Blog -

20/04/2015

Frivillighed skaber flere og bedre praktikpladser

Blogindlæg skrevet af: Helle Bro Krogen, direktør i MT Højgaard

 

Renovering har altid stået lidt i skyggen af nybyggeri. Desværre, for renoveringsmarkedet er stort og udgør lidt af en guldgrube. Mere end 50 pct. af omsætningen i byggeriet kommer fra renoveringsprojekter, og tallet bliver større de kommende år. Det er ikke kun godt nyt for byggebranchen, men også for de mange unge mennesker der skal bruge en praktikplads. Renoveringsprojekter giver nemlig god mulighed for at tage lærlinge og praktikanter ind.

Men – for der er selvfølgelig et men – det er vigtigt, at det sker ad frivillighedens vej. Det viser vores erfaringer fra flere renoveringsprojekter. Vi kan simpelthen skabe flere og bedre praktikpladser, når bygherren og de involverede i et byggeprojekt sammen finder ud af, hvor mange lærlinge projektet kan bære. Frem for at skulle opfylde et på forhånd fastsat antal.

 

En tovholder er en god investering
Senest er det lykkedes at skabe ikke mindre end 40 praktikpladser, svarende til 26 pct. af den samlede arbejdsstyrke, på et byggerenoveringsprojekt i Albertslund Syd. De mange praktikpladser er skaffet uden tvang. De er frugten af et tæt parløb mellem os, bygherren BO-VEST, Jobcenter Albertslund, EUC, Albertslund Boligsociale Center og underentreprenørerne.

 

Fotograf: Jørgen True / Studie E

Fotograf: Jørgen True / Studie E

 

Selvom det er frivilligt, kræver det naturligvis noget at opnå sådan et resultat. Det helt afgørende er, at der holdes fokus på at skaffe praktikpladser under hele byggeforløbet. Ellers går det i glemmebogen, og man får ikke udnyttet de muligheder for at skaffe ekstrajobs, som opstår i takt med, at de enkelte fagområder inddrages i byggeprojektet. Derfor er man nødt til at skabe en struktur for samarbejdet og have en tovholder på projektet. Typisk er det entreprenøren.

Undervejs i det toethalvt år lange renoveringsprojekt i Albertslund blev der fx afholdt flere workshops, der var formandsmøder hver tredje måned og opfølgningsmøder hver fjortende dag. Fra MT Højgaards side havde vi desuden en fast medarbejder tilknyttet som facilitator på praktikprojektet i hele byggefasen. Alt sammen for at sikre et maksimalt antal praktikpladser

 

Firkantede krav løser intet
Desværre ser vi særligt i offentlige udbud en stigende tendens til ensidige krav om et bestemt antal lærlinge på det enkelte projekt. Kravene stilles uden at involvere entreprenørerne i, hvor mange lærlinge projektet kan bære, eller hvordan det kan lade sig gøre.

Jeg tror, at alle er enige om, at praktikudfordringen skal løses, og at det gøres bedst i fællesskab. De sociale klausuler er vigtige pejlemærker, men de skal kunne realiseres – og helst ad frivillighedens vej. Ellers bliver de blot et tørt tal på papiret, som enten bliver en byrde i projektet eller noget, der bevidst ikke indfries i håb om, at bygherre glemmer at følge op.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 1
  juni
  Bæredygtighed - Aalborg

  Ydelsesbeskrivelse for bæredygtigt byggeri

  I 2022 lanceres en ny ydelsesbeskrivelse for bæredygtighed i byggeriet, som udruster rådgiver og bygherre med et langt stærkere aftalegrundlag for socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt byggeri. På dette kursus…

 • 7
  juni
  Byggeriets aftaler - København

  Grundlæggende entrepriseret for bygherrer

  På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til byggeriets aftaleforhold. Kurset tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og giver dig en god platform til at overskue…

 • 5
  september
  Byggeriets aftaler - Aarhus

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af det nye aftalesystem – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser. Kurset sætter fokus på…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev