Blog -

30/08/2017

Et positivt samarbejde er guld værd

Blogindlæg skrevet af: Anette Mørch, indehaver af Tegnestuen Blomsten og administrativ konsulent i Danske BoligArkitekter / Danske Arkitektvirksomheder

 

At bygge er kompliceret. Arkitektens opgave er også at guide bygherren, at være bygherrerådgiver. Foto: Anette Mørch.

At bygge er kompliceret. Arkitektens opgave er også at guide bygherren, at være bygherrerådgiver. Foto: Anette Mørch.

Boligejeren, der står overfor en større investering i en ombygning, en tilbygning eller renovering er ofte ikke kendt med rollen som bygherre.

En del henvendelser jeg får som medlem af ordningen Danske BoligArkitekter, drejer sig om, hvordan man i det hele taget angriber et byggeprojekt.

At det er kompliceret at bygge, er en kendsgerning. Der skal foretages overordentlig mange valg, og der er ofte mange aktører i byggeprocessen – selv, når det drejer sig om få kvadratmeter.

Rollefordeling
Arkitektens opgave er derfor også at guide bygherren, at være bygherrerådgiver: Klarlægge faserne i et byggeprojekt og tydeliggøre de impliceredes fag- og ansvarsområder herunder bygherrens. Præcisere, at arkitekten er sin klients tillidsmand.

Arkitektens konkrete ydelser vil være rådgivning om de bygningsmæssige muligheder –  inden for gældende love og regler – , og vejledning omkring de stedlige, æstetiske og funktionelle hensyn. Ydelser der er at betragte som delleverancer, men ikke desto mindre fundament, for de næste i rækken: Entreprenørernes  praktiske indsats, der fører til det færdige byggeri.

Hvis samarbejdet skal fungerer optimalt er kendskab til parternes indsatsområder vigtig at kende, såvel som parternes  gensidige respekt for hinandens faglige kompetencer og erfaring er nødvendig.

Kvalitativ merværdi
Et positivt samspil mellem leverandørerne til boligdrømmen kan være guld værd. Bogstavelig talt måske, da et let forløb fremmer at komme i mål med kvalitativ merværdi i alle projektets forhold til følge.

Torben er overordentlig glad for sit fine ”Bedre Byggeskik” hus i Søborg. Han har derfor fået renoveret sit slidte utidssvarende badeværelse i stil med resten af huset. Murer og snedker har ramt plet i samarbejde med bygherre og arkitekten Anette Mørch. Foto: Katrine Dahlerup.

Torben er overordentlig glad for sit fine ”Bedre Byggeskik” hus i Søborg, som han har fået renoveret. Murer og snedker har ramt plet i samarbejde med bygherre og arkitekten Anette Mørch. Foto: Katrine Dahlerup

Danske BoligArkitekter
Danske BoligArkitekter er en sammenslutning under Danske Arkitektvirksomheder og Bolius af godt 80 uddannede arkitekter, som er specialister i boligbyggeri for private boligejere. På www.danskeboligarkitekter.dk vises mere end 500 projekter, som omfatter både renoveringer, til- og ombygninger og nybyggeri.

Anette Mørch og Tegnestuen Blomsten på Instagram

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
24
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Bygherre Boost er for alle, der gerne vil blive klogere på hvad Bygherreforeningen er for en størrelse, og på hvilke muligheder, du har i foreningen – hvad end du vil udvikle dine bygherrekompetencer, påvirke politiske...

sep
24
Udbud og samarbejde

Grundlæggende udbudsret for bygherrer

På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til de udbudsretlige forhold, som er væsentlige for dig som bygherre. Du får kendskab til de forskellige udbudsformer og opmærksomhedspunkter i udbudsprocessen.

sep
25
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

sep
26
Bæredygtighed

Biodiversitet i bygge- og anlægsprojekter

På dette seminar bliver du introduceret til, hvordan bygherreorganisationen får indtænkt biodiversitet fra start af projektet, herunder defineret en baseline, og hvilke udfordringer og faldgruber, man som byg- og anlægsherre skal være opmærksom på og...

sep
26
Byggeri, drift og anlæg

Bygherreforeningens efteruddannelse til arbejdsmiljøkoordinatorer

Denne efteruddannelse giver dig indblik i centrale praksisser, virkemidler og metodikker, der ruster dig som arbejdsmiljøkoordinator til at tage en endnu mere strategisk og proaktiv tilgang til din rolle og indsats og skabe de bedst...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev