Stadigt strammere lovkrav, nye EU-direktiver og ændrede konventioner kræver opdateret viden og overblik i en branche, der er presset på råstoffer og arbejdskraft. På samme vis kræver det nye kompetencer, værktøjer og fagligheder i hele værdikæden at udvikle og implementere de nye bæredygtige løsninger inden for rammerne. Det sætter Anlægsdagen 2024 spot på med ny viden om markedet, konkret inspiration til nye metoder og koncepter for grøn omstilling.
”Flere anlægsprojekter står over for begyndende udfordringer med mangel på råstoffer og arbejdskraft. Infrastruktur- og anlægsprojekter påvirker miljøet og klimaet gennem udvinding af store mængder af råstoffer som grus, sand og olie. Det koster i både kroner og CO2-udledninger. Uden udvikling af nye bæredygtige løsninger vil både branchen og samfundet møde betydelige problemer i fremtiden. Netop derfor har vi i Bygherreforeningen taget initiativ til denne dag”, siger Henrik Bang, direktør i Bygherreforeningen.
På dagen er der eksempler på, hvordan forskellige aktører er lykkedes med at flytte sektoren i en mere bæredygtig retning blandt andet ved reduktion af ressourceforbrug, cirkulær brug af materialer, maskiner med lavt energiforbrug, integration af biodiversitet og minimal påvirkning af det omkringliggende samfund.
Fremtidens udfordringer og muligheder
På dagen mødes anlægsbygherrer, politikere og fagfolk for at diskutere de løsninger, der skal være med til at fremtidssikre anlægsbranchen. Blandt andet vil Erik Stoklund, anlægsdirektør i Vejdirektoratet belyse, hvordan han fra sin position ser på markedets udvikling med fokus på bæredygtighed, digitalisering og nye samarbejdsformer. Med udrulningen af Infrastrukturplan 2035 er Vejdirektoratet klart den største offentlige bygherre i år. En position, der forpligter.
”Konkret forandring kræver ændring af vaner og praksis, hvorfor vi indfører nye mål, strategier og normer, samt viser en vilje til at afprøve nye metoder. Det kalder på et godt samarbejde for at finde de løsninger, der minimerer ressourceforbruget og optimerer anvendelsen af materialer. Med de mange projekter vi planlægger og igangsætter, har vi mulighed for at afprøve nye tiltag, som for alvor kan være med til at fremme den bæredygtige dagsorden”, siger Erik Stoklund.
Store investeringer i energianlæg og infrastruktur
Det nyligt udkomne Bygherre Barometer forår 2024 viser, at anlægsarbejder udgør en væsentlig del af det samlede projektmarked. Det sker med store investeringer i blandt andet energianlæg relateret til den grønne omstilling, samt investeringer i den tilhørende infrastruktur. Anlæg er en branche karakteriseret af et rekordhøjt aktivitetsniveau båret af mange store projekter. Samtidig er der hele tiden mange lokale projekter i gang ude kommunerne.
”Anlægsprojekterne sikrer sammenhængskraft, skaber mobilitet, livskvalitet, rent drikkevand, el- og varmeforsyning samt samfundsvækst i form af erhvervsudvikling og arbejdspladser. Samlet set er der tale om en sektor af overordentlig væsentlig samfundsbetydning, og netop derfor er det vigtigt at mødes og udveksle viden og inspirere hinanden”, afslutter Henrik Bang, direktør i Bygherreforeningen.
Se programmet og tilmeld dig