder mere hos landets bygherrer, men de savner fælles målepunkter

ESG-arbejdet fylder mere og mere hos landets bygherrer i takt med ny lovgivning og krav fra kunder og investorer. Det betyder bl.a. at den sociale bæredygtighed i langt højere grad bliver sidestillet med det klimamæssige, og at flere og flere aktører bliver trukket ind i ESG-rammerne. To bygherrer fortæller om, hvor de er med arbejdet og hvad de oplever af udfordringer. 

ESG, der er en forkortelse for Environment, Social & Governance, fylder mere og mere hos landets bygherrer. For blot et par år siden var ESG-arbejdet primært drevet af frivillige initiativer uden klare standarder for rapportering og implementering. Men det har ændret sig markant i takt med ny lovgivning og grundet stigende krav fra de store aktører på markedet, der var de første, der blev omfattet af lovgivningen. Nu står bygge- og anlægsbranchen overfor en ny virkelighed, hvor hele værdikæden, inklusiv mindre virksomheder og leverandører, i stigende grad bliver trukket ind i ESG-rammerne, lyder det fra Christina Schultz, direktør i Byggeriets Samfundsansvar.   

”ESG er blevet den nye virkelighed for bygge- og anlægsbranchen, både på tværs af værdikæden og og for store og små virksomheder. Alle aktører vil før eller siden blive påvirket direkte eller indirekte gennem krav fra deres kunder, finansielle institutter, investorer eller samfundet.” siger hun. 

Byggeriets Samfundsansvar har netop lanceret et ESG-råd bestående af ledere fra hele byggeriets værdikæde, der skal sparre og videndele om deres arbejde med ESG-arbejdet. Formålet er bl.a. at skabe en fælles tilgang, og et fælles sprog om potentialer og risici, som kan udbredes og være med til at modne hele branchen i ESG-arbejdet.   

Almene bygherrer ønsker fælles standarder 

I rådet sidder repræsentanter fra seks bygherreorganisationer, der alle er direkte eller indirekte omfattet af ESG-kravene. En af dem er Ulla Jensen, ESG-chef i den almene administrations- og rådgivningsvirksomhed Domea.dk, som også bygger og renoverer for kunderne. Ulla Jensen leder også initiativet AlmenKompas, der skal skabe fælles standarder, datagrundlag og værktøjer til arbejdet med ESG i den almene sektor: 

“Bæredygtighed har altid været højt på dagsordenen i den almene branche, der har et stort iboende ”S” i sig, men som også har en stor påvirkning både indenfor miljø og governance. Selv om branchen ikke er omfattet af direkte krav, er der allerede forventninger fra omverdenen til, at vi arbejder med samfundsansvar og kan dokumentere det. Men det er udfordrende for mange almene boligorganisationer at skulle finde vej i det komplekse ESG-landskab, og som nonprofitorganisationer kan vi nå længere sammen gennem et initiativ som AlmenKompas,” forklarer hun. 

Spørger man Ulla Jensen om, hvad hun mener den største udfordring bliver, peger hun på udfordringen med at skaffe kvalitetsdata indenfor de væsentlige målepunkter inden for E, S og G til hele branchen, selvom branchen.  

”Selvom branchen er godt hjulpet ved at have en institution som Landsbyggefonden, der allerede er stærke på fælles data, bliver denne øvelse udfordrende. I AlmenKompas er vi kommet i mål med anbefalingerne til målepunkter for den almene sektor, som de snart vil udbrede i regi af AlmenKompas og gerne længere ud i branchen gennem ESG-rådet”, afslutter hun.  

 

Vigtigt at forstå sin leverandørkæde

I Banedanmark, der er en af Danmarks største anlægsherrer, er der også gang i en lang række initiativer inden for ESG-arbejdet.

”Vi er i Banedanmark godt i gang med arbejdet med ESG og er ved at udarbejde en ny bæredygtighedsstrategi, som sætter retningen for arbejderne inden for både E, S og G. Vi har allerede en del initiativer i gang, både når det gælder mangfoldighed og tiltag inden for bl.a. biodiversitet og energireduktion. Derudover har vi som en stor statslig bygherre i flere år arbejdet med både arbejdsklausuler og elevkrav i vores kontrakter. Næste skridt er at indføre incitamenter i vores kontrakter, som skal virke for bedre arbejdsmiljø og jernbanesikkerhed hos Banedanmarks entreprenører. Det er vigtigt for os, at det er sikkert at gå på arbejde også på vores byggepladser.”, udtaler Thomas Fog Christensen, Vicedirektør inden for Jura, Udbud & Bæredygtighed hos Banedanmark.

Selvom Banedanmark ikke er direkte underlangt kravene som offentlig styrelse, er en forståelse for deres leverandørkæde vigtig.

”Vi er meget optagede af, hvad dette betyder for vores leverandører og samarbejdspartnere. Vi er ikke mange aktører i Danmark, der bygger jernbane, og vi tænker derfor, at vi fra bygherresiden står os godt ved at have en god forståelse for hinandens forventninger og krav til leverandørerne. Samtidig følger vi tæt udviklingen hos andre bygherrer i anlægsbranchen, så også Banedanmarks jernbaneprojekter bliver så bæredygtige som muligt under hensyntagen til forsyningssikkerhed og med respekt for, at det er skattemidler, der bruges.”

Ligesom Ulla Jensen, er Thomas Fog Christensen også en del af Byggeriets Samfundsansvars ESG-råd.

Bliv klædt på til at arbejde med S’et  

I Bygherre Akademiet fylder ESG også mere og mere. På et seminar den 2. oktober får du inspiration til, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for ”S” i ESG, og hvordan du måler på effekt og afrapporterer på aktiviteter. Seminaret udbydes i samarbejde med Byggeriets Samfundsansvar, og der vil være oplæg fra en række aktører fra hele værdikæden.

Se program og tilmeld dig. 

 

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

I 2025 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem brug, drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser ind i de strategiske...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

mar
19
Byggeriets aftaler

ABR18: Samarbejde med rådgiver

Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og med eventuelle tvister om projekteringsfejl og mangler.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev