Et positivt samarbejde er guld værd - Bygherreforeningen

Blog -

30/08/2017

Et positivt samarbejde er guld værd

Blogindlæg skrevet af: Anette Mørch, indehaver af Tegnestuen Blomsten og administrativ konsulent i Danske BoligArkitekter / Danske Arkitektvirksomheder

 

At bygge er kompliceret. Arkitektens opgave er også at guide bygherren, at være bygherrerådgiver. Foto: Anette Mørch.

At bygge er kompliceret. Arkitektens opgave er også at guide bygherren, at være bygherrerådgiver. Foto: Anette Mørch.

Boligejeren, der står overfor en større investering i en ombygning, en tilbygning eller renovering er ofte ikke kendt med rollen som bygherre.

En del henvendelser jeg får som medlem af ordningen Danske BoligArkitekter, drejer sig om, hvordan man i det hele taget angriber et byggeprojekt.

At det er kompliceret at bygge, er en kendsgerning. Der skal foretages overordentlig mange valg, og der er ofte mange aktører i byggeprocessen – selv, når det drejer sig om få kvadratmeter.

Rollefordeling
Arkitektens opgave er derfor også at guide bygherren, at være bygherrerådgiver: Klarlægge faserne i et byggeprojekt og tydeliggøre de impliceredes fag- og ansvarsområder herunder bygherrens. Præcisere, at arkitekten er sin klients tillidsmand.

Arkitektens konkrete ydelser vil være rådgivning om de bygningsmæssige muligheder –  inden for gældende love og regler – , og vejledning omkring de stedlige, æstetiske og funktionelle hensyn. Ydelser der er at betragte som delleverancer, men ikke desto mindre fundament, for de næste i rækken: Entreprenørernes  praktiske indsats, der fører til det færdige byggeri.

Hvis samarbejdet skal fungerer optimalt er kendskab til parternes indsatsområder vigtig at kende, såvel som parternes  gensidige respekt for hinandens faglige kompetencer og erfaring er nødvendig.

Kvalitativ merværdi
Et positivt samspil mellem leverandørerne til boligdrømmen kan være guld værd. Bogstavelig talt måske, da et let forløb fremmer at komme i mål med kvalitativ merværdi i alle projektets forhold til følge.

Torben er overordentlig glad for sit fine ”Bedre Byggeskik” hus i Søborg. Han har derfor fået renoveret sit slidte utidssvarende badeværelse i stil med resten af huset. Murer og snedker har ramt plet i samarbejde med bygherre og arkitekten Anette Mørch. Foto: Katrine Dahlerup.

Torben er overordentlig glad for sit fine ”Bedre Byggeskik” hus i Søborg, som han har fået renoveret. Murer og snedker har ramt plet i samarbejde med bygherre og arkitekten Anette Mørch. Foto: Katrine Dahlerup

Danske BoligArkitekter
Danske BoligArkitekter er en sammenslutning under Danske Arkitektvirksomheder og Bolius af godt 80 uddannede arkitekter, som er specialister i boligbyggeri for private boligejere. På www.danskeboligarkitekter.dk vises mere end 500 projekter, som omfatter både renoveringer, til- og ombygninger og nybyggeri.

Anette Mørch og Tegnestuen Blomsten på Instagram

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev