Hvilken energiforsyning skal vi regne med? - Bygherreforeningen

Blog -

19/10/2015

Hvilken energiforsyning skal vi regne med?

Blogindlæg skrevet af: Henrik Lindved Bang, Direktør, Bygherreforeningen

 

forsyn_01

 

 

 

 

 

 

 

Når bygherrer investerer i deres bygninger, sker det med en meget lang horisont for øje. Derfor er det afgørende med forudsigelighed i udviklingen af energiforsyningen, så man ved, hvad man kan regne med. Den forudsigelighed er der nu sået alvorlig tvivl om, fordi regeringen ønsker at skrotte de nationale delmål for udfasning af gas og kul. Den beslutning kan føre til markante fejlinvesteringer i danske bygninger.

Energi-, Forsynings-, og Klimaminister Lars Christian Lilleholt foreslår at skrotte de nationale delmål for udfasning af kul og naturgas i helholdsvis 2030 og 2035. Argumentet lyder, at det bliver for dyrt, særligt for de energikrævende virksomheder, med delmålene.

Det kan muligvis være korrekt, hvis man udelukkende ser på energiprisen. Men det er ikke nødvendigvis korrekt, hvis man ser på de udgifter, som danske bolig- og bygningsejere nu og fremover skal bruge på at investere i deres bygninger. Investeringer i bygninger er meget langsigtede både hvad angår energisystemet i bygningen og klimaskærmen. Derfor er der i høj grad brug for forudsigelighed i udviklingen af energiforsyningen. Uden forudsigelighed er det ikke muligt at foretage den rigtige investering, og fejlinvesteringer bliver derfor langt mere sandsynlige.

Alene de bygherrer, som er organiseret i Bygherreforeningen, investerer 50 mia. kr. årligt i deres bygninger, så det er betydelige investeringer, som risikerer at blive fejldisponeret – eller udskudt fordi der er usikkerhed om forudsætningerne.

På et praktisk niveau handler det om, hvorvidt man skal investere i eksempelvis opvarmningsanlæg med enten gas eller fjernvarme, om investeringer i klimaskærmen skal matche den ene eller den anden energitype, eller om det giver mening at sætte solceller op på sin bygning eller ej. Kort sagt er investeringer i bygninger i høj grad afhængige af, om udviklingen i energiforsyningen går den ene eller den anden vej. Derfor er forudsigelighed helt afgørende for bygningsejerens økonomi.

Det er vigtigt at se udviklingen af energiforsyningen i et bredere perspektiv. Et entydigt fokus på her og nu udgifterne giver et skævt billede af, hvad omlægningen af energiforsyningen giver af følgevirkninger. Hos Bygherreforeningen vil vi gerne appellere til, at der sikres en høj grad af forudsigelighed i udviklingen af energiforsyningen. Ellers risikerer bygningsejerne at få en ekstraregning, som også vil påvirke almindelige borgere.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

aug
29
Medlemsmøde

Bygherre Briefing

Velkommen til Bygherre Briefing, der med sit skarpe format giver dig indblik i aktuelle emner, og dykker ned i et af de vigtigste emner blandt landets bygherrer netop nu.

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Bygherrernes anlægsdag 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev