Husholdningernes energibesparelser er vigtige for dansk energi- og klimapolitik - Bygherreforeningen

Blog -

18/05/2018

Husholdningernes energibesparelser er vigtige for dansk energi- og klimapolitik

Blogindlæg skrevet Af: Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA

 

View of Copenhagen from The Round Tower

 

Husholdningernes energiforbrug udgjorde 31 pct. af det samlede energiforbrug i Danmark i 2017. I husholdninger er det særligt forbruget til opvarmning, der dominerer. Energiforbruget til opvarmning var sidste år 163PJ – hvilket svarer til, at 82 pct. af hustandenes energiforbrug bliver brugt til opvarmning. Derfor er der meget at hente i opvarmningen af boliger, hvis vi ønsker at reducere energiforbruget i de private husholdninger.

 

Energieffektive boliger
En energispareordning, der inkluderer husholdningerne – og dermed borgerne som aktive deltagere – er derfor vigtig for dansk energi- og klimapolitik. For der er to gode grunde til at reducere energiforbruget rundt omkring i de danske boliger.
For det første handler det om at reducere behovet for udbygning af den kollektive energiforsyning. Selv om energipriserne falder på vedvarende energi, så koster det jo faktisk penge at udvide og vedligeholde kapaciteten – og den anden grund handler om CO2-udledninger. Her er målet jo klart. De skal ned. I 2017 kom ca. 20 pct. af opvarmning fra gas og olie – også fjernvarmen og el-produktionen har sine udledninger også de næste 10-20 år.
For det andet giver energirenoverede bygninger en bedre grundlag for opvarmning baseret på vedvarende energi. Energieffektive bygninger har mindre opvarmningsbehov, derfor giver det god mening, at brugen af varmepumper og lavtemperaturfjernvarme øges. Det tjener som endnu et godt argument for, hvorfor boliger i energimæssig god stand er godt for vores energisystem.

 

Oplysning til borgerne
Man opnår de økonomisk mest fornuftige energibesparelser, når de sker samtidig med renovering af bygninger. Derfor skal vi hjælpe borgere til at blive opmærksomme på, hvornår det vil være nyttigt at sætte ind. Derfor bliver jeg også bekymret, når jeg ser regeringens energiudspil, der bliver forhandlet i disse dage, for her spiller borgerne ingen rolle, og energibesparelser i husholdninger er slet ikke prioriteret.

Jeg så gerne en energiaftale, der sætter penge af til oplysning og vidensformidling samt en aftale, der indeholder tilskud til borgere, så vi sikrer, at energiperspektivet er højt, når renovering af boliger alligevel sætter i gang. Hvis vi skal være en grøn vindernation, så skal vi alle sammen være med, og så er energirenoveringen af vores huse et vigtigt bidrag.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev