Hold fat i viden på energiområdet - Bygherreforeningen

Blog -

12/10/2015

Hold fat i viden på energiområdet

Blogindlæg skrevet af: Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri

 

Byggeriets organisationer har rettet henvendelse til energiminister Lars Chr. Lilleholt for at sikre en videreførelse af Videncenter for energibesparelser i bygninger. Videncentret blev etableret i 2008 som led i en energipolitisk aftale. Forligspartierne bag energiaftalen skal inden årets udgang genforhandle disponeringen af en samlet ramme på 60 mio. kr., hvor der meget gerne skal findes de ca. 5 mio. kr. årligt, som driften af Videncentret koster.

Hos både virksomheder og organisationer, der repræsenterer byggeriet bredt, vil der være dyb ærgrelse, hvis regeringen og forligskredsen vælger at nedlægge Videncentret og dermed fejer flere års seriøst arbejde af banen.

Videncentret har nemlig effektivt opsamlet og formidlet best practice og i dagligdagen giver bygningshåndværkere og -rådgivere adgang til sidste nye viden om, hvordan bygninger kan energiforbedres. Det er altså et glimrende eksempel på en værdifuld indsats for at formidle brugernes erfaringer til en bred skare af byggevirksomheder.

 

Viden_01

 

Og Videncentret kommer endnu bredere ud. Der er skabt viden og arbejdet med information til den finansielle sektor og ejendomshandlere, ligesom der har været gennemført en lang række informationsaktiviteter overfor byggemarkeder. I det hele taget er der arbejdet med at skabe valid dokumentation om valg af løsninger, når det gælder energieffektivisering af bygningsmassen.

Det er på den baggrund, at byggeriet står samlet med en henvendelse til regeringen i håb om at få Videncentret videreført. Det skal gå stærkt, da sparekniven allerede er ført sådan, at Videncentret bliver lukket pr. 31. december, hvis det bliver som skrevet i finanslovforslaget.

I vores henvendelse understreger vi kraftigt, at det vil være et hårdt slag mod branchen at lukke – ikke mindst i forhold til de data og den store mængde viden, som risikerer at gå tabt, hvis regeringen fastholder sin nedprioritering af indsatsen for energieffektivisering i byggeriet.

Realisering af den grønne omstilling frem mod 2050 kræver, at der både er fokus på omstillingen af energiproduktionen til vedvarende energikilder – men lige så vigtigt, at vi reducere behovet for energi.

Så opfordringen fra byggeerhvervet skal lyde: Få gang i forhandlingerne om udmøntningen af de 60 mio. kr. hurtigst muligt og afsæt minimum 5 mio. kr. . til videre drift af Videncenter for energibesparelser i bygninger!

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev