Gladsaxe Kommune har etableret sig som en innovativ og fremsynet kommune inden for bæredygtigt byggeri og byudvikling. “Vi har længe haft et godt øje til kommunen, fordi de gennem en årrække har haft fokus på at skabe byggeri, der både opfylder fremtidens krav til miljøhensyn og bidrager til lokalsamfundet,” fortæller Peter Fangel Poulsen, der var på scenen for at overrække prisen. Han er en del af dommerkomitéen og formand for Bygherreforeningen, foruden at han er partner i Bauherr.
Integration af bæredygtighed
Med på scenen var også Henrik Mielke, næstformand i Boligfonden Kuben og administrerende direktør i Scandi Byg, der ligeledes er en del af Bygherreprisens dommerkomité.
“Gladsaxe har over de seneste år gennemført en række imponerende bygge- og renoveringsprojekter, herunder blandt andet CO2-neutrale børnehuse og genbrugskoncepter. Generelt står kommunen for at integrere bæredygtighed i alle sine projekter – fra børneinstitutioner til idrætsfaciliteter og genbrugsstationer. Det er imponerende,” lyder det fra Henrik Mielke, som også er næstformand i Boligfonden Kuben, der bidrager til Bygherreprisen.
Stærk politisk vision
De to repræsentanter for juryen, der i alt består af seks personer, fremhæver også årets vinder for at have en forbilledligt stærk politisk forankret vision for sine mange kommunale bygninger og byggeprojekter. Visionen bygger blandt andet på kommunens generelle fokus på FN’s 17 verdensmål.
“Den stærke politiske forankring muliggør langsigtet planlægning af visionære velfærdsbyggerier på blandt andet daginstitutionsområdet, som i dag står som fyrtårnsprojekter i Danmark,” siger Peter Fangel Poulsen. |
Innovativ tilgang
Et af kriterierne for at modtage årets bygherrepris var blandt andet, at man arbejder med innovation og eksperimenter, foruden at man skaber værdi for omverdenen og har et stærkt bygherreaftryk i sine projekter.
“Vinderen af Bygherreprisen 2024 har i mange år gået foran, blandt andet i forhold til cirkulære løsninger, uden at gå på kompromis med kvalitet og sundhed. Kommunens lyst og evne til at sætte borgere og brugere i centrum for sine byggeprojekter skinner klart igennem i de mange projekter – særligt når det handler om byggeri til byens mindste borgere. Gladsaxe Kommune har fokus på bæredygtighed som en integreret del af byudviklingen, hvilket bidrager til at skabe en attraktiv kommune, som inspirerer andre og skaber gode vilkår for både nuværende og fremtidige generationer,” udtaler Henrik Mielke
Stolt modtager
Til at modtage prisen i går ved Building Awards på vegne af Gladsaxe Kommune var blandt andre ejendomschef Lene Riis.
“Det er en kæmpe ære at få denne anerkendelse for at være en god bygherre. Det er en pris, vi har været i spil til flere gange, og vi er da stolte over, at andre ser og påskønner det grundige arbejde, vi laver,” siger ejendomschefen, som på scenen var flankeret af hele teamet fra Gladsaxe Kommune.
Kommunens arbejde med børneinstitutioner har de seneste år rigtignok haft et særligt fokus, fortæller Lene Riis.
“Børnene skal have det godt i Gladsaxe Kommune. Men det skal alle de andre borgere også have. Derfor har vi også andre spændende projekter i gang, blandt andet endnu et nyt børnehus, hvor vi arbejder med transformation af eksisterende byggeri. Desuden skal vi bygge en skole og et indendørs atletikstadion ligesom vi snart åbner den nye genbrugsstation. Vi er slet ikke færdige,” fastslår ejendomschefen.
Mange byggeprojekter
Gladsaxe Kommune har de seneste år haft stor byggeaktivitet. Kommunen som bl.a. huser hovedkvarteret for Novo Nordisk har bl.a. haft en meget stor indsats på børneinstitutionsområdet. Over de senere år er igangsat hele 43 forandringsprojekter i forhold til institutioners placering og anvendelse. Herunder er der bygget en række nye børnehuse, som må betegnes som fyrtårnsprojekter. Blandt andet fordi bæredygtighed er tænkt ind i alt, fra støjreduktion til opførelsen af bæredygtige bygninger.
Det inkluderer Børnehuset Paletten, som er etableret i det tidligere Blågård Seminarium og er det første svanemærkede renoveringsprojekt i en bevaringsværdig ejendom i Danmark. Derudover omfatter det også Børnehusene Grønnegården og Egedammen, som er CO2-neutrale byggerier, samt Børnehuset Svanen, som er et cirkulært byggeri.
Et andet yderst spændende eksempel på nytænkning, som har imponeret Bygherreprisens jury, er Gladsaxe Kommunes innovative tilgang er udviklingen af kommunens genbrugsstation, som er den mest besøgte institution, nu med flere spændende muligheder, som fx møderum. Derudover gentænkes også et helt idrætsområde med integration i byen, herunder opførelsen af et åbent børnehus med en mountainbike sti på taget, som ikke kun tilfører byen nye funktioner, men også skaber innovative miljøer for brugerne.
Tillykke til hele finalefeltet
Stort tillykke til Gladsaxe Kommune og tak til alle deltagerne i og omkring Bygherreprisen. Og der skal også lyde en særlig tak til Almenr og AKF Holding som var en del af et flot finalefelt.
Dommerkomiteen
Bedømmelseskomitéen for Bygherreprisen 2024 består af følgende:
Anne Beim, professor ved Institut for Bygningskunst og Teknologi på Det Kongelige Akademi
Henrik Mielke, næstformand i Boligfonden Kuben og administrerende direktør i Scandi Byg
Palle Adamsen, administrerende direktør for Lejerbo (formand for bedømmelseskomitéen)
Peter Fangel Poulsen, stifter af BAUHERR og bestyrelsesformand for Bygherreforeningen
Sine Juul Praastrup, Vice President i COWI’s byggeridivision i Aarhus.
Michael Kongsbak, Senior Investment Manager, 2L Projektudvikling
Juryen sparrer med Bygherreforeningens direktør Henrik L. Bang, områdechef for kommunikation og politik, Jesper Malm og projektkoordinator, Sussi Hansen. |
Info om bygherreprisen
Bygherreprisen uddeles af Boligfonden Kuben og Bygherreforeningen, og er i alt blevet uddelt 18 gange siden år 1999. Kriterierne for årets uddeling var at kandidaten skulle have sat et stærkt bygherreaftryk på sine byggeprojekter, indsatsen skaber stor værdi for omverdenen samt at årets bygherre skulle have en eksperimenterende og innovativ tilgang. Særligt til det bæredygtige område.
Tak til Boligfonden Kuben, der i nu snart 25 år har gjort det muligt for os at kåre Årets Bygherre.
#bygherreprisen2024 #buildingawards2024
Tidligere vindere af bygherreprisen:
2023: Ejendomselskabet Olav de Linde
2022: CPH Village
2021: HOFOR
2020: DTU – Danmarks Tekniske Universitet
2019: Himmerland Boligforening
2018: Realdania By & Byg (BLOX)
2016: Region Sjælland
2013: Esbjerg Kommune
2008: Sjælsø Gruppen |
2007: KAB
2006: Zoologisk Have
2005: Københavns Havn A/S
2004: Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S
2003: Ballerup Kommune mv.
2002: Finn Harald Simonsen
2001: Vejle Kommune
2000: Kollegiekontoret i Aarhus
1999: CRIMP A/S |