Blog -

27/01/2015

Hvad kan deleøkonomien gøre for byggeriet?

Blogindlæg skrevet af: Annette Blegvad, konstitueret direktør i Arkitektforeningen

 

”Hele Danmark skal løfte blikket nu og se, at en ny stærk dagsorden er dukket op og vokser med lynets hast. En dagsorden, der forbinder vækst og miljø på en helt ny måde.” Sådan skrev tidligere miljøminister Ida Auken forleden i en kronik i Politiken. Hun henviser til den bølge af tiltag, der baserer sig på cirkulær økonomi og nævner eksempler som printervirksomheden Xerox, der gennem en leasingstrategi kan genanvende 98% af materialerne fra deres maskiner. Det giver større værdi på bundlinjen, både for virksomheden, kunderne og miljøet. Hun nævner også streamingtjenester på nettet, hvor man abonnerer på musik i stedet for at købe den og andelsforeninger, hvor man systematisk er begyndt at dele værktøj, haveredskaber, cykler m.m.

Byggeriet er i sagens natur en af de allerstørste materialeforbrugere, og derfor er det helt på sin plads, hvis vi i branchen starter med os selv: Hvad kan ingeniører, grundejere, developere, arkitekter og andre gøre for at optimere ressourceforbruget og tænke i inddragende og sociale konstruktioner, der lægger op til deling frem for brug-og-smid-væk-kultur? I Arkitektforeningen er vi i hvert fald klar til at løfte blikket og har derfor dedikeret 2015 til at finde løsninger på, hvad arkitekterne kan gøre. Vi har nedsat en task force, som skal komme med forslag til, hvilke initiativer det er nødvendigt at tage for at sætte deling på dagordenen. Det kunne for eksempel være en bredere tilgang til arkitektkonkurrencen, hvor man sætter den klassiske afsender-modtager-struktur i et nyt perspektiv gennem en såkaldt crowd creation platform. Det er en form, der i højere grad får skabere og brugere til at arbejde sammen om at udvikle de gode ideer. Det kunne også være at indtænke det sociale aspekt i langt højere grad, når de store almene boligbebyggelser renoveres landet over i de kommende årtier. Hvordan kan man skabe rum for fællesskab, der gør det enkelt og indlysende at dele frem for eje?

 

Prags Boulevard, Amager / Fotograf: Johan Rosenmunthe

Prags Boulevard, Amager / Fotograf: Johan Rosenmunthe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er ligeledes oplagt, at tænke deleøkonomien ind, når vi renoverer. Ikke alene ved transformation af gamle bygninger fra fx gamle offentlige bygninger til kollektiver og ældreboliger, eller nedlagte industribygninger og kirker til kulturhuse, men også i forhold til planlægningen af byer: Hvordan uddøende landområder og stagnerede byzoner bedst kan revitaliseres til fællesskabets bedste gennem et helhedsorienteret løft og renovering af bygninger. Veje og pladser.

 

Vær med på dele-dagsordenen
I Arkitektforeningen vil vi opfordre alle byggeriets parter til at tage del i udviklingen og sammen med os prøve at få en bedre forståelse af, hvad deleøkonomien kan gøre for branchen og ikke mindst det byggede miljø. Hvad vi kan gøre for at få mest ud af de positive aspekter, deleøkonomien rummer? Og hvordan kan vi bedst indtænke det, når vi renoverer?

Brug bloggen her og vær med i debatten

Læs Ida Aukens kronik her
Læs mere om Arkitektforeningens fokusområde ”At skabe ved at dele”

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  I 2024 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København, Online

  Uddannelsesforløb: Byggeriets aftaler

  Vi har samlet et uddannelsesforløb til dig, der vil have grundigt kendskab til byggeriets aftaler. Forløbet består af en række kurser, som Bygherreforeningen anbefaler bygherrer, der arbejder med aftaler i…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev