Indeklima er et afgørende konkurrenceparameter for bygherrer - Bygherreforeningen

Blog -

05/09/2016

Indeklima er et afgørende konkurrenceparameter for bygherrer

Blogindlæg skrevet af: Michael Nielsen, Udviklingschef for bæredygtigt byggeri, COWI

 

Bygherrer oplever i stigende grad indeklimaet som et afgørende konkurrenceparameter på ejendomsmarkedet, fordi lejere og købere stiller større krav til dette, når de skal vælge bolig og kontorlokaler.

Det fremgår af rapporten ”Prioritering af indeklima i eksisterende bygninger”, der undersøger bygherrers prioriteringer ved renoveringsprojekter. Resultaterne er baseret på en spørgeskemaundersøgelse gennemført blandt udvalgte offentlige og private bygherrer i foråret 2016, og diskuteres på morgenseminar den 8. september i Bygningskulturens Hus i København.

På det helt overordnede spørgsmål “Hvor vigtigt anses indeklimaet at være inden for jeres fremtidige ejendomsportefølje?” svarer hele 93 %, at det er “Meget vigtigt” eller “Altafgørende”, mens de resterende 7 % angiver at indeklimaet er “Vigtigt” for den fremtidige ejendomsportefølje.

Indeklima vigtigere end energi
Økonomi er ikke overraskende nævnt som den vigtigste faktor i forbindelse med renoveringsprojekter efterfulgt af funktionalitet og indeklima (se figur 1 nedenfor).

Faktisk vurderes indeklima vigtigere end energi og holdbarhed, selv om der ikke stilles de samme lovgivningsmæssige krav i renoveringsprojekter. At indeklima ligger højt og i stigende grad er et konkurrenceparameter på ejendomsmarkedet skyldes givetvis pres fra lejere eller købere, som ganske vist påvirkes økonomisk af ejendommens energiforbrug, men som skal leve/arbejde i de fysiske rammer og har brug for, at de fungerer så optimalt som muligt.

Fig01

Figur 1: Overordnede faktorers betydning ved bygningsrenovering, alle respondenter

Et forbedret indeklima øger markedsværdien
Undersøgelsen viser også, at et godt indeklima påvirker lejeværdien (markedsværdien) positivt og derfor er en god investering, ikke blot fordi det øger mulighederne for udlejning, men også for en bedre indtjening (se figur nedenfor).

figure_17

Figur 2: Svar på forskellige spørgsmål vedrørende indeklima fordelt på typer af respondenter

Det er de “traditionelle” indeklimaparametre temperatur og træk, som generelt er i fokus hos de adspurgte bygherrer, dog ikke ved institutionsbyggeri, hvor luftkvaliteten sættes højest på dagsorden efterfulgt af lys. For kontorbyggeri og boliger er det ikke overraskende, at termisk indeklima prioriteres højt, da der generelt er stort fokus på disse parametres betydning for sundhed, trivsel og arbejdsevne i den offentlige debat. Fokus i det offentlige byggeri på luftkvalitet og lys hænger formentlig sammen med disse faktorers betydning for læring i både institutioner og skoler.

Rapporten er først og fremmest et signal til branchen om det betydelige markedspotentiale for indeklimarenovering. Samtidig er den en klar indikation på, at der også fremadrettet er brug for udvikling af velfungerende og rentable teknologier til forbedring af indeklimaet i eksisterende bygninger.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev