Kan der sættes tal på bæredygtighed? - Bygherreforeningen

Blog -

26/10/2015

Kan der sættes tal på bæredygtighed?

Blogindlæg skrevet af: Graves Simonsen, Bygherreforeningen

 

Hvis der for alvor skal fart på det bæredygtige byggeri, er der brug for, at bæredygtigheden i højere grad end i dag kan oversættes til tal, som markedet forstår. Bygge- og ejendomssektoren er nemlig præget af et værdibegreb, der er snævert forbundet med markedsøkonomiens traditionelle målemetoder – og den metode tager kun i et vist omfang højde for fx arkitektonisk kvalitet, materialer og brug af bæredygtige løsninger. Målemetoden skal med andre ord udvides, så andet og mere medtages.

Tilbygningen til Hotel Green Solution House på Bornholm er skabt ud fra en meget bevidst ressourcestrategi, der afspejles i miljøpåvirkningen og driftsøkonomien, og dermed i omsættelige markedstermer.

Tilbygningen til Hotel Green Solution House på Bornholm er skabt ud fra en meget bevidst ressourcestrategi, der afspejles i miljøpåvirkningen og driftsøkonomien, og dermed i omsættelige markedstermer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Byggeriet er ved egen kraft i gang med en omstillingsproces. Det handler fx om at undgå spild og at genanvende byggematerialer. Også sociale aspekter integreres i stigende grad i byggeriet. Det kan eksempelvis være god tilgængelighed, høj brugskomfort og godt indeklima. Desuden er der fokus stigende på driftsomkostninger. Summen af alle de aspekter kan nemt overstige værdien af de enkelte elementer. Men hvordan måler og viser vi, at bæredygtige metoder og værktøjer skaber merværdi i byggeriet?

Certificeringsordninger som LEED, BREEAM og DGNB er kvalificerede forsøg på at synligøre en bred værdiskabelse og er således en vej til at prioritere bæredygtige metoder og værktøjer i byggeriet. Dog har certificeringsordningerne forskelligt fokus, og ingen af de gældende ordninger favner alle aspekter af byggeriets værdiskabelse. Eksempelvis mangler der metoder, som håndfast kan dokumentere værdien af arkitektoniske kvalitet og en bygnings kulturelle betydning i fx en bymæssig kontekst. Tilsvarende vægtes værdiskabelsen i de konkrete byggeprocesser endnu ikke særligt højt i dokumentationen. Men med certificeringsordningerne er byggeriet på vej i den rigtige retning.

Certificering kan alene ikke gøre det. De professionelle bygherrer og markedets andre primære aktører som ejendomsmæglere, kreditinstitutter og forsikringsselskaber må ind i kampen for at skabe og italesætte en større sammenhæng mellem reelle skabte værdier i byggeriet og værdisætningen af resultaterne heraf. For i sidste ende har også de en interesse i at sikre sig en reel og komplet fastansættelse af værdien.

Ved at arbejde for et bredere værdibegreb inden for byggeri og ejendomshandel kan der udvikles bæredygtige bygninger og sundere fysiske miljøer. Et bredere værdibegreb, hvor værdisætningen af bygninger og lokaler afspejler dokumenterede høje standarder inden for ressource- og driftsøkonomi, miljømæssige og sociale aspekter, vil skabe større opmærksomhed på bæredygtige løsninger i udbuddet, og samtidigt en stigende efterspørgsel efter disse blandt brugerne. Det haster med at komme i gang, for vi halter bagud i Danmark, når det kommer til bæredygtigt byggeri. Og hvorfor holder vi os tilbage?

Debat på Building Green

Emnet debatteres på et seminar den 29. oktober kl. 11.00 på Building Green i Forum, Frederiksberg. Seminaret er arrangeret af Bygherreforeningen og Akademisk Arkitektforening under initiativet Renovering på Dagsordenen. Der er gratis adgang, men der kræves adgangsbillet til messen.

Læs også analyserapporten: Værdiskabelse i bygningsrenovering, Maj 2015

Se alle indlæg fra Graves Simonsen

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev