Hvilken energiforsyning skal vi regne med? - Bygherreforeningen

Blog -

19/10/2015

Hvilken energiforsyning skal vi regne med?

Blogindlæg skrevet af: Henrik Lindved Bang, Direktør, Bygherreforeningen

 

forsyn_01

 

 

 

 

 

 

 

Når bygherrer investerer i deres bygninger, sker det med en meget lang horisont for øje. Derfor er det afgørende med forudsigelighed i udviklingen af energiforsyningen, så man ved, hvad man kan regne med. Den forudsigelighed er der nu sået alvorlig tvivl om, fordi regeringen ønsker at skrotte de nationale delmål for udfasning af gas og kul. Den beslutning kan føre til markante fejlinvesteringer i danske bygninger.

Energi-, Forsynings-, og Klimaminister Lars Christian Lilleholt foreslår at skrotte de nationale delmål for udfasning af kul og naturgas i helholdsvis 2030 og 2035. Argumentet lyder, at det bliver for dyrt, særligt for de energikrævende virksomheder, med delmålene.

Det kan muligvis være korrekt, hvis man udelukkende ser på energiprisen. Men det er ikke nødvendigvis korrekt, hvis man ser på de udgifter, som danske bolig- og bygningsejere nu og fremover skal bruge på at investere i deres bygninger. Investeringer i bygninger er meget langsigtede både hvad angår energisystemet i bygningen og klimaskærmen. Derfor er der i høj grad brug for forudsigelighed i udviklingen af energiforsyningen. Uden forudsigelighed er det ikke muligt at foretage den rigtige investering, og fejlinvesteringer bliver derfor langt mere sandsynlige.

Alene de bygherrer, som er organiseret i Bygherreforeningen, investerer 50 mia. kr. årligt i deres bygninger, så det er betydelige investeringer, som risikerer at blive fejldisponeret – eller udskudt fordi der er usikkerhed om forudsætningerne.

På et praktisk niveau handler det om, hvorvidt man skal investere i eksempelvis opvarmningsanlæg med enten gas eller fjernvarme, om investeringer i klimaskærmen skal matche den ene eller den anden energitype, eller om det giver mening at sætte solceller op på sin bygning eller ej. Kort sagt er investeringer i bygninger i høj grad afhængige af, om udviklingen i energiforsyningen går den ene eller den anden vej. Derfor er forudsigelighed helt afgørende for bygningsejerens økonomi.

Det er vigtigt at se udviklingen af energiforsyningen i et bredere perspektiv. Et entydigt fokus på her og nu udgifterne giver et skævt billede af, hvad omlægningen af energiforsyningen giver af følgevirkninger. Hos Bygherreforeningen vil vi gerne appellere til, at der sikres en høj grad af forudsigelighed i udviklingen af energiforsyningen. Ellers risikerer bygningsejerne at få en ekstraregning, som også vil påvirke almindelige borgere.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev