Et byggeprojekt har mange interessenter og samarbejdspartnere, og det lægger et stort pres på dig som projektleder. Du kender måske udfordringerne i at sikre et projekts fremdrift, mens budgetter og tidsplaner skal overholdes, og samarbejder på tværs af branchen skal fungere. Her kan du møde to deltagere fra Bygherreforeningens projektlederuddannelse, og blive klogere på, hvad denne skræddersyede uddannelse kan gøre for dig og din organisation.
”Projektledelse burde være obligatorisk”. Sådan lyder det fra Lone Blok, Holbæk Kommune, som har beskæftiget sig med projektledelse af byggeprojekter i mange år. Hun har en projektledelsesuddannelse fra 2009, men følte, at hun manglede en mere teoretisk tilgang til projekterne. Derfor har hun netop afsluttet Bygherreforeningens projektlederuddannelse, som er rettet mod projektledere i bygherreorganisationer. Hun pointerer selv, at projektledelse jo burde ligge på rygraden når man, som hende, har års erfaring med projektledelse i byggeriet. Alligevel var det en øjenåbner at deltage: ”Uddannelsen gav virkelig meget! Den der aha-oplevelse af hvor vigtigt det er at være procesorienteret og ikke kun fokusere på resultatet. Og vigtigheden af menneskerne omkring et projekt”. Lone har dermed taget mange værktøjer med sig, som kan implementeres i arbejdsgangen fremover.
En uddannelse skræddersyet til projektledelse i byggeriet
Blandt deltagerne var også Jens Munk, som tiltrådte en projektlederstilling for nyligt. Han har erfaring som entreprenør og bygherre, og kendte derfor til vigtigheden i at tage højde for interessenter og fremtidige brugere med øje for samarbejde, drift og tidsplan. Men hvad Jens manglede, var et teoretisk fundament og en mere systematisk tilgang til projektledelse: ”Jeg manglede den teoretiske ramme. Den har jeg virkelig fået nu. Desuden gav uddannelsen et virkelig godt overblik og en fælles forståelse for, hvilken rolle interessenterne spiller”. Han fremhæver fordelen i, at uddannelsen er skræddersyet til bygherrer, og bed mærke i, at underviserne havde kendskab til byggebranchen, og dermed talte målrettet til Jens’ rolle og daglige udfordringer. Han er overbevist om, at en projektlederuddannelse uden det specifikke fokus på byggeri ikke ville have givet ham det samme store udbytte. I tråd med dette, beskriver Sune Bundesen, kommunal byggekonsulent, uddannelsen som givende, da ”man får værktøjer til den daglige proces i projekterne, hører andre deltageres perspektiver og erfaringer og får nye vinkler på, hvordan man griber udfordringer an”. Netop erfaringsudveksling og netværksopbygning er der rig mulighed for, da uddannelsen samler ligesindede bygherrer fra hele landet.
Forstå uddannelsen og udbyttet
Uddannelsen består af to dele med fire kursusdage knyttet til hver del. Begge dele, del 1 (basisdel) og del 2 (udvidet del), gælder for 5 ECTS-point og kan afsluttes med eksamen på Den Offentlige Lederuddannelse (DOL) eller alternativt med IPMA-certificering. Undervisningen veksler mellem projektledelsesteori, cases, værktøjer og konkrete eksempler fra hverdagen i en bygherreorganisation. Der tages altid udgangspunkt i deltagernes egne problemstillinger, og vi lover dig, at du ser hverdagens projektledelsesopgaver og bygherrens rolle med nye øjne, når du har gennemført uddannelsen!
Mød dine undervisere
Under den seneste evaluering fik uddannelsen en samlet vurdering på 4,9 ud af 5,0 point, mens undervisernes evne til at formidle og skabe læring fik hele 5,0 ud af 5,0 point af alle holdets deltagere. Den primære undervisning varetages af Astrid Marie Starck og Rikke Nyegaard-Olesen, begge fra Implement Consulting Group. De kompetente undervisere skaber trygge rammer for din undervisning, og vil undervejs udfordre dig gennem blandt andet en scenarieøvelse, hvor du styrker din projektfremlæggelse og dine formidlingsevner. Her får du direkte feedback fra et bygherrepanel, som deltager i undervisningen og stiller skarpe spørgsmål, der klæder dig på til fremtidens projektpræsentationer, ligesom du får mulighed for selv at reflektere over din egen og dine meddeltageres præstationer. Derudover kommer gæsteoplægsholdere fra udvalgte bygherreorganisationer og fortæller om deres erfaringer.
Ved at deltage i projektlederuddannelsen højner du vidensniveauet og bevidstheden i din organisation. Undervisningen foregår centralt i København i de flotte omgivelser i BLOX, hvorfra du har udsigt over Københavns Havn og de røde tage. Uddannelsen er målrettet projektledere i bygherreorganisationer og andre, der arbejder med projekt- og procesledelse i byggeprojekter. Ved at deltage får du konkrete projektværktøjer sat i en bygherrekontekst, lærer af andre bygherrer, og du bliver styrket i kvalitetskommunikation, der styrker dine budskaber. Endelig er der mulighed for videndeling og netværk med andre bygherrer; uddannelsen giver dig kort sagt en uundværlig styrke til at lede projekter fremover.
“Projektledelse burde være obligatorisk”
– Lone Blok, Holbæk Kommune
“Uddannelsen er skræddersyet bygherrer, og underviserne har stort kendskab til branchen”
– Jens Munk, Region H
Spørgsmål?
Skriv eller ring til Annemarie, hvis du vil høre mere om Bygherreforeningens Projektlederuddannelse.
Annemarie Maingot
Tlf.: 2834 0182