Flere energirenoveringer er en del af en større grøn bæredygtighedsdagsorden - Bygherreforeningen

Blog -

23/05/2019

Flere energirenoveringer er en del af en større grøn bæredygtighedsdagsorden

Blogindlæg skrevet af: Michael H. Nielsen, Direktør, Dansk Byggeri

 

I Dansk Byggeri har vi netop offentliggjort en ny samlet politik for bæredygtighed med 19 konkrete forslag, som politikerne kan lade sig inspirere af, når de efter valget skal lave et større grønt forlig. Her spiller energirenovering en stor rolle. I Danmark er vi gode til vedvarende energi, men når det kommer til at spare på energien i bygninger, er investeringerne for små.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klimarådet konkluderer, at energirenovering er en af de absolut billigste og mest effektive veje til, at Danmark bliver klimaneutralt i 2050. Den bedste energi er den, vi ikke bruger. Derfor er det oplagt, at stat, regioner og kommuner går forrest og stiller mål op for energirenovering af de offentlige bygninger, sådan som EU har lagt op til. Men når vi taler om energirenoveringer er det også oplagt – ja ligefrem nødvendigt – at tale om det affald, som kommer af renoveringen. Når bygge- og anlægsbranchen står for 35 pct. af Danmarks affald, er det vigtigt, at vi håndterer det fornuftigt. I Danmark skal vi gøre mere for at fremme og udvikle selektiv nedrivning, så vi kan genbruge og genanvende materialerne i højest mulig kvalitet. Derfor foreslår vi i Dansk Byggeri, at der laves en fælles standard for selektiv nedrivning i Danmark.

Og så skal kommunerne have lov til at renovere mere. I dag er kommunerne ramt af anlægsloftet, der sætter en stopper for nødvendige investeringer. Det skader skolebørn og ældre, der lever med et dårligt indeklima, og det skader klimaet, når en bygning ikke er bæredygtig. Vi foreslår konkret, at der indføres en frivillig bæredygtighedsklasse, at der laves totaløkonomiske vurderinger, som styrker byggeriernes kvalitet og livslængde, samt at kommunerne kan få dispensation for anlægsloftet, hvis de bygger eller renoverer bæredygtigt. Det vil både sikre et velfærds- og grønt bæredygtighedsløft.

Hvis ikke vi ser på alt det, der indgår i en grøn bæredygtig udvikling, som et samlet hele, så går vi glip af de synergier, en samlet bæredygtighedspolitik kan skabe. Vi har brug for flere energirenoveringer og alt det, der følger med!

Læs Dansk Byggeris bæredygtighedspolitik her

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev