Blog -

26/10/2017

Hvad betyder solceller for arkitekturen?

Blogindlæg skrevet af: Annette Blegvad, konstitueret direktør, Arkitektforeningen

 

Regeringen indgik for nylig en aftale med Dansk Folkeparti, hvormed der i 2018 og 2019 hvert år afsættes godt en milliard kroner til udbud, der skal levere vedvarende energi. Her skal projektudviklere af forskellige teknologier konkurrere om at forsyne forbrugerne med så meget strøm som muligt, uanset om det sker gennem solceller eller vindmøller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med aftalen ønsker regeringen at fremme den teknologineutrale konkurrence mellem vind og sol. Det er ganske fornuftigt, men i virkeligheden kunne regeringen høste en masse lavthængende frugter gennem en omfattende indsats for øget renovering af og større fokus på energieffektivisering i den eksisterende bygningsmasse.

 

Når det er sagt, støtter vi i Arkitektforeningen naturligvis udbredelsen af energirigtige løsninger. Det gælder også solceller, så længe der tages fornødent hensyn til bygningsmassens arkitektoniske udtryk og potentialer.

 

Det er ikke alle steder og bygninger, der er egnede til solcelleanlæg. Man må altid stille sig selv spørgsmålet, om det konkrete solcelleanlæg er den rigtige løsning det pågældende sted. Et af de nye større eksempler er skolebygningen til Copenhagen International School i Nordhavn, som er beklædt med 12.000 solcellepaneler. Her eksperimenteres der med et farverigt udtryk, som på innovativ vis integrerer et omfattende solcelleanlæg direkte i facaden og som dækker omkring halvdelen af skolens årlige elforbrug.

 

Selvom der er et stort potentiale i solceller, er det ikke en holdbar løsning at plante store mængder solceller på de danske marker. Til gengæld giver det god mening at opsætte individuelle solcelleanlæg på bygninger, som supplement til den kollektive energiforsyning. Når det er sagt, må det fremtidige energisystem stadig bestå af energibesparelser på forbruget og energieffektiviseringer. På nuværende tidspunkt er der er et alt for ensidigt fokus på et øget udbud af vedvarende energi.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

I 2025 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem brug, drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser ind i de strategiske...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

mar
19
Byggeriets aftaler

ABR18: Samarbejde med rådgiver

Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og med eventuelle tvister om projekteringsfejl og mangler.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev