Blog -

08/10/2016

Fokus på lydisolering i renoveringsprojekter skaber værdi for beboerne

Blogindlæg skrevet af: Jakob Bøjen, Markedschef i ALECTIA

 

img_9297_ny

Lydisolering skaber bedre livskvalitet
Som rådgiver på ombygningen af Søhusene skulle ALECTIA sammen med Arkitema/ELN Architects sikre, at de ombyggede rækkehuse overholdt lydklasse A i henhold til Dansk Standard 490 (Lydklassifikation af boliger) for luftlydisolering mellem boligerne og lydklasse B for trinlydniveau.

Netop god lydisolering er vigtigt i sådan et projekt. De fleste af os kender til situationen, hvor naboen spiller for højt musik, eller parret ved siden af skændes lidt for meget. En bedre lydisolering betyder både noget for den støj, man oplever fra sin nabo, og for hvor meget man selv kan støje. Hvis man ved, at naboen kan høre én, så vil de fleste naturligt lægge en dæmper på deres aktiviteter, og det kan i sidste ende give en dårligere livskvalitet.

Generelt er det vanskeligere at lydisolere, jo lavere frekvens bassen spiller på anlægget. Man vurderer normalt lydisolation ned til 100 Hz, men lydklasse A og B medtager frekvenser helt ned til 50 Hz, og det betyder, at man med disse lydklasser er meget bedre lydisoleret overfor naboens nye anlæg med subwoofer.

 

Beboerne vil gerne have bedre lydisolering
Lydklasse A og B blev indført lige omkring finanskrisen, så derfor er der endnu ikke så mange boliger, der overholder dem. Og den manglende erfaring og den højere pris for byggeriet kan til tider skræmme bygherrer fra at implementere lydklasserne. Men undersøgelser viser, at 35 – 50 % af beboere ikke er tilfreds med et akustisk miljø, der er lavet på baggrund af lydklasse C, så der er helt klart et marked for det.

Der er ingen tvivl om, at det kan betale sig for bygherre, byudviklere og andre, der er involveret i boligbyggeri, at have fokus på lydisolation som salgsparameter og anvende den eksisterende standard DS490 og dens klassifikation i forhold til lydforhold. Det kan sammenlignes med energimærkning af f.eks. køleskabe, som er blevet en vigtig salgsparameter.

 

Den konkrete løsning i Søhusene
Væggene mellem boligerne i Søhusene er bygget med en 180 mm betonvæg og en forsatsvæg bestående af to lag gips på hver side. Taget er bygget af tagkassetter, der hviler på betonvæggen og er fastspændt med et lag sylomer (svingningsdæmpende materiale) mellem kassette og væg. På den måde sikres det, at lyden ikke forplanter sig mellem boligerne via tagkassetterne.

Målinger af konstruktioner med høj lydisolation kan være ret vanskelige at foretage, da det kræver en meget lav baggrundsstøj, og det er svært at opnå på en byggeplads. Derfor blev alt gravearbejde og kørsel i nærheden af boligerne stoppet undervejs.

Målingerne viste, at de nye rækkehuse med en fin margin overholdt lydklasse A for luftlydisolering og lydklasse B for trinlydniveau – og det kommer helt sikkert til at gavne de nye beboere, som fremadrettet kan nyde privatlivets fred og sætte passende lyd på deres egen hverdag.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  I 2024 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København, Online

  Uddannelsesforløb: Byggeriets aftaler

  Vi har samlet et uddannelsesforløb til dig, der vil have grundigt kendskab til byggeriets aftaler. Forløbet består af en række kurser, som Bygherreforeningen anbefaler bygherrer, der arbejder med aftaler i…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev