Flere energirenoveringer er en del af en større grøn bæredygtighedsdagsorden - Bygherreforeningen

Blog -

23/05/2019

Flere energirenoveringer er en del af en større grøn bæredygtighedsdagsorden

Blogindlæg skrevet af: Michael H. Nielsen, Direktør, Dansk Byggeri

 

I Dansk Byggeri har vi netop offentliggjort en ny samlet politik for bæredygtighed med 19 konkrete forslag, som politikerne kan lade sig inspirere af, når de efter valget skal lave et større grønt forlig. Her spiller energirenovering en stor rolle. I Danmark er vi gode til vedvarende energi, men når det kommer til at spare på energien i bygninger, er investeringerne for små.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klimarådet konkluderer, at energirenovering er en af de absolut billigste og mest effektive veje til, at Danmark bliver klimaneutralt i 2050. Den bedste energi er den, vi ikke bruger. Derfor er det oplagt, at stat, regioner og kommuner går forrest og stiller mål op for energirenovering af de offentlige bygninger, sådan som EU har lagt op til. Men når vi taler om energirenoveringer er det også oplagt – ja ligefrem nødvendigt – at tale om det affald, som kommer af renoveringen. Når bygge- og anlægsbranchen står for 35 pct. af Danmarks affald, er det vigtigt, at vi håndterer det fornuftigt. I Danmark skal vi gøre mere for at fremme og udvikle selektiv nedrivning, så vi kan genbruge og genanvende materialerne i højest mulig kvalitet. Derfor foreslår vi i Dansk Byggeri, at der laves en fælles standard for selektiv nedrivning i Danmark.

Og så skal kommunerne have lov til at renovere mere. I dag er kommunerne ramt af anlægsloftet, der sætter en stopper for nødvendige investeringer. Det skader skolebørn og ældre, der lever med et dårligt indeklima, og det skader klimaet, når en bygning ikke er bæredygtig. Vi foreslår konkret, at der indføres en frivillig bæredygtighedsklasse, at der laves totaløkonomiske vurderinger, som styrker byggeriernes kvalitet og livslængde, samt at kommunerne kan få dispensation for anlægsloftet, hvis de bygger eller renoverer bæredygtigt. Det vil både sikre et velfærds- og grønt bæredygtighedsløft.

Hvis ikke vi ser på alt det, der indgår i en grøn bæredygtig udvikling, som et samlet hele, så går vi glip af de synergier, en samlet bæredygtighedspolitik kan skabe. Vi har brug for flere energirenoveringer og alt det, der følger med!

Læs Dansk Byggeris bæredygtighedspolitik her

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev