Blog -

26/10/2017

Hvad betyder solceller for arkitekturen?

Blogindlæg skrevet af: Annette Blegvad, konstitueret direktør, Arkitektforeningen

 

Regeringen indgik for nylig en aftale med Dansk Folkeparti, hvormed der i 2018 og 2019 hvert år afsættes godt en milliard kroner til udbud, der skal levere vedvarende energi. Her skal projektudviklere af forskellige teknologier konkurrere om at forsyne forbrugerne med så meget strøm som muligt, uanset om det sker gennem solceller eller vindmøller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med aftalen ønsker regeringen at fremme den teknologineutrale konkurrence mellem vind og sol. Det er ganske fornuftigt, men i virkeligheden kunne regeringen høste en masse lavthængende frugter gennem en omfattende indsats for øget renovering af og større fokus på energieffektivisering i den eksisterende bygningsmasse.

 

Når det er sagt, støtter vi i Arkitektforeningen naturligvis udbredelsen af energirigtige løsninger. Det gælder også solceller, så længe der tages fornødent hensyn til bygningsmassens arkitektoniske udtryk og potentialer.

 

Det er ikke alle steder og bygninger, der er egnede til solcelleanlæg. Man må altid stille sig selv spørgsmålet, om det konkrete solcelleanlæg er den rigtige løsning det pågældende sted. Et af de nye større eksempler er skolebygningen til Copenhagen International School i Nordhavn, som er beklædt med 12.000 solcellepaneler. Her eksperimenteres der med et farverigt udtryk, som på innovativ vis integrerer et omfattende solcelleanlæg direkte i facaden og som dækker omkring halvdelen af skolens årlige elforbrug.

 

Selvom der er et stort potentiale i solceller, er det ikke en holdbar løsning at plante store mængder solceller på de danske marker. Til gengæld giver det god mening at opsætte individuelle solcelleanlæg på bygninger, som supplement til den kollektive energiforsyning. Når det er sagt, må det fremtidige energisystem stadig bestå af energibesparelser på forbruget og energieffektiviseringer. På nuværende tidspunkt er der er et alt for ensidigt fokus på et øget udbud af vedvarende energi.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev