”Grøn realisme” spænder ben for udvikling - Bygherreforeningen

Blog -

21/10/2016

”Grøn realisme” spænder ben for udvikling

Blogindlæg skrevet af: Annette Blegvad, vicedirektør i Arkitektforeningen

 

Burreso

Klima og bæredygtighed blev ikke nævnt med ét ord af statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han første tirsdag i oktober holdt sin – af grundloven pålagte redegørelse om “rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger” – åbningstale i Folketinget. Hermed er kimen til en politisk sæson med nedprioritering af det grønne område for alvor sået.

Læser man endvidere regeringsgrundlaget og regeringens lovkatalog, vil man støde på begrebet ”grøn realisme”, der i praksis betyder en slækkelse af ambitionerne for klima- og energiområdet. Den grønne realisme indebærer nemlig nedskæringer på området over en bred kam, og at Danmark ikke længere skal være duksen i klassen, når der skal sættes klimamål. Mål, der ellers har bragt os i front globalt, når det handler om energieffektive løsninger – også i forhold til byggeri og renovering.

Samtidig er der massiv signalværdi i at flytte byggeriet som ressortområde væk fra Klima- og energi til Transport- og bygningsministeriet. Måske regeringen har glemt at bygningsmassen står for godt 40% af Danmarks energiforbrug?

I stedet bør Lars Løkke-regeringen kigge en ekstra gang på den tidligere regerings byggepolitiske strategi og energirenoveringsstrategi, der gav bud på 5 indsatsområder og hele 34 initiativer som særligt vil gøre sig gældende i byggeriet.

Læs “Vejen til et styrket byggeri i Danmark”

Læs “Strategi for energirenovering af bygninger

Godt nok er det den tidligere SR-regering, som lancerede initiativet til de to strategier. Ikke desto mindre er de for vigtige til at slagte i ”den grønne realismes” navn og for vigtige for alle aktører i byggesektoren. Takket være en særdeles inddragende proces, orkestreret af Energistyrelsen, kan sektorens organisationer og virksomheder tage et stort ejerskab for strategierne. Nu gælder det om at fortsætte – og skrue endnu mere op for – arbejdet med at sætte byggeområdet og renovering på dagsordenen i forhold til energibesparelser.

Det skal vi gøre her på bloggen, og det skal vi gøre på Building Green, der som bekendt løber af stablen i næste uge. Konferencen tegner til at blive større end nogensinde og er derfor en oplagt mulighed til at råbe politikerne op: Renovering og grønne ambitioner er vejen frem, hvis dansk byggeri skal bevare sin stærke position i den internationale konkurrence.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev