Blog -

12/10/2015

Hold fat i viden på energiområdet

Blogindlæg skrevet af: Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri

 

Byggeriets organisationer har rettet henvendelse til energiminister Lars Chr. Lilleholt for at sikre en videreførelse af Videncenter for energibesparelser i bygninger. Videncentret blev etableret i 2008 som led i en energipolitisk aftale. Forligspartierne bag energiaftalen skal inden årets udgang genforhandle disponeringen af en samlet ramme på 60 mio. kr., hvor der meget gerne skal findes de ca. 5 mio. kr. årligt, som driften af Videncentret koster.

Hos både virksomheder og organisationer, der repræsenterer byggeriet bredt, vil der være dyb ærgrelse, hvis regeringen og forligskredsen vælger at nedlægge Videncentret og dermed fejer flere års seriøst arbejde af banen.

Videncentret har nemlig effektivt opsamlet og formidlet best practice og i dagligdagen giver bygningshåndværkere og -rådgivere adgang til sidste nye viden om, hvordan bygninger kan energiforbedres. Det er altså et glimrende eksempel på en værdifuld indsats for at formidle brugernes erfaringer til en bred skare af byggevirksomheder.

 

Viden_01

 

Og Videncentret kommer endnu bredere ud. Der er skabt viden og arbejdet med information til den finansielle sektor og ejendomshandlere, ligesom der har været gennemført en lang række informationsaktiviteter overfor byggemarkeder. I det hele taget er der arbejdet med at skabe valid dokumentation om valg af løsninger, når det gælder energieffektivisering af bygningsmassen.

Det er på den baggrund, at byggeriet står samlet med en henvendelse til regeringen i håb om at få Videncentret videreført. Det skal gå stærkt, da sparekniven allerede er ført sådan, at Videncentret bliver lukket pr. 31. december, hvis det bliver som skrevet i finanslovforslaget.

I vores henvendelse understreger vi kraftigt, at det vil være et hårdt slag mod branchen at lukke – ikke mindst i forhold til de data og den store mængde viden, som risikerer at gå tabt, hvis regeringen fastholder sin nedprioritering af indsatsen for energieffektivisering i byggeriet.

Realisering af den grønne omstilling frem mod 2050 kræver, at der både er fokus på omstillingen af energiproduktionen til vedvarende energikilder – men lige så vigtigt, at vi reducere behovet for energi.

Så opfordringen fra byggeerhvervet skal lyde: Få gang i forhandlingerne om udmøntningen af de 60 mio. kr. hurtigst muligt og afsæt minimum 5 mio. kr. . til videre drift af Videncenter for energibesparelser i bygninger!

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 7
  juni
  Byggeriets aftaler - København

  Grundlæggende entrepriseret for bygherrer

  På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til byggeriets aftaleforhold. Kurset tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og giver dig en god platform til at overskue…

 • 5
  september
  Byggeriets aftaler - Aarhus

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af det nye aftalesystem – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser. Kurset sætter fokus på…

 • 6
  september
  Strategi og ledelse - København

  Bygherrernes Projektlederuddannelse

  Bygherreforeningens projektlederuddannelse er direkte målrettet de udfordringer, du står over for i rollen som projektleder på et byggeprojekt. Uddannelsen udbydes i samarbejde med Implement Consulting Group, og klæder dig på…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev